Tujina

Obama znova zmagal

New York, 04. 05. 2008 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na strankarskih zborovanjih za izbiro predsedniškega kandidata demokratske stranke na otoku Guam, je Obama premagal Clintonovo.

Oba senatroja, Hillary Clinton in Barack Obama, si bosta tako morala razdeliti štiri delegate za konvencijo konec avgusta v Denverju. Preštevanje malce več kot 4500 glasovnic na Guamu je trajalo precej časa in Obama je ves čas vodil ter na koncu osvojil 2264 glasov, Clintonova pa 2257. Guama na preteklih strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata ni bilo "na radarju", vendar pa se je demokratska tekma letos zavlekla in šteje vsak glas. Clintonova je pred začetkom volitev pričakovala zanesljivo zmago, ta pa se sedaj nasmiha senatorju iz Illinoisa, čeprav se newyorška senatorka ne misli predati.

Clintonova po zmagi v Pensilvaniji pred dvema tednoma zmanjšuje razliko za Obamo v anketah.
Clintonova po zmagi v Pensilvaniji pred dvema tednoma zmanjšuje razliko za Obamo v anketah. FOTO: Reuters

Nobenega od kandidatov sicer v času kampanje ni bilo na Guam, vendar pa sta oba predvajala oglase in delila obljube, predvsem glede zdravstvenega varstva. Obljubljala sta, da se bosta zavzemala za odpravo meje 5,4 milijona dolarjev na leto, kolikor se lahko sedaj po zakonu iz zveznega proračuna v okviru programa za pomoč pri zdravstvu revežev "medicaid" porabi za Guam. Clintonova se je zavzemala tudi za to, da bi lahko prebivalci Guama volili tudi na splošnih volitvah novembra, česar ne morejo, čeprav so uradno ameriški državljani.

Obama se lahko hvali z zmago, vendar pa sta s Clintonovo oba dobila po dva delegatska glasova za konvencijo. Izvolili so sicer osem delegatov, vendar pa je vsak vreden le pol celega delegatskega glasu na konvenciji. Obama tako ohranja vodstvo v delegatih s 1742,5 proti 1607,5 za Clintonovo, za zmago pa jih je potrebno zbrati 2025. Oba kandidata sicer največ pozornosti posvečata volivcem Indiane in Severne Karoline, kjer bodo strankarske volitve v torek.

Ankete kažejo, da bo rezultat najverjetneje znova neodločen, oziroma da bo Clintonova zmagala v Indiani, kjer si bosta razdelila 72 delegatskih glasov, Obama pa v Severni Karolini s 115 delegatskimi glasovi. Clintonova sicer po zmagi v Pensilvaniji pred dvema tednoma zmanjšuje razliko za Obamo v anketah. Na svojo stran pridobiva več belih volivcev, ki so začeli dvomiti v Obamo zaradi njegovega nekdanjega pastorja Jeremiaha Wrighta, katerega protiameriške izjave še vedno prevladujejo na ameriških televizijah.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sadjar
05. 05. 2008 15.54
Clintonova obeta vojne poboje.
Foen
05. 05. 2008 12.55
Tole bo spet sranje. Obama pa McCain nč preveč ne obetata, tale Hilary bo pa vsaj mal vrnila stvari na svoje mesto. O kje so cajti Billy Boya.
minnaema@yahoo.com
04. 05. 2008 22.05
JAZ NAVIJAM ZA HILLARY CLINTON, da bi ji le uspelo- pa bi imeli z VOJNO en čas MIR !
JBT
04. 05. 2008 21.19
Pa dobro, kaj bodo te volitve trajale 1 leto.
mr.dezan
04. 05. 2008 10.49
show must go on...