Tujina

Kriza ameriškega gospodarstva

Washington, 25. 09. 2008 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

McCain je odpovedal televizijsko soočenje z Obamo. Obenem je svojega protikandidata pozval, naj se mu pridruži pri reševanju finančne krize. Obami sicer zaupa več volivcev.

Barack Obama ima še vedno večjo podporo od nasprotnika McCaina.
Barack Obama ima še vedno večjo podporo od nasprotnika McCaina. FOTO: Reuters


Republikanski predsedniški kandidat John McCain je poskrbel za politično presenečenje in sporočil, da se v petek ne bo udeležil prvega od treh televizijskih soočenj z demokratskim tekmecem Barackom Obamo, ki je napovedano na univerzi Mississippi. Svojega protikandidata je pozval, naj se mu pridruži v Washingtonu pri iskanju rešitev finančne krize. Obama je McCainov poziv že zavrnil in dejal, da se mora predsednik ZDA ukvarjati z več zadevami hkrati. "To je čas, ko morajo Američani slišati osebo, ki bo čez 40 dni nasledila to godljo. Delo predsednika je, da se ukvarja z več zadevami hkrati," je dejal. Sporočil je še, da je sam najprej predlagal McCainu, da podata skupno izjavo v podporo državnemu posredovanju v finančni krizi, vendar je zatem McCain predstavil omenjeno zamisel, ki ji demokrat nasprotuje.

V času, ko se Amerika utaplja v skrbeh zaradi finančne krize, je kar 46 odstotkov Američanov prepričanih, da bi Obama vzpostavil boljši ekonomski trg kot McCain. Rezultate je razkrila javnomnenjska raziskava, ki sta jo skupaj opravili televizijska hiša NBC in časnik Wall Street Journal.

Komisija za predsedniška soočenja, sestavljena iz predstavnikov obeh strank, ter univerza Mississippi v Oxfordu sta že sporočila, da se priprave na soočenje nadaljujejo. Tiskovni predstavnik Obame Robert Gibbs pa je na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če McCaina ne bo, odgovoril: "Tam bo oder, bo voditelj in vsaj en predsedniški kandidat."

McCainova poteza je politično razumljiva, saj je Obama začel povečevati prednost v anketah, demokrat pa prav tako ohranja veliko prednost med volivci glede zaupanja v sposobnost reševanja gospodarskih težav. McCain ima tudi to "težavo", da je bogat, kar v časih krize pri Američanih ne vzbuja zaupanja, da pozna njihove težave. Obama si lahko privošči podporo načrtu administracije predsednika Georgea Busha, da država posreduje z odkupovanjem slabih naložb finančnih podjetij v vrednosti do 700 milijard dolarjev, saj bo s tem izkazal sposobnost sodelovanja z nasprotnikom. Če McCain podpre Bushev predlog, brez podpore kongresnih republikancev, pa se bo znova približal nepriljubljenemu predsedniku, od katerega se prizadeva ločiti.

Predlog administracije je bil v sredo v težavah, saj je veliko konzervativnih republikancev v kongresu napovedalo glasovanje proti predlogu, ki je v nasprotju z njihovo filozofijo tržnega gospodarstva brez vmešavanja države. Zato so tudi demokrati začeli napovedovati, da ga ne bodo podprli in s tem prevzeli nase jezo volivcev, med katerimi jih je večina prav tako proti. Vodja senatne večine Harry Reid iz Nevade je sporočil, da demokratske podpore ne bo, če predloga ne bo podprl vsaj McCain. Reid je tudi zavrnil poziv McCaina, naj skupaj s predsednico predstavniškega doma, demokratko Nancy Pelosi iz Kalifornije, skličeta srečanje kongresnih voditeljev z obema predsedniškima kandidatoma. Reid je sporočil, da vpletanje predsedniške kampanje v pogajanja ne bi bilo koristno.

Ne glede na to je McCainov svetovalec za predsedniška soočenja senator Lindsey Graham iz Južne Karoline sporočil, da republikanskega kandidata na soočenje ne bo, dokler Washington ne bo sprejel vsaj načelen dogovor o finančnem posredovanju države. Po Grahamovih besedah ni nujno, da bi sprejeli zakon, ampak je potrebna vsaj podpora Bele hiše, kongresnih voditeljev ter obeh predsedniških kandidatov.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neptun1980@email.si
26. 09. 2008 07.09
Banke so v krizi... ja dobro, naj menedžerji, ki so jih vodili ter špekulirali, sofinancirajo reševanje. Tako pa so prej delali malomarno in si žepe polnili z denarjem, zdaj pa naj vsi državljani rešujejo krizo?
janez_hlod
25. 09. 2008 19.54
jst osebno ne bi imel nič proti če bi se amerika sesula sama vase. čeprav bi temu sledila ekonomska kriza zgodovine, bi se evropa osredotočila na azijski in vzhodni trg,veliko večji in stabilnejši, dokler bi se američani pobrali. ko pa se, bi pa vedl, kaj jim je nardila republikanska politika. sledilo bi preseljevanje narodov, tokrat v evropo, ki bi končno povečevala svoj ugled kot najbolj stabilno, uspešno, in veliko zvezo držav in ljudi. ZDA pa nazaj na koruzo in angleške priseljence... se zgodi :) sicer pa obstajajo izračuni, da če bi vsak američan plačal recimo, 6 odstotkov nekega zavarovanja OD SVOJE PLAČE, bi imela podjetja pri trenutni porabi denarja za povračilo škode dovolj denarja do leta 2010. v enem mesecu!. če pa bi kaj takega uporabili še kje drugje, bi se komot izkopali iz te krize.
robinud@volja.net
25. 09. 2008 14.03
Jah, statistike so tako dobro orodje za zavajanje folka...
statistik
25. 09. 2008 12.37
ja, saj to pravim, gnu. Tako kot je napisano v članku zgoraj je na moč dvoumno (tudi tomazubodnerju se zdi tako). Če že povzemajo po NBC in Wall Street Journalu, naj novinar napiše tako, da bo stvar jasna. Meni je sicer popolnoma vseeno kaj se zdi 46 odstotkom Američanom in kaj se zdi ostalim 54.
gnu
25. 09. 2008 11.21
statistik: kaj pa recimo takole: 46% jih meni, da je Obama boljši 30% jih ne ve, neodločeni 14% jih meni da sta oba enako dobra 10% jih meni, da je boljši McCain
statistik
25. 09. 2008 09.33
No to pa je poudarek in pol: \"je kar 46 odstotkov Američanov prepričanih, da bi Obama vzpostavil boljši ekonomski trg kot McCain.\" Glede na to, da so se ti Američani odločali med dvema, je mogoče razumeti, da jih je 54% prepričanih, da bi to bolje izpeljal McCain. Mogoče je tudi, da je nekaj anketirancev neodločenih in da res več anketirancev meni, da bi to bolje izpeljal Obama. Ampak tako kot piše zgoraj... Ni v redu. Blago rečeno.
tomazbodner
25. 09. 2008 09.32
\"V času, ko se Amerika utaplja v skrbeh zaradi finančne krize, je kar 46 odstotkov Američanov prepričanih, da bi Obama vzpostavil boljši ekonomski trg kot McCain.\" Kaj pa ostalih 54 odstotkov?
Sadjar
25. 09. 2008 09.19
haha, McCaina bo itak pobralo ko pa je že star.