Tujina

Obamo ščitijo agenti

Washington, 04. 05. 2007 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zaradi pomislekov glede varnosti predsedniškega kandidata demokratov, so ameriške oblasti zagotovile agente.

Kandidat za demokratsko nominacijo za prihodnjega ameriškega predsednika Barack Obama je pod nadzorom in zaščito ameriških tajnih služb. Uradni predstavniki v četrtek sicer niso hoteli pojasniti, ali je bila posebna zaščita uvedena zaradi kakšne specifične grožnje Obami, ali pa gre le za posledico njegove kandidature za prihodnjega predsednika ZDA. Če gre zgolj za slednje, je bil ta varnostni ukrep uveden nenavadno zgodaj.

Bill Clinton in Barack Obama pod zaščito tajnih agentov
Bill Clinton in Barack Obama pod zaščito tajnih agentov FOTO: Reuters

Obami - ta se trenutno poteguje za demokratsko kandidaturo za predsednika ZDA, ki bi mu omogočila, da se na volitvah novembra 2008 neposredno spopade z republikanskim predsedniškim kandidatom, kdorkoli to že bo - je trenutno senator zvezne države Illinois, želi pa si postati prvi temnopolti ameriški predsednik.

Kot je povedal tiskovni predstavnik tajne službe Darrin Blackford, je bila skupina vladnih telesnih stražarjev Obami dodeljena po posvetovanju s kongresnim odborom in v skladu z odločitvijo ministra za domovinsko varnost Michaela Chertoffa. Zakaj je bila Obami posebna zaščita dodeljena kar 18 mesecev pred volitvami, Blackford ni pojasnil.

Po navedbah neimenovanih predstavnikov ameriškega pravosodja pa naj bi se za omenjeni varnostni ukrep ne odločili zaradi specifičnih in neposrednih groženj, ampak predvsem zaradi splošnih pomislekov glede Obamove varnosti. Zaskrbljenost naj bi med drugim sprožile številne rasistične opazke na različnih spletnih straneh ter dejstvo, da Obama praviloma privablja izredno velike množice.

Demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton kot nekdanji prvi dami posebna zaščita pripada že ves čas. V sloviti Ovalni pisarni je namreč pred sedanjim predsednikom Georgeom Bushem sedel njen soprog Bill Clinton. Na prejšnjih predsedniških volitvah je bila demokratskima kandidatoma Johnu Kerryju in Johnu Edwardsu posebna zaščita dodeljena šele februarja 2004, devet mesecev pred dejanskimi volitvami.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.