Tujina

Obeti mirovnih pogajanj na Šrilanki

Kolombo, 26. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred začetkom mirovnih pogajanj s tamilskimi uporniki je vlada na Šrilanki začela z razoroževanjem svoje milice. S tem bodo izpolnili zahtevo uporniških Tamilskih tigrov, proti katerim je vlada v Kolombu angažirala tamilske milice.

Razstavljeno orožje
Razstavljeno orožje FOTO: STA

Pet tamilskih skupin, ki so se na strani vlade borile proti Osvobodilnim tigrom iz tamilskega Elama (LTTE), je danes začelo predajati orožje.

Kot je sporočila šrilanška vojska, so doslej zbrali avtomatske pištole, ročne granate in rakete. Vendar uradno ne obstajajo nobeni seznami o tem, koliko orožja je vlada razdelila med tamilske milice. Zato tudi ni mogoče preveriti, ali bo razorožitev popolna. O začetku razoroževanja uporniških Tamilskih tigrov se strani še nista dogovorili.

Tamilski uporniki in šrilanška vlada so 22. februarja ob posredovanju Norveške podpisali sporazum o premirju. Devetnajst let po izbruhu konflikta, v katerem je bilo ubitih 69.000 ljudi, se tako med sprtima stranema obetajo mirovna pogajanja. Tamilski tigri se borijo za lastno državo tamilske manjšine na Šrilanki. Februarski sporazum je prvi sporazum o premirju med LTTE in vlado, odkar so leta 1995 propadla pogajanja med uporniki in predsednico Čandriko Kumaratunga.