Tujina

Za krepitev dvostranskih odnosov

Ankara/Carigrad, 06. 04. 2009 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obama je v govoru v turškem parlamentu poudaril, da ZDA odločno podpirajo prizadevanja Turčije za članstvo v EU. Turški predsednik Gül je izpostavil krepitev dvostranskih odnosov.

Obama v Turčiji
Obama v Turčiji FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je danes med svojim prvim obiskom v Turčiji dejal, da ima ta država pomembno vlogo mostu med islamskim svetom in Zahodom, poleg tega pa je izjemno pomembna ameriška zaveznica.

V Istanbulu se je zbrala množica protestnikov, ki so glasno vzklikali različne slogane proti ameriškemu predsedniku.

Turčija je bila vseskozi ameriška zaveznica, vendar pa so se odnosi med Ankaro in Washingtonom nekoliko ohladili, ko Turčija ameriškim silam ob napadu na Irak leta 2003 ni dovolila uporabe svojega ozemlja.

Obama je sicer danes dejal, da se dvostranski odnosi nikoli niso tako poslabšali, da državi ne bi bili več prijateljici in zaveznici, zato obstaja trdna osnova, da se v prihodnje še okrepijo.

Naj povem jasno: ZDA odločno podpirajo prizadevanja Turčije za članstvo v EU. Turčijo z Evropo povezujejo več kot le mostovi čez Bospor ... Turško članstvo bi še enkrat razširilo in okrepilo evropske temelje. Barack obama

Srečanje s turškim predsednikom

Ameriški predsednik, ki je v Turčijo prispel v nedeljo zvečer, je dopoldne položil venec pred mavzolej ustanovitelja moderne turške države Kemala Atatürka. Od tam je ob strogih varnostnih ukrepih – za varnost je skrbelo okoli 4000 policistov – odšel v predsedniško palačo na srečanje s turškim predsednikom Abdulahom Gülom.

Kot je Obama povedal po srečanju, sta obravnavala vrsto tem, od razmer v Iraku do prizadevanj za neširjenje jedrskega orožja in Bližnjega vzhoda. Gül pa je izpostavil krepitev dvostranskih odnosov na političnem in gospodarskem področju.

Ameriški in turški predsednik
Ameriški in turški predsednik FOTO: Reuters

Obama se je na novinarski konferenci po pogovoru zavzel tudi za krepitev dialoga med Turčijo in Armenijo oziroma za normalizacijo odnosov med državama. V odgovoru na novinarsko vprašanje je dejal, da ni spremenil mnenja o genocidu nad Armenci, vendar pa je po njegovem mnenju zdaj ključno spodbujati dobre odnose med državama.

Turčija in Armenija nimata diplomatskih odnosov, Ankara pa pokola Armencev – po ocenah zgodovinarjev naj bi jih umrlo 1,5 milijona – med letoma 1915 in 1917 ne prizna kot genocida. Obama je januarja lani na svoji spletni strani zapisal, da je genocid nad Armenci dokumentirano dejstvo.

Obama v turškem parlamentu

Obama je o turško-armenskih odnosih govoril tudi v turškem parlamentu. Dejal je, da Washington odločno podpira polno normalizacijo odnosov med sosednjima državama, vključno z odprtjem meja. "Odprta meja bi turški in armenski narod vrnila v mirno in uspešno sobivanje, ki bi koristilo obema narodoma," je poudaril. V govoru je znova odločno podprl prizadevanja Turčije za vstop v Evropsko unijo.

Slovenski predsednik Danilo Türk se je udeležil odprtja plenarnega zasedanja Foruma Zavezništva civilizacij. Türk je v svojem nastopu poudaril pomen skrbnega vodenja dialoga med različnimi kulturami, tako znotraj držav kot na mednarodni ravni. Srečal se je tudi z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki Munom, ki je slovenskega predsednika seznanil s svojo oceno vrha G-20.

Obama je govoril tudi o bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Po njegovih besedah sta dogovor iz Annapolisa in časovni načrt pot do izraelsko-palestinskega miru. "Naj povem jasno: ZDA odločno podpirajo cilj dveh držav, Izraela in Palestine, živečih druga ob drugi v miru in varnosti," je poudaril. "Ta cilj delijo Palestinci, Izraelci in ljudje dobre volje po vsem svetu," je dodal.

Obama je Iran opozoril, da mora izbrati med jedrskim orožjem in boljšo prihodnostjo svojega naroda. "Narodu in voditeljem islamske republike sem jasno sporočil, da si ZDA želijo sodelovanja, ki bo temeljilo na vzajemnih interesih in vzajemnem spoštovanju," je poudaril. "Zdaj se morajo iranski voditelji odločiti, ali bodo poskušali izdelati orožje ali zgraditi boljšo prihodnost za svoje ljudi," je dodal Obama. Dejal je še, da ZDA niso in nikoli ne bodo v vojni z islamom.

Protesti v Istanbulu-2
Protesti v Istanbulu-2 FOTO: Reuters

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
07. 04. 2009 21.26
izbruh Vedno bolj samosvoja bo Evropa(mislim bolj na EU),kar se zavedajo tudi Američani,kajti ni dobro oslabiti dobre odnose z Nemčijo in Francijo! ZDA vse bolj sodelujejo z EU in manj diktirajo ,kot so bili vajeni v času Hladne vojne. In vedno več vpliva bo imela EU v svetu,kajti ZDA se zavedajo da bodo morale nekje popustiti,ali bo to pri Kitajski ali pa pri EU in mislim da ni dvoma kje! :) Če pogledaš populacijo v ZDA 80% ljudi ima evropejske korenine,azijskih je okoli 7% pa še od tega je Kitajcev manj kot polovico!
izbruh@gmail.com
07. 04. 2009 11.08
Da slučajno ne bo kdo mislil, da lahko Evropa kaj naredi brez navodil CIA...
BOSANC2222
07. 04. 2009 00.02
Ja.Sarkozy se boji Sultanovih vojakov Janicarjov hehe.
zogby
06. 04. 2009 23.05
Kar se pa tiče vstopa Turčije v EU,pa nimajo ZDA v tem primeru nič besede! Kajti temu močno nasprotujeta Francija in Avstrija,tudi Nemčija temu nasprotuje a bolj potihoma(zaardi obsežne turške manjšine v Nemčiji),ne preveč navdušeni pa niso tudi Poljaki,Nizozemci in Čehi! Sveda pa glavne nasprotnike Grke sploh ne omenjam! Tako da se bo ta tema še vlekla ,na koncu bo verjetno le zelo priviligirano partnerstvo!
SpreadLove
06. 04. 2009 22.06
Kje ste pa slisal da bo vojna mend Turcijo in Grčijo??
Bolivar
06. 04. 2009 20.52
mikulas Edino z zadnjim stavkom se strinjam!
luciluk
06. 04. 2009 18.55
Dobr bi bilo če bi začele ZDA raje skrbeti kdo vse se bo še prodružu ZDA!!! Turčija se lahko komot priključi ZDA mislim da nihče nebi bil proti v EU. Kot izgleda barva kože najnovejšega predsednika ZDA ne bo spremenila ameriškega hegemonizma v svetu. Ponudba Obame iz strani elit ZDA za predsednika je zgolj da si zopet prikupijo svetu. Globalna plitika bo ostala enaka. Verjemite. Všečni govori Obame bodo pesek v oči, politika in gospodasko izžemanje sveta se bo nadaljevalo po enakem vzorcu! Turki so si prizadeval predvsem 5 st. da uničijo Evropo!!!!!!!!!
zogby
06. 04. 2009 16.45
kekci Je že leta 1998 skoraj prišlo do nje,ko je grški F-16 sestrelil turškega nad vodami,ki si jih lastita obe državi! Bi pa do vojn med grčijo in turčijo prišlo že velikokrat,če ju nebi v paktu sprejeli v NATO leta 1952!!!
dr.psiho
06. 04. 2009 15.52
Kako pa nebi bila vojna med grčijo in turčijo...v grčiji živijo trofazni..te je treba vsakih toliko dati malo vojne...
kekci
06. 04. 2009 08.59
med Turčijo in Grčijo bo kmalu vojna.
drzavljan35
06. 04. 2009 08.51
Zunanja politika ostaja enaka !