Tujina

Obisk Del Pontejeve zavit v tajnost

Beograd, 04. 06. 2007 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavna haaška tožilka je na štiridnevnem obisku v Beogradu. Pogovori bodo za zaprtimi vrati, izjave za javnosti niso napovedane.

Tokrat je obisk Carle Del Ponte zavit v molk
Tokrat je obisk Carle Del Ponte zavit v molk FOTO: Reuters

Glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je štiridnevni obisk v Beogradu začela s pogovori s srbskim premijerom Vojislavom Koštunico. Po pogovoru nista dala izjav, enako pa naj bi se zgodilo tudi po ostalih srečanjih. Od njenega poročila o sodelovanju Beograda s haaškim sodiščem bo sicer odvisno nadaljevanje pogajanj Srbije z EU, ki jih je Bruselj prekinil maja lani prav zaradi nezadostnega sodelovanja Beograda s Haagom.

Del Pontejeva se bo ločeno sešla še z dosedanjim vodjem nacionalnega sveta za sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem Rasimom Ljajićem, srbskim tožilcem za vojne zločine Vladimirjem Vukčevićem in novim srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem. Med obiskom se bo sestala tudi s predsednikom Borisom Tadićem ter "z mnogimi drugimi člani srbske vlade in s predstavniki služb, ki so na operativnem področju pristojne za sodelovanje s haaškim sodiščem".

Tokratna ocena Del Pontejeve ima posebno težo

Del Pontejeva je v Srbijo prispela po četrtkovi aretaciji tretjega najbolj iskanega haaškega obtoženca Zdravka Tolimirja, po kateri naj bi bila Srbija bliže obnovi pogajanj z EU, vendar pa je vse odvisno od ugotovitev glavne tožilke glede napredka Beograda pri sodelovanju s Haagom. Na begu je namreč še pet haaških obtožencev, med njimi tudi najbolj iskana, nekdanji vojaški in politični vodja bosanskih Srbov, Ratko Mladić in Radovan Karadžić, ki naj bi se skrivala v Srbiji.

Da je Srbija po aretaciji Tolimirja bliže nadaljevanju pogajanj, je sicer napovedal evropski komisar za širitev Olli Rehn med sobotnim srečanjem s srbskim predsednikom Borisom Tadićem v Helsinkih. Takrat je tudi namignil, da bi jih lahko nadaljevali čez "približno deset dni", ko bo znano poročilo Del Pontejeve. Tožilka bo o sodelovanju z oblastmi v Beogradu sredi junija podala svoje zadnje šestmesečno poročilo tudi Varnostnemu svetu ZN, kajti septembra se ji bo iztekel drugi štiriletni mandat.

Prvič na obisku na povabilo predsednika in premierja

Beograjski mediji ob sedanjem 16. in verjetno zadnjem obisku Del Pontejeve v Srbiji izpostavljajo, da sta jo tokrat v Beograd prvič skupno povabila Tadić in Koštunica. Pred tem je obiskala Beograd 3. oktobra lani, ko je po pogovorih s takratnimi srbskimi visokimi predstavniki povedala, da ni zadovoljna s sodelovanjem Srbije s haaškim sodiščem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.