Tujina

Obama proti rasnim delitvam

Filadelfija, 19. 03. 2008 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obama se je odzval na govor pastorja, ki je nad belce klical prekletstvo, "ker zatirajo temnopolte".

Demokratski predsedniški kandidat Barack Obama je imel v torek v Philadelphiji govor o rasnih delitvah v ZDA, ki ga imajo njegovi podporniki za zgodovinskega in ga primerjajo s podobnimi govori Martina Luthra Kinga mlajšega.

Pravega druženja ali mešanja med belo in temnopolto Ameriko ni, razen v redkih primerih, zato belci še naprej ostajajo polni predsodkov.
Pravega druženja ali mešanja med belo in temnopolto Ameriko ni, razen v redkih primerih, zato belci še naprej ostajajo polni predsodkov. FOTO: Reuters

Obama se je odločil za tvegan govor za ohranitev svoje predsedniške kampanje, ki ji je grozil polom zaradi spornih izjav njegovega pastorja iz Chicaga Jeremiaha Wrighta. Njegovo pridigo, v kateri je pozival božje prekletstvo nad ZDA, ker belci zatirajo temnopolte in ki ni nič boljša od teroristične mreže Al Kaida, je ameriška televizija Fox vrtela dan in noč ter prisilila tudi preostale televizije, da so se pridružile debati. Kampanja njegove demokratske nasprotnice Hillary Clinton se odslej na to še ni odzvala.

Obama je doslej nastopal kot kandidat, ki je temne polti in ne kot temnopolti kandidat, kot sta na primer Jesse Jackson in Al Sharpton, ki nista skrivala jeze zaradi zgodovinskih krivic in zaradi tega nista imela možnosti za uspeh med belci.

Obama o rasnih odnosih

Obama je priznal tudi nezadovoljstvo bele Amerike zaradi integracijskih zakonov, zaradi katerih dobijo temnopolti morda ponekod prej službo ali mesto na univerzi kot belci. Govoril je skratka o vsem, o čemer doslej ni upal nihče tako odkrito javno in neopredeljeno govoriti v ameriški politiki, vse skupaj pa je začinil s pozivom k preseganju delitev v imenu upanja in sprememb na bolje, česar ne bodo dosegli z vztrajanjem na svojih belih ali črnih okopih.

Obama pripada posebni protestantski cerkvi, ki je bila ustanovljena v ZDA leta 1957 z združitvijo evangeličanske, reformirane in kongregacijske cerkve ter nosi ime Združena Kristusova cerkev. Pastor Wright je medtem že odstopil od formalne vloge v Obamini kampanji, preganjavica republikancev pa ni povsem namišljena, saj je sila nerodno za predsedniškega kandidata, da se druži z nekom, ki kliče božje prekletstvo nad domovino.

Obama se je tudi po mnenju nekaterih kritikov pogumno spustil v rasno debato, vendar mu kaj drugega ni preostalo, saj bi ga s tem v primeru osvojitve nominacije soočili republikanci, ki so predvsem stranka belopoltih. Potrebno bo še nekaj časa, da se njegov govor "vsede" v glave Američanov in za odgovor, ali mu je uspelo spremeniti mnenja o rasnih vprašanjih.

Američani in politična korektnost

O tem se Američani neradi odkrito pogovarjajo, še posebej belci s črnci in obratno. Na zunaj se vsi držijo nekakšne politične korektnosti in se izogibajo spornim besedam, ki lahko za bele javne osebnosti hitro pomenijo izgubo kariere. Pravega druženja ali mešanja med belo in temnopolto Ameriko ni, razen v redkih primerih, zato belci še naprej ostajajo polni predsodkov, črnci pa občutka jeze in nemoči.

Obama je v Philadelphiji kritiziral besede svojega pastorja in hkrati dejal, da se ga ne more odreči, tako kot se ne more odreči svoje bele stare mame, ki ga je vzgojila in ga imela rada, vendar je priznavala, da se boji črncev in včasih izrekla kakšen rasistični stereotip, zaradi katerega ga je stisnilo pri srcu. Američanom je predlagal, da se pač lahko prepirajo naprej o spornih izjavah, s katerimi se ne strinja in jih zavrača, in potem delajo isto na vseh naslednjih volitvah, vendar pa do želenih sprememb na ta način ne bodo prišli.

Belcem, ki se jim o pridigah v črnskih cerkvah in občutkih za njimi niti najmanj ne sanja, je skušal pojasniti ozadje Wrightovih izjav z vsemi pravimi in namišljenimi krivicami, neznanjem in bolečino zaradi suženjstva in vseh drugih krivic. Komentatorji televizije Fox med drugim opozarjajo na absurdne Wrightove izjave, da so belci ustvarili aids za črnce, po drugi strani pa namerno zanemarjajo dejstvo, da je ameriška vlada resnično delala poskuse s sifilisom na temnopoltih moških.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
20. 03. 2008 12.10
Amerika je eno samo pretvarjanje in čas je, da jim kdo nastavi ogledalo.
stonedking@email.si
20. 03. 2008 11.21
@ferbezar ti si debil s takimi izjavami
Kevdr
19. 03. 2008 20.49
dejan84 Tvoj komentar ni v skladu z mojim ... mihey81 Je potrebno biti Američan za to?
HiddenThief2
19. 03. 2008 14.26
ferbezar, dej kaj ce bi pa nemci zasuznjil vse slovence, potem bi jim pa cez 300 let dali denar, da si kupijo videorekorder? a bi bil za, bo bil tak k dva filma naenkrat predvaja
stfuimho@email.si
19. 03. 2008 14.17
Bla, bla, bla. Komur že vsaj leto dni nazaj ni bilo trdno jasno, da bo predsednik brez dvoma Clintonova, ker tako pac mora biti, nima pojma o tem kako ta 'demokraticni' svet deluje.
Strelja?ko
19. 03. 2008 13.15
Kaj pa Evropa? Dandanes ker se vse združuje v neko EU (Modri Imperij), se vprašujte zdaj, kakšna bo ta prihodnost, samo mešanci... Slovenščine ne bo več, pa drugih tud ne, samo neki kvaziangležoti bodo hodli.. brrrr
preprostež
19. 03. 2008 12.19
ferbezar, si morda Američan? Ker pišeš, kot da si. Sicer pa je za vse tisto suženjstvo kriv tisti, ki je živel takrat, ne dandanes. Če se do črncev še vedno obnašaš kot do sužnjev... no, potem si se v napačnem stoletju rodil.
Kevdr
19. 03. 2008 11.28
jasmazarot Ne vem zakaj me ocenjuješ kot debila( preko interneta seveda ) če pa niti kančka ne razmeš kaj sem napisal ... trikrat premisli preden kaj brekneš ...
jan87
19. 03. 2008 10.51
komentar obame se mi zdi kar na mestu... dokler se bodo pogovarjali le o spornih izjavah rešitve ne bo, kvečjemu ustvarjali bodo nove in nove probleme...
jsmazarot@email.si
19. 03. 2008 10.19
ferbezar, ti si debil! Se sploh zavedaš, da bi zgodovina ZDA potekala čisto drugače, če sužnjev ne bi tovorili tja? Če v preteklosti spremeniš še tako majhno malenkost, so posledice za sedanjost nepredstavljive!
izbruh@gmail.com
19. 03. 2008 09.54
Mene pa najbolj skrbi, da lahko ena pridiga enega lokalnega duhovnička takorekoč spremeni svetovni politični zemljevid. To samo govori o tem, kako se tistim, ki se nam zdi vera brez veze, niti ne sanja, kakšno neverjetno noč imajo v resnici tisti, ki jo širijo...
Kevdr
19. 03. 2008 09.46
Če nebi bili predniki črncev ki živijo v ameriki sužnji ... potem bi današnji ameriški črnci trpeli afriško lakoto! Mislim da smo belci črncem v ameriki celo uslugo naredili ! Res da na malce bolj krut način vendar tako je.
Carleone
19. 03. 2008 09.43
Na posnetkih pridigar med mašo črncem govori najslabše o ameriki, kakšni hudiči so belci in da bi bilo najbolje da bi "se jih nekako losal". Cela dvorana uživa v govoru in pritrjuje. Tako je verjetno pritrjeval tudi Obama, sam da on sedaj pravi, da je pač hodu poslušat te pridige, sam pa da se ne strinja s tem;) Če bi kak belopolti duhovnik govoril tako o črncih bi se že klali po cestah, sedaj pa večina medijev govori, da kak so tile Fox news barabe, da toliko razpravljajo o tem:) Kam to pelje, da nekateri lahko pljuvajo po drugih, drugi pa o tem niti debatirati ne smejo preveč?
Kstks
19. 03. 2008 09.40
Kaže, da je Obama eden prvih vidnejših ameriških politikov, ki se je opredelil o rasni nestrpnost v prid izboljšave mišljenja o preteklosti. Pozabiti predsodke, kaj kdo je bo težko pozabiti, vendar daljna preteklost je za zgodovinske knjige in ne vsak dan. Obama je nedvomno iz pravega testa. Toda za sam vrh je ta trenutek premalo somišljenikov.