Tujina

Obisk - skrivnost do zadnjega

Bagdad, 07. 04. 2009 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Obama je nenapovedano obiskal Irak. Srečal se je z ameriškimi vojaki, desetim je podelil medalje.

Obama je nepričakovano obiskal Irak.
Obama je nepričakovano obiskal Irak. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je danes nenapovedano pristal v Bagdadu. To je prvi obisk Obame v Iraku, odkar je januarja prevzel predsedniški položaj. Obama je v Irak dopotoval iz Turčije, kjer je sklenil evropsko turnejo. Ob srečanju z ameriškimi vojaki v Iraku je dejal, da je v državi treba postoriti še veliko.

Obamov obisk Iraka je po zaključku osemdnevne evropske turneje zaradi varnostnih razlogov ostal skrivnost do zadnjega. Kot razlog za obisk pa je tiskovni predstavnik Bele hiše navedel bližino Iraka Turčiji kot Obamovi zadnji evropski postojanki, namero predsednika ZDA, da se z iraškim vodstvom pogovori o politični prihodnosti, ter njegovo željo, da vojakom izkaže spoštovanje.

Obama se je srečal z vrhovnim poveljnikom ameriških sil v Iraku Rayjem Odierno in s 600 od 139.000 tam nameščenih ameriških vojakov, desetim izmed katerih je tudi podelil medalje. Ob tem je dejal, da ZDA posvečajo veliko časa izboljšanju razmer v Afganistanu, da pa je pomemben tudi Irak.

Obenem je dejal, da bi lahko njegova prisotnost pozitivno vplivala na razrešitev nekaterih vprašanj pred parlamentarnimi volitvami, ki so v Iraku predvidene decembra letos, med katerimi je tudi delitev oblasti med šiiti in suniti. "Pomembno je, da uporabimo svoj vpliv, da spodbudimo stranke, da razrešijo ta vprašanja na pravičen način," je dejal Obama.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs, naj bi se Obama poleg tega po telefonu pogovarjal z iraškim predsednikom Džalalom Talabanijem in premierjem Nurijem al Malikijem. Osebno srečanje z iraškimi voditelji ameriškemu predsedniku po Gibbsovih besedah je sprva preprečilo slabo vreme, zaradi katerega je bil polet s helikopterjem nemogoč.

A Obama se je kasneje vendarle srečal tako s Talabanijem kot tudi z al Malikijem. Slednji je po srečanju povedal, da je Obami zagotovil, da bodo v Iraku še naprej ohranjali napredek, ki je bil dosežen na področju varnosti. Obama, ki je pohvalil "izjemen napredek v Iraku", pa je medtem spodbudil al Malikija, naj naredi korake v smeri združevanja političnih frakcij, vključno z integracijo sunitov v vlado in varnostne sile.

Obama v Iraku
Obama v Iraku FOTO: Reuters

Čeprav je bil današnji Obamov obisk v Iraku prvi od nastopa funkcije predsednika, pa je državo kot predsedniški kandidat že obiskal lani. Februarja je Obama, ki je nasprotoval ameriški invaziji na Irak leta 2003, sicer naznanil novo strategijo, v skladu s katero se bo večina ameriških bojnih enot iz Iraka umaknila do avgusta 2010, okoli 50.000 vojakov pa bo tam ostalo do konca leta 2011.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roxboy
08. 04. 2009 20.45
Garnitaram vam da ni bil v iraku to je samo krinka nič pokrajine na odzadjih slik na prvi je nekakšna bleščeča dvorana
Bolivar
08. 04. 2009 15.15
Die_Gottesliebe Seveda je to samo propaganda! Če bi bilo res,bi verjetno vsaj kakšna vlada nenaklonjene države ZDA imela kakšne obveščevalne podatke o tem in jih z veseljem predstavila! To so propagande,ki nastanejo v drugih političnih taborih,kajti edino tako se lahko borijo proti nasprotniku brez da bi utrpeli kakšno škodo! Temu se reče tiha vojna!
Uroš Palhartinger
08. 04. 2009 09.31
Zeitgeist, a kdo sploh verjame tej komediji... Vse je tako lepo argumentirano da gotovo ni res... Če bi bilo res, danes ne bi imeli krize... OVCE neumne...
Matjaž Grahek 1
08. 04. 2009 00.20
Zeitgeist! :) kr talajte minuse :) v tistih dveh dokumentarcih je precej resnice, ceprav je ena velka reklama za venus project :)
zogby
07. 04. 2009 22.31
Mora pogledati svoje sonarodnjake katere je država tja poslala,kako bi pa zgledalo če jih nebi...
hint
07. 04. 2009 21.33
Pravi junaki vojne v Iraku so "uporniki", zame Iraški partizani.
naivna
07. 04. 2009 21.31
Vojaki , ki so v Iraku so dobro placani, povrh pa se imajo hrano boljso , kot na gostiji vsak dan....)))
.eu.
07. 04. 2009 20.53
Mater ste vojaki neumni k se borite za umazane bankirje. PROJEKT VENUS
SpremeniVzdevek
07. 04. 2009 20.14
Zeitgeist!!! Ogled obvezen....