Tujina

Obamin SMS: Izbral sem Bidena

Washington, 23. 08. 2008 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Barack Obama je za svojega podpredsedniškega kandidata izbral izkušenega senatorja Josepha Bidena. Svoje pristaše naj bi o tem obvestil preko SMS-sporočil.

Obama bo Bidena uradno predstavil še danes v Springfieldu v zvezni državi Illinois, kjer je sam najavil svojo predsedniško kampanjo v začetku leta 2007.
Obama bo Bidena uradno predstavil še danes v Springfieldu v zvezni državi Illinois, kjer je sam najavil svojo predsedniško kampanjo v začetku leta 2007. FOTO: Reuters
Izbira Bidena dokončno odpravlja ugibanja, da si bo Obama morda v imenu poenotenja stranke izbral senatorko iz New Yorka Hillary Clinton, ki se mu je v tekmi za osvojitev demokratske nominacije upirala najdlje.

Demokratski kandidat za ameriškega predsednika Barack Obama si je za svojega podpredsedniškega kandidata izbral kolega senatorja iz zvezne države Delaware Josepha Bidena, ki se je letos prav tako potegoval za predsedniško nominacijo stranke. Novico so najprej objavili različni ameriški mediji, nato pa so jo potrdili tudi v štabu senatorja iz Illinoisa. Pred tem naj bi o odločitvi obvestili svoje privržence po telefonskih sporočilih in elektronski pošti.

O tem, kdo bo podpredsedniški kandidat, se je zadnje dni intenzivno ugibalo, Bidenovo ime pa je bilo v ospredju. Kot kaže se, je Obama v dilemi ali izbrati nekoga, ki predstavlja spremembo, ali nekoga, ki predstavlja izkušenost in poznavanje mednarodne politike, odločil za slednjega.

Joseph Biden, po veroizpovedi katolik, je bil v zvezni senat prvič izvoljen leta 1973, ko je bil star le 29 let. V treh desetletjih senatorske kariere je med drugim vodil odbora za pravosodje in mednarodne odnose. Izhaja iz delavske družine iz kraja Scranton v državi Pensilvanija in velja za dobrega poznavalca zunanje politike, pa tudi za dobrega debaterja. Doslej se je že dvakrat neuspešno potegoval za predsednika ZDA.

Obama (na sliki z družino) naj bi Bidna izbral zaradi njegove izkušenosti na zunanjepolitičnem prostoru.
Obama (na sliki z družino) naj bi Bidna izbral zaradi njegove izkušenosti na zunanjepolitičnem prostoru. FOTO: Reuters

Biden Obami ne prinaša kakšne nove države, ki je demokrati v zadnjem desetletju ne bi osvojili, saj je Delaware zanesljivo demokratski. Obama skuša z Bidenom okrepiti svoj položaj, ko gre za zunanjo politiko, pri čemer zaostaja za republikanskim kandidatom Johnom McCainom. Njegov štab se je na novico o podpredsedniškem kandidatu nemudoma odzval. Spomnil je, da je Biden še avgusta 2007 dejal, da Obama ni pripravljen za predsedniški položaj, ker ne pozna dovolj mednarodne politike.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ekstaza_smrti
24. 08. 2008 11.46
Odlična poteza: izkušje + navdušenost za delo=zmaga na volitvah
Buena Vita
24. 08. 2008 09.04
še vedno ne verjamem v zmago Obame, nekaj mi ne štima v izračunih,sicer se ne obremenjujem,samo ne želim da konča kot Kennedy
drzavljan35
24. 08. 2008 00.06
Ni zelel imeti ob sebi ze uporabljenega perila - Clintonov, pametna poteza!
Foen
23. 08. 2008 12.47
čudno. tudi meni je poslal sms in me obvestil, da je za podpredsednika izbral lokalnega vepra andreja vizjaka
malasutra@gmail.com
23. 08. 2008 10.41