Tujina

Gadafija zapustil tudi zunanji minister

Tripoli/Washington, 30. 03. 2011 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
92

Medtem ko si vse več držav prizadeva, da bi začeli oboroževati Gadafijeve nasprotnike v Libiji, med njimi tudi Velika Britanija, je v London zbežal libijski zunanji minister, ki se več ne strinja z Gadafijevim početjem.

Danes zvečer so iz Tunizije sporočili, da je libijski zunanji minister Musa Kusa z letališča v Džerbi odletel proti Londonu. Tunizijska tiskovna agencija, ki je o tem poročala, pa ni pojasnila, zakaj je Kusa prišel v Tunizijo, prav tako ni bil znan namen njegovega odhoda v britansko prestolnico. Libijska vlada je sporočila, da je Kusa v London odpotoval službeno, a po prihodu Kuse v  London je britanska vlada sporočila, da je prišel po svoji volji, ker se ne strinja s politiko nasilnega zatiranja nasprotnikov voditelja Moamerja Gadafijeva. Prijatelj Kuse, Norman Benotman, je za agencijo Reuters povedal, da je Kusa na begu, ker se ne strinja z vladnimi napadi na civiliste. "V Veliko Britnaijo je šel po zatočišče in upa, da ga bodo dobro sprejeli," trdi Benotman. Ob tem pa je britanska vlada sporočila, da vzpodbuja vse Gadafijeve sodelavce, naj ga zapustijo.

Kusa je sicer eden najbolj pomembnih oseb v Gadafijevi vladi. Med drugim je poskrbel, da je Libija po več letih v osami zopet začela sodelovati z mednarodno skupnostjo. Preden je bil imenovan za zunanjega ministra, je bil 15 let vodja obveščevalnih služb. Odgovoren naj bi bil tudi za številne poboje libijskih disidentov v 80. letih preteklega stoletja.

Velik napredek Gadafijevih sil

 

Vojaške sile, zveste Moamerju Gadafiju, so v ponedeljek sprožile novo ofenzivo proti upornikom, s katero so okrepile svojo prevlado na zahodu Libije, upornike na vzhodu pa znova pregnale iz nekaterih mest, ki so jih zasedli po začetku zračnih napadov mednarodne koalicije.

Po poročanju televizije BBC se na vzhodu Libije v bojih med Gadafijevo vojsko in uporniki dogaja neverjeten preobrat. Umik upornikov naj bi kazal na dejstvo, da so ti izgubili zagon, ki so ga dobili z začetkom zavezniškega bombardiranja, prav tako pa tudi na pomanjkanje oskrbovalnih linij in organizacije.

Beg upornikov iz Bin Džavada
Beg upornikov iz Bin Džavada FOTO: Reuters

Na stotine upornikov je v naglici pobegnilo iz Bin Džavada, ki so ga spet osvojili po začetku zračnih napadov koalicijskih sil. Za tem so sile, zveste Gadafiju, znova prevzele nadzor nad krajem Ras Lanuf in iz njega pregnale upornike, ki so se umaknili proti vzhodu. Gadafijeve sile so kraj zavzele dopoldne, uporniki pa so se v paniki razbežali proti mestu Brega, ki pa so ga kasneje morali prav tako zapustiti.

Naftni terminal v Ras Lanufu je v roke upornikov padel v nedeljo med hitrim napredovanjem proti zahodu, ki pa so ga Gadafijeve sile v zadnjih dveh dneh ustavile. Mesto je 370 kilometrov zahodno od uporniške utrdbe Bengazija in 210 kilometrov od Adždabije, strateškega mesta, ki je od sobote pod nadzorom upornikov. Minuli teden so uporniki ob pomoči letalskih napadov mednarodnih sil zasedli tudi naftno pristanišče Brega, 80 kilometrov zahodno od Adždabije.

V Misrati odprli pristanišče

Nadaljuje pa se tudi obstreljevanje Misrate, ki je še vedno v rokah upornikov. Po navedbah predstavnika upornikov so Gadafijeve sile s tanki, raketami in granatami napadle več delov mesta. V torkovih napadih na Misrato je bilo medtem ubitih 18 ljudi, so danes sporočili iz mestne bolnišnice. So pa progadafijeve sile sprostile blokado pristanišča v Misrati, zaradi česar sta dve ladji lahko pripeljali človekoljubno pomoč.

Libijski režim je v ponedeljek sporočil, da so ustavili ofenzivo na Misrato in da v tem strateško pomembnem mestu "znova vlada mir". A zaenkrat ni jasno, ali Gadafijeve sile nadzorujejo celotno mesto ali zgolj del.

Obama in Cameron ne izključujeta vojaške pomoči upornikom

Barack Obama je dejal, da se zanka okoli libijskega voditelja zateguje, vendar pa za zdaj ni videti, da bi se Gadafi poskušal pogajati o odhodu iz Libije, čeprav mednarodne sile neutrudno bombardirajo njegove sile.

Pomoč upornikom v orožju naj bi ob vednosti Američanov v preteklih tednih prihajala iz Egipta.
Pomoč upornikom v orožju naj bi ob vednosti Američanov v preteklih tednih prihajala iz Egipta. FOTO: Reuters

"Pričakujemo, da bo Gadafi ob nadaljevanju stalnega pritiska, ne samo vojaškega, ampak tudi skozi druge ukrepe, na koncu vendarle odstopil," je Obama dejal v pogovoru za televizijsko mrežo NBC. Obama je dal v torek intervjuja še za dve televizijski mreži, v katerih je pojasnjeval svojo strategijo v Libiji, že v ponedeljek pa je nagovoril državljane.

Ko so ga ameriški mediji vprašali, ali načrtuje oboroževanje upornikov, je Obama dejal: ''Tega ne izključujem, a tudi potrjujem ne.'' V preteklih tednih so razna poročila kazala na to, da pomoč v orožju upornikom prihaja prek egiptovske meje.

Libijski uporniki so že večkrat pozvali Zahod, naj jim pomaga v boju proti Gadafijevim silam, tudi z boljšim orožjem. Nazadnje so k tovrstni pomoči pozvali udeležence torkove mednarodne konference o Libiji, ki je potekala v Londonu. A kot je nato po zaključku konference pojasnil britanski zunanji minister William Hague, se o oboroževanju upornikov niso pogovarjali.

Vseeno pa je britanski premier David Cameron danes v britanskem parlamentu nakazal, da na Downing Streetu o tem razmišljajo. Hkrati je sicer zagotovil, da odločitve o tem, ali bi ali ne bi sodelovali pri oboroževanju upornikov, še niso sprejeli.

Resoluciji Varnostnega sveta Združenih narodov 1970 in 1973 sicer prepovedujeta izvoz orožja Libiji, torej tako Gadafijevim silam kot upornikom. Vendar, kot je prepričan Cameron, obstaja pravna luknja, da bi lahko oborožili upornike v Libiji.

''Embargo na orožje velja za celotno ozemlje Libije, toda istočasno resolucija iz leta 1973 Varnostnega sveta Združenih narodov dovoljuje vse ukrepe, potrebne za zaščito civilistov in območij, poseljenih s civilisti,'' je britanski premier David Cameron danes povedal angleškim parlamentarcem.

''Naše stališče je, da to v določenih okoliščinah ne izključuje dobave pomoči tistim, ki ščitijo civiliste,'' je še dejal Cameron, ki je na koncu dodal, da se kljub temu da možnosti dobave orožja ne izključujejo, zanjo še niso odločili.

Oboroževanje upornikov bi namreč lahko "skrili" v "zaščito civilistov z vsemi potrebnimi sredstvi". Zagotoviti bi morali le, da bi bilo orožje namenjeno za zaščito civilistov, ne pa za ofenzivo proti Gadafijevim silam, je pojasnil.

O možnosti oboroževanja upornikov je sicer v torek odkrito razmišljal tudi francoski zunanji minister Alain Juppe, kot navaja ameriška tiskovna agencija AP, pa tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Moskva nasprotuje orožarski pomoči upornikom

Kusa je bil na položaj zunanjega ministra imenovan leta 2009, pred tem pa je 15 let vodil obveščevalne službe.
Kusa je bil na položaj zunanjega ministra imenovan leta 2009, pred tem pa je 15 let vodil obveščevalne službe. FOTO: Reuters

A v Moskvi so odločno proti tovrstnim rešitvam. Zunanji minister Sergej Lavrov je opozoril, da tuje sile nimajo mandata VS ZN, da bi se tako odkrito vmešavale v konflikt v Libiji in oboroževale upornike. "Tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je dejal, da je operacija v Libiji za zaščito civilistov, ne pa za oboroževanje in tu se povsem strinjamo," je dejal Lavrov.

Sicer je Lavrov še dejal, da Rusija ne nasprotuje zamenjavi režima v Libiji. "Jasno je, da bi moral biti režim demokratičen," je dejal. Vendar pa je opozoril, da se morajo Libijci odločiti sami, brez tujega vmešavanja, kakšno obliko vladavine si želijo.

Pri tem je še dodal, da so tudi v Moskvi zaskrbljeni, da bi med nasprotniki Gadafija lahko bili tudi pripadniki teroristične mreže Al Kaida in da bi se nestabilnost iz Libije lahko prenesla še v druge regije. Ponovno je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi pretirane uporabe sile koalicijskih sil in zaradi poročil o velikem številu civilnih žrtev.

Ruskemu mnenju se pridružuje tudi Kitajska. Predsednik Hu Jintao je namreč obsodil napade na cilje v Libiji. Meni tudi, da bi ti lahko predstavljali kršitev resolucij Varnostnega sveta. Opozarja namreč, da napadi ne smejo povzročati nobene škode nedolžnim civilistom.

Tudi poveljnik zveze Nato, admiral James Stavridis, je v torek v odboru ameriškega senata za vojaške zadeve opozoril, da obveščevalna poročila iz Libije kažejo, da se med uporniki pojavljajo elementi Al Kaide ali Hezbolaha. Zavezništvo si zato po njegovih besedah prizadeva dobiti jasnejšo sliko o upornikih in ključnih voditeljih upora proti Gadafiju.

Obama za večjo energetsko neodvisnost>

Obama pa je govoril tudi v luči ustavljenega izvoza nafte iz Libije. Meni, da bi morale ZDA v naslednjih 10 letih za tretjino zmanjšati uvoz nafte. "Danes bom zastavil nov cilj. Takega, ki je razumen, dosegljiv in nujen. Ko sem bil izvoljen za predsednika, so ZDA uvozile 11 milijonov sodov nafe na dan, čez eno desetletje bomo to številko zmanjšali za tretjino," pravi Obama.

Nato pa je dejal, da bodo ZDA žrtve sprememb na naftnem trgu, vse dokler ne bodo zastavili resne politike za varno in privoščljivo energijo. S povečanjem energetske neodvisnosti bi po njegovih besedah izboljšali tudi nacionalno varnost. A podobne obljube so dajali tudi predsedniki pred njim, izpolnili pa jih niso. Problem je tudi predstavniški dom, ki verjetno ne bo potrdil nobenih takih predlogov zakonov, saj imajo v njem večino repulikanci.

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Brodnjak 1
31. 03. 2011 07.13
No končno Mr. Obama...,pa smo pri ključnem vprašanju kaj vas tare...,NAFTA..;;)))!!!!!
vzhod
31. 03. 2011 00.23
protestniki protestirajo,protestniki nimajo pustk in ostalega orozja ! tako kot se je to dogajalo na zacetku takoimenovanih protestov.in normalno da bo pol vojska sla na ulica da naredi red ! tako je tudi v vseh drzavah tudi v franciji kaj se dogaja ko protestirajo !
HThief
31. 03. 2011 00.06
tole vtipkite v youtube, pa se sami prepricajte kolk mirni so protestniki, al naj raje recem verski fanatiki obkrozeni z hijenami ARE THEY REALLY peacful protesters in Benghazi Libya??? !!!!!!!!!! enga cloveka majo obesenga za noge, medtem ko mu rezejo glavo s telesa sredi ulice, to snema vsaj par 100 ljudi na mobitele, allah akbar ne fali seveda
realnews
30. 03. 2011 23.42
Smrekar1 6,5 miljona ljudi mi ne deluje kot neusahljiv vir pogrešljive delovne sile. Great Manmade river se napaja iz vira ki je NAJVEČJI na svetu, pravzaprav je večji kot vse ostale vode SKUPAJ na svetu (brez ledenikov) raje preveri prej če nimaš pojma in potem se petelini
Jovo Maksimovic
30. 03. 2011 23.33
a zdej kr naenkrat ne vejo gdo so uporniki hmmm agresorji amerikanci francozi in britanci ki napadajo in osvajajo naftna polja po svetu pa ne ščitim gadafija ampak poglejmo stanje pred napadom na libijo pa zdej ko jo okopirajo tuje sile
vzhod
30. 03. 2011 23.26
odkraj zda nato obrozujejo teroriste?
vzhod
30. 03. 2011 23.26
me prav zanima koliko je ta minister dobil denarja :D
upornik007
30. 03. 2011 23.19
MK89 30.03.2011, 20:53 ma spel mi nekam lolek
Smrekar1
30. 03. 2011 23.05
Aja, preveril sem - Great Manmade river ima kapacitete skoraj polovico toliko, kot imamo v Sloveniji na voljo meteorne vode (t.j. dež). Neverjetno, kajne, kaj vse se da narediti, če imaš idejo, domiselnost in neusahljiv vir pogrešljive delovne sile.
dogodek
30. 03. 2011 23.02
Gadafi ni tok nor, kukr je prebrisan! Libija je ena izmed redkih držav če ne tudi edina, ki nafto sama prodaja, ne pa prek drugih posrednikov, tko da gre vs zaslužk "njim"... Sj se podobno dogaja v Bahrainu zdj pa noben ne gre delat reda..le zakaj?
Smrekar1
30. 03. 2011 23.00
@realnews: Veliki genij si, da bi iskal pitno vodo v Sahari.
povemvsem
30. 03. 2011 22.44
Albert Einstein: ”Ne moremo rešiti problemov z uporabo mišljenja, ki je ustvarilo te probleme”
realnews
30. 03. 2011 22.31
Afganistan -največja nahajališča mineralov na svetu Iraq - največja nahajališča nafta na svetu Libya - največje zaloge pitne vode na svetu -great manmade river -osmo čudo sveta
dreko123
30. 03. 2011 22.30
evo, tako kot sem rekel američani spet uporabljajo umazsano radioaktivno orožje tako kot v jugi leta nazaj, da folk še vedno umira za rakom! to vam je amerika in demokracija, država svobodnih in hrabrih... - najbolj skoruptirana in pokvarjena hipokratska država na svetu... sedaj bojo še libijo za mnogo mnogo let kontaminiral s tem svojim svinjskimi bombami in raketami...
MK89
30. 03. 2011 20.53
upornik007 daj skuliraj se ti pa malo izobrazi...
MERDE-AVE-MERDE
30. 03. 2011 20.06
sem se ravno spotaknil ob video "the truth in Libya: who is lying?" na youtube
MERDE-AVE-MERDE
30. 03. 2011 20.00
Vojna za NAFTO ! Res da v Libiji ni bilo demokracije po "Evropskem modelu", a je tudi nikjer drugje doli ni. A to ni razlog da napadeš koga, ga raketiraš in bombardiraš.
redfox
30. 03. 2011 19.56
24UR NE POPRAVLJAJ TE MI VEČ
redfox
30. 03. 2011 19.55
24 ur do gdaj mislite igrat policaja' pustite moj komentar pri MIRUUUU!!!!!!!! DAJ TE SI TO ŽE ENKRAT UBI VGLAVO HALLOOO.
redfox
30. 03. 2011 19.49
Če bi vsi ameriški vojaki iz vseh oprišč karjih premorejo, lepo odkorakali nazaj v Ameriko,terorizem in samomorilcev skoraj ne bi blo več.Noben si neželi, da ti negdo pride in ti serje po dvrišču.*