Tujina

Bush in Riceova čestitala Obami

New York, 04. 06. 2008 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

'Nocoj označujemo konec zgodovinske poti z začetkom nove,' je povedal Obama, prvi temnopolti predsedniški kandidat ene od dveh velikih strank.

Obama je osvojil demokratsko nominacijo.
Obama je osvojil demokratsko nominacijo. FOTO: Reuters

Demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama se je danes po srednjeevropskem času zapisal v zgodovino kot prvi temnopolti predsedniški kandidat ene od dveh velikih strank. Njegova nasprotnica Hillary Clinton pa mu tega za zdaj še ne priznava.

Nocoj označujemo konec zgodovinske poti z začetkom nove. Nocoj lahko stojim pred vami in rečem, da bom demokratski kandidat za predsednika ZDA. Barack Obama

Demokrati so imeli namreč v torek zadnje strankarske volitve, ki so potekale v Južni Dakoti in Montani. Clintonova je po napovedih ameriških medijev na podlagi vzporednih anket zmagala v Južni Dakoti, Obama pa v Montani. Vendar je Obama že pred zaprtjem volišč presegel število 2118 delegatskih glasov, ki so bili potrebni za osvojitev predsedniške nominacije. Podprli so ga namreč tudi t.i. super delegati, strankarski veljaki, ki se lahko odločajo po svoje, ne glede na izide volitev, in ki so želeli biti na strani zmagovalca. Izidi volitev v Južni Dakoti in Montani, na podlagi katerih si bosta Obama in Clintonova razdelila 31 delegatskih glasov, tako več niso bili pomembni.

Bush in Riceova čestitala Obami

Ameriški predsednik George Bush in ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice sta čestitala Obami, ki je kot prvi temnopolti Američan osvojil predsedniško nominacijo demokratske stranke. Kot je dejal Bush, Obamova zmaga kaže, da so ZDA "prehodile dolgo pot".

"Predsednik Bush čestita senatorju Obami," je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino. Bush "iz osebne izkušnje ve, da je proces (osvajanja) predsedniške nominacije mučen. Senator Obama je prehodil dolgo pot, da je postal kandidat svoje stranke," je dejala Perinova. "Njegov zgodovinski dosežek odseva dejstvo, da je tudi naša država prehodila dolgo pot," je dodala. Bush je ob tem čestital tudi Clintonovi za pogumno kampanjo, ki se je prav tako zapisala v zgodovino.

Riceova pa je ob tej priložnosti dejala, da je Obamova osvojitev nominacije pokazala, da so ZDA "izjemna država". "Mislim, da je to, kar vidimo, izjemen izraz dejstva, da 'mi ljudje' pomeni vse nas," je dejala Riceova.

Clintonova ne priznava poraza

Zgodovinski trenutek za temnopolte in druge Američane, ki so 40 let po umoru Martina Luthra Kinga mlajšega dočakali prvega temnopoltega predsedniškega kandidata, je skazila Clintonova s svojim govorom. Kot je dejala, "danes še ne bo sprejela nikakršne odločitve", prav tako pa je prikrito zagrozila, da bo potrebno nanjo še naprej računati, saj ima na svoji strani 18 milijonov demokratskih volivcev. Njene besede so bile tudi posledica razočaranja, saj ji je za las ušla priložnost, da bi se sama vpisala v zgodovino ZDA kot prva ženska predsedniška kandidatka na listi velike stranke.

Name je treba še naprej računati, pravi Clintonova.
Name je treba še naprej računati, pravi Clintonova. FOTO: Reuters

Obama hvalil Clintonovo

Senatorka je sicer med govorom povedala le, da se bo odločila tako, da bo najbolje za stranko in državo. Obama je, nasprotno, v Minneapolisu namenil več stavkov hvale Clintonovi in dejal, da je zaradi nje postal boljši kandidat, vendar se ni pustil motiti in je razglasil svojo zmago. Clintonovi je obljubil, da bo imela besedo pri oblikovanju zdravstvene politike.

Demokratska tekma je po petih mesecih in v 54 državah ter na ozemljih ZDA končana, kar se tiče edinega kriterija, ki odloča o zmagovalcu, to je številu osvojenih delegatskih glasov.

McCain se predstavlja

Republikanski kandidat John McCain pa se je najprej v New Orleansu z delno kopiranim sloganom od Obame (Vodja, v katerega lahko verjamemo) poskušal predstaviti kot neodvisni kandidat iz leta 2000, ko je izgubil proti Georgeu Bushu. V govoru je poudarjal, da tudi sam zagovarja spremembe, izpostavljal je napake Busheve administracije, Obamo prikazoval kot neizkušenega mladeniča, sebe pa kot izkušenega borca za sodelovanje v Washingtonu.

Obama pred McCainom

Demokratski predsedniški kandidat Barack Obama je prevzel vodstvo pred republikanskim kandidatom Johnom McCainom v zadnji anketi, ki jo je opravil inštitut Gallup. Anketo so objavili, še preden je Obama zbral dovolj delegatov za osvojitev demokratske nominacije.

John McCain, republikanski predsedniški kandidat
John McCain, republikanski predsedniški kandidat FOTO: Reuters

Po Gallupovi anketi je imel McCain pred mesecem dni še prednost s 47 odstotki proti 45 za Obamo, ki pa sedaj vodi s 47 odstotki proti 44. Anketa je postavila nasproti tudi McCaina in newyorško senatorko Hillary Clinton. V tem primeru bi McCain zmagal s 49 odstotki proti 43.

Gallupova anketa med drugim ugotavlja tudi, da ima 58 odstotkov Američanov pozitivno mnenje o Obami, 56 odstotkov jih ima pozitivno mnenje o McCainu, 54 odstotkov pa o Clintonovi. O predsedniku Georgeu Bushu in njegovem delu ima pozitivno mnenje le 28 odstotkov Američanov.

Kdo je Barack Obama?

45-letni Barack Obama je kandidaturo razglasil v državnem kongresu Illinoisa v Springfieldu, kjer je preživel osem let kot državni senator. Obama se je rodil na Havajih materi iz Kansasa in očetu iz Kenije, odraščal je tudi v Indoneziji, opazili pa so ga že med študijem prava na Harvardu, kjer je bil prvi temnopolti urednik publikacije Harvard Law Review. Njegovo ime v jeziku svahili pomeni "blagoslovljeni".

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

telefunken
05. 06. 2008 01.06
on je kul obama.ta clinton je bedna
pkorosec
04. 06. 2008 21.43
Kaj vas briga Amerika? Zakaj povezujete svojo usodo, usodo svoje domovine in usodo sveta s tem kdo je / bo ameriski predsednik. Bodite realni in se zavedajte da od Amerike nimate nic dobrega za pricakovat, pa naj bo predsednik crn, bel, rumen, moski, zenska, hemafrodit, Alf ali E.T. Tomi passion, a ti slucajno podpiras Obamo?
lemur
04. 06. 2008 18.21
Glede na to, da noben ni neki ekstrem v slabem smislu, bi jaz podprl obamo, ker je moški. Mi ženske v polito ne pašejo.
civokram
04. 06. 2008 15.37
tomi.passion: TIŠINA!!!
preprostež
04. 06. 2008 14.49
tomi.passion, ti pa tiho. Če bi bil Obama ženska, bi ga/jo še vedno imel raje kot Clintonovo, če bi bila moški. Tu gre za osebnost in inteligenco!
tomi.passion@gmail.com
04. 06. 2008 14.31
Čim manj takšnih zahrbtnih žensk v politiki kot je Hillary. Tako ali tako je že preveč hinavščine v teh krogih, ženskega expertizma na tem področju pa res ne potrebujemo. In nenazadnje, zakaj bi ženske jemali iz njihovega naravnega okolje-kuhinje in jih skušali vključiti v politiko? Ženska naj bo ženska in takšne imamo najrajši, politika in gospodarstvo pa naj ostaneta čim dlje od njih.
muvimen
04. 06. 2008 13.07
Itak da ga bojo koknl, nima šanse.
civokram
04. 06. 2008 12.45
Zatarra mislim, da imaš na žalost prav. Škoda, ampak vedno se najde kakšen norc.
Nedeljko Lazic
04. 06. 2008 12.29
Cestitke razumu !!!
NisemOvcaKotVi
04. 06. 2008 12.20
HAHAHA! Feministke se ze oglasajo tudi tukaj :D Ce bi spremljali malo ta "boj" bi videli kaksne PODLE je izvajala tale Hilari!
preprostež
04. 06. 2008 12.05
Kaj imata spol in rasa z nominacijo? Obama se je izkazal kot dober in inteligenten kandidat, medtem ko mu je Clintonova kar naprej metala polena pod noge. Take 'zlobne' politike Američani počasi zavračajo, ne zaradi spola niti barve kože. To je samo beden izgovor feministk.
Zatarra
04. 06. 2008 11.53
Zdaj lahko čakamo, da se pojavi novi Lee Harvey Oswald.
hansola
04. 06. 2008 11.17
Debely, na vseh ameriških straneh to piše, tako da je že odločeno.
drzavljan35
04. 06. 2008 11.04
Ja upam, da bo zdej Hilary ga cim prewj podprla in skupaj nardila zavoj proti McCainu z trdnimi argumenti in relevantnimi recmi! Sicer bo sedaj orozarska industrija spet na suhem,kajti oni so vecni supporterji Republikancev, prav tako pa tobacna industrija. p.s.: imel sm pa rahli obcutek da bodo republikanci pomagali Hillary, ker je zenska, ker bi si s tem zagotovili lazjega protikandidata. Zakaj lazjega - zato ker v USA absolutno ne bi akceptirali vecinsko zenske za predsednico, zaradi ze same miselnosti! Kdaj je ze bil glavni kavboj v kaksnem filmu zenskega spola !? Go Obama!
basic
04. 06. 2008 09.56
Mislim da obama res lahko unese velik sprememb v njihovo politiko in tud izboljsa razmere v ameriki in tud drugod po svetu.. Ce mu je se nekdanji vodja KKK (al neki tazga) namenil podporo in reku da meni da je on tist k lahko neki spremeni pol ze vemo kok je ura.. Upajmo na zmago obame ker bi blo to bol ne samo za ameriko ampak za cel svet
Josko82
04. 06. 2008 09.33
Čestitke OBAMI!!! Očitno je tudi v Ameriki prišel čas za spremembe!! Hillary za podpredsednico!!!
Blaž Hajdinjak
04. 06. 2008 08.51
Ivan Vindiš, tale je bila pa rasistična... Očitno vsaj pri demokratih črnci niso več "nižje na lestvici" od belcev in tudi ženske ne "nižje od črncev". Normalni ljudje niso izbirali med črncem in žensko, pač pa med značaji in lastnosmi dveh osebnosti. Obama torej ni zmagal zaradi rangiranja socialnih statusov, ampak predvsem zato, ker se je izkazal nekoliko bol verodostojen in manj "podel" od Clintonove (lažno herojstvo v Bosni, insinuacije na temo prenizke državljanske zavesti nasprotnega kandidata...)
dadim
04. 06. 2008 08.49
Bolj ji nominacija polzi skozi prste, bolj agresivna postaja. Še vedno se je izkazalo, da tisti kandidati, ki vodijo negativno kampanijo nazadnje potegnejo takratko. Obama se je izkazal za trdnejšega, vzdržljivejšega in pokončnega. Hilary so pa na koncu popuščali živci in je zvenela že preveč patetično, takega voditelja si pa ljudje ne želijo.....
drzavljan35
04. 06. 2008 08.47
ja res bo to, kar se tice zensk v USA ! Zdej bo pa drug problem.
ivan.vindis@gmail.com
04. 06. 2008 08.25
Očitno je, da so ženske v Ameriki še nižje na lestvici kot črnci. Katastrofa!!