Tujina

Občinam več pristojnosti

Dunaj/Beograd/Priština, 21. 02. 2006 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ali lahko vprašanje statusa Kosovo sploh mogoče brez decentralizacije oblasti, se sprašujejo pristojni.

Srečanje beograjske in prištinske delegacije
Srečanje beograjske in prištinske delegacije FOTO: Reuters

Predstavniki Beograda in Prištine so ob predvidenem času končali dvodnevne pogovore o decentralizaciji oblasti na Kosovu, ki predstavljajo začetek pogajanj o prihodnjem statusu te pokrajine. Kot je bilo slišati v krogih blizu pogajalskih delegacij, je začetek pogovorov spremljala dilema, ali je vprašanje statusa pokrajine sploh mogoče rešiti brez poprejšnje decentralizacije oblasti.

Decentralizacija oblasti v pokrajini oziroma reforma lokalne uprave je sicer ena najbolj pomembnih tem načrtovanih pogajanj o prihodnjem statusu Kosova, saj je ključnega pomena za zagotovitev varstva tamkajšnjih manjšinskih skupnosti, zlasti srbske, ki je tudi najbolj številčna. Beograjski in prištinski delegaciji v ponedeljek ni uspelo približati stališč o izvedbi decentralizacije.

Prenos pristojnosti na občine

Izhodišča srbske in kosovske strani glede decentralizacije pokrajine se močno razlikujejo. Nobena stran od tokratnih pogovorov tudi ni pričakovala česa posebnega, zlasti ne kakšnega dogovora oziroma sporazuma.

V ponedeljek, prvi dan srečanja, je bil sicer v ospredju prenos pristojnosti na lokalne oblasti s področja kulture, zdravstva, izobraževanja in socialne politike. Danes sta se delegaciji pogovarjali o pristojnostih, ki naj bi bile prenesene na občine glede vprašanj, ki zadevajo policijo oziroma notranje zadeve, pravosodje, javne storitve in državna podjetja.

Kot je bilo načrtovano, je imela vsaka delegacija po končanih pogovorih o omenjenih temah sklepno besedo, srečanje pa je zaključil gostitelj, namestnik posebnega odposlanca Združenih narodov za pogajanja o Kosovu Marttija Ahtisaarija, avstrijski diplomat Albert Rohan, ki je takoj zatem sklical konferenco za novinarje.

Poleg Rohana so mednarodno skupnost na srečanju predstavljali še posebni odposlanec Evropske unije za pogovore o prihodnjem statusu Kosova Stefan Lehne, predstavnik ZDA ter dva predstavnika misije ZN na Kosovu (UNMIK). Osemčlansko delegacijo iz Prištine je vodil kosovski minister za lokalno samoupravo Ljufti Haziri, na čelu prav tako osemčlanske beograjske delegacije pa sta bila svetovalca srbskega predsednika in premiera, Leon Kojen in Slobodan Samarđić.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.