Tujina

Obama v majhnem vodstvu, a do volitev se lahko zgodi marsikaj

Washington, 02. 11. 2012 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./Reuters
Komentarji
10

Javnomnenjske raziskave na volitvah v ZDA napovedujejo zelo tesno zmago Obame, vendar pa si lahko volivci še vedno premislijo. Bodo ključni zadnji dnevi volilne kampanje ali lahko kdo še preseneti?

Obamovega predvolilnega shoda v Koloradu se je udeležilo okoli 10.000 njegovih podpornikov.
Obamovega predvolilnega shoda v Koloradu se je udeležilo okoli 10.000 njegovih podpornikov. FOTO: Reuters

V bitki za Belo hišo je trenutno izid glede na javnomnenjske raziskave povsem izenačen. Oba tekmeca, demokrat Barack Obama in republikanec Mitt Romney, imata okoli 49 odstotkov glasov, zato bo v torek napeto do objave izidov v zadnji državi.

Kandidat za izvolitev potrebuje 270 elektorskih glasov, tradicionalno demokratske zvezne države imajo skupaj 186 elektorskih glasov, republikanske pa jih imajo 191. Tako ostaja odprtih še 161 elektorjev, ki jih bodo izbirali volivci v Koloradu, na Floridi, v Iowi, Michiganu, Minnesoti, Nevadi, New Hampshiru, Novi Mehiki, Severni Karolini, Ohiu, Pensilvaniji, Virginiji in Wisconsinu.

Od teh držav so verjetno najpomembnejše tiste z največ elektorskimi glasovi. Florida ima 29 glasov, Pensilvanija jih ima 20, Ohio 18, Michigan 16, Severna Karolina 15 in Virginija 13. Skupaj je to 111 glasov.

Na Floridi je na zadnjih volitvah zmagal sedanji predsednik Obama. Pred njim je dvakrat zmago slavil republikanec George Bush, oba sta bila po zmagi na Floridi izvoljena za predsednika. Enako velja tudi za Ohio, Virginijo in Severno Karolino, v Pensilvaniji in Michiganu pa so na zadnjih treh volitvah vedno zmagovali demokratski elektorji.

Zadnji izidi javnomnenjskih raziskav kažejo, da bi na Floridi lahko zmagal Obama, prav tako pa zmago Obame napovedujejo v Ohiu, v Virginiji pa Obama vodi, a je izgubil veliko prednost pred Romnyjem. Tudi v Pensilvaniji precej bolje kaže Obami. V Ohiu in na Floridi Obama vodi le z dvema odstotnima točkama prednosti, v Koloradu pa bolje kaže Romneyju, ki ima točko več kot Obama.

Mitt Romney je včeraj volivce nagovarjal v Virginiji.
Mitt Romney je včeraj volivce nagovarjal v Virginiji. FOTO: Reuters

Tako Obama kot njegov tekmec Romney morata za zmago zbrati okoli 80 elektorskih glasov v obeh državah. Nekateri analitiki so ocenjevali, da je Romney bitko za Ohio že predal. Na Floridi je objavil oglas, v katerem Obamo povezuje s predsednikom Venezuele Hugom Chavezom in nekdanjim predsednikom Kube Fidelom Castrom.

Javnomnenjske raziskave po vseh državah pa trenutno kažejo, da bi lahko Obama zmagal z le eno odstotno točko prednosti pred protikandidatom. Raziskava je bila opravljena med 28. oktobrom in 1. novembrom in ne odraža mnenj volivcev po reakcijah na opustošenje, ki ga je na vzhodni obali pustil orkan Sandy. 11 odstotkov ljudi, ki je napovedalo, da bo volilo Romneyja, je dejalo, da bi si lahko do volitev še premislili, Obamovih podpornikov, ki bi si lahko premislili, pa je osem odstotkov.

Obama in Romney v Ohiu

Včeraj je Obamo podprl newyorški župan Michael Bloomberg, zdaj neodvisni politik, nekoč pa republikanec. Ta je dejal, da bi raje podprl Romneyja, vendar pa ga je zaradi prepogostega spreminjanja stališč razočaral. Bloombergova podpora Obami ne pomeni prav veliko, saj je New York zanesljivo v taboru Obame, ostale ZDA pa se ne ozirajo na to, kaj mislijo Newyorčani. Obama je tudi objavil nov oglas, v katerem nekdanji ameriški zunanji minister Colin Powell pravi, da je pametnejša izbira za ZDA Obama.

Trenutni predsednik se je včeraj mudil v Nevadi in Koloradu, kjer je volivce opozarjal, da je v njihovih rokah odločitev o dveh povsem različnih Amerikah. Danes se bo napotil v Ohio, tudi Romney pa bo danes v Ohiu in Wisconsinu.

Predčasne volitve medtem že potekajo in do četrtka je bilo oddanih 22 milijonov glasovnic.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmadra
03. 11. 2012 11.10
+2
oba sta CIRKUSANTA !
Sputnik
02. 11. 2012 17.58
pa kaj v ameriki je vodstvo vsaki dan drugačno? to zgleda kot prehitevnje dveh avtov v filmu fast and furius ko je vsako sekundo drugi v vodstvu in avta neenakomerno pospešujeta. kako kaže našim lažnjivcem? kdo še ni pritisnil na nitro? imajo vsi v peti? kdo je nižal prestavo?
FreikorpsSLO
02. 11. 2012 15.31
+2
Ameriške sanje si poglejte na youtube pa boste vidli kdo vodi Ameriko
lolipoly
02. 11. 2012 16.39
-3
kdo pa verjame , kaj je naYoutube , same teorije in zavajanja .
lolipoly
02. 11. 2012 16.41
-5
youtube verjamejo samo naivci, ki tudi verjamejo , da je zemlja ploscata.
Martian
02. 11. 2012 14.23
+1
hehe....naši mediji so veliki navijači Bronca Bame...nič nočjo napisati o tistem...ko so predčasni volivci pritisnili na glasovalni mašini za Mitta Romneya...glas pa je dobil Obama.... ja...če bo to vse ratalo....pol bo pa res Bronco Bama z lahkoto zmagal...
Mr.Somebody
02. 11. 2012 12.04
+1
ZDA, največja demokracija na svetu, ma ubistvu najmanj demokratičen volilni sistem. Sploh ne rabš več kot 50% glasov volivcev, teoretično lahko nekdo rata predsednik že samo z 1/3 vseh glasov, če osvoji določene države z največjim številom elektorskih glasov alpa s pomočjo sodnikov :)
JozaFric
02. 11. 2012 12.21
+5
TO je zelo dober sistem. Tudi pri nas bi morali narediti pokrajine in potem bi iz vsake pišlo določeno število sedežev v parlamentu. Tako nas ne bi *
Balki30
02. 11. 2012 18.57
+1
XmassivX
02. 11. 2012 11.53
-3
Obamo rešuje Sandy ker sicer je bil Romney v rahli prednosti.