Tujina

Obama kot neumen šimpanz?!

New York, 19. 02. 2009 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

New York Post je ameriškega predsednika Baracka Obamo povezal z neumnim mrtvim šimpanzom. Karikatura je sprožila plaz očitkov in vprašanj, kdaj se bodo ZDA izvile iz primeža rasizma.

Nekateri ameriški mediji dokazujejo, da je rasizem v ZDA še vedno močno prisoten. New York Post je namreč objavil karikaturo mrtvega šimpanza, ki predstavlja ameriškega predsednika Baracka Obamo. Narisal jo je Sean Delonas, ki je pred nedavnim buril duhove s satirično risbo, s katero je homoseksualne pare, ki se želijo poročiti, enačil z osebami, ki uživajo v seksu z ovcami.

Kontroverzna karikatura prikazuje z naboji prerešetanega šimpanza, ki sta ga ubila policista. Po vsem sodeč predstavlja Obamo, saj eden od policistov ugotavlja, da bodo morali zdaj poiskati nekoga drugega za podpis paketa pomoči gospodarstvu.

''Risba je parodija na dogodek iz Conneticuta, kjer so ubili nasilnega šimpanza. Norčuje se iz prizadevanj Washingtona za rešitev finančne krize,'' je povedal odgovorni urednik New York Posta Col Allan. O sporni karikaturi so se razpisali tudi drugi mediji. Black Star News ugotavlja, da gre za rasizem pod pretvezo novinarstva. ''Kanalizacijsko novinarstvo je posebnost New York Posta. Časnik si ne zasluži, da bi služil kot straniščni papir,'' zaključuje. Drugi kritiki opisujejo rasizem in atentat na Obamo, opomnijo pa tudi na norčevanje iz ženske, ki jo je šimpanz močno iznakazil. Številni obenem pozivajo k bojkotu New York Posta in podjetij, ki ga oglašujejo.

Bela hiša pa nima komentarja. Predstavnik Obamove administracije Robert Gibbs karikature ni videl, dejal pa je, da New York Posta ni pametno brati, če želite biti na tekočem s pomembnimi dogodki.

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nepristeven
19. 02. 2009 21.13
Glede na vsesplošno pozitivno sprejete karikature Danskih "umetnikov", ki so samo izražali svoje demokratično mnenje o preroku Mohamedu v prispodobah, sedaj v naprednih Zahodnih demokracijah ne bi smelo biti težav, da sprejmejo karikaturo njenega Državljana, ki tudi ne zagovarja osovražene islamske vere.
Nepristeven
19. 02. 2009 20.52
Ali v Ameriki ne vlada DEMOKRACIJA, ki jo zaradi zagotavljanja ćlovekovih pravic celo IZVAŽAJO v druge zaostale države???? Če ni res, kdo se sekira, če pa je... KAJ POTEM???
naivna
19. 02. 2009 19.11
Re: Renato88 Bush je bil vreden posmehov, ker si jih je zasluzil z svojimi dejanji, ne zato ker je bel, ampak neizobrazen alkoholik, ki je napredoval , samo zato , ker je imel znanega in spostovanega oceta! Barak je tocno obratno, zelo inteligentni in pameten, si ne zasluzi posmehovanj!
Ranunculus
19. 02. 2009 16.16
sladoledcebula Ja, Indijanci so imeli podobne pogoje kot Evropejci. Radi so se med seboj spopadali zaradi neumnosti, imeli pa so tudi zimo in s tem ostrejše pogoje za življenje in manj resursov, kar vodi v večjo bojevitost. Niso pa imeli za sosede takih, ki so med njih razširili znanje o kovinah in drugih iznajdbah, ki so jih v Evropi učinkovito predelali v sredstva za ubijanje. Smodnik je tudi kasneje v zgodovini lep primer. Kitajci so ga v vojaške namene uporabili zgolj kot pogonsko sredstvo za puščico in ugotovili, da je lok bolj uporaben. Evropejci se niso dali in naredili zadevo veliko bolj morilsko... Torej, pamet bolj kot iz Evrope izvira iz Orienta. Od tam, od koder prihajajo najbolj pametni ljudje, kot si napisal. Ampak iznajdljivosti pa Evropejcem vseeno ne gre oporekati - vsaj ne pri rabi vsega živega za škodo drugim.
gliss.
19. 02. 2009 16.07
maa ta amerika je vedno bla in vedno tud bo ista.rasisti zabiti
jurjur
19. 02. 2009 15.01
Šimpanz je prerešetan z kroglami, ne z naboji.
sladoledcebula
19. 02. 2009 14.54
brez faksa a dolfi ni popeljal nemčijo do velesile? a ni bil genij? bil je morilec ampak vseeno genij dolfita so hoteli skenslati ke rje bil proti kapitalizmu ki bo danes vet popeljal do vojne
brez_faksa
19. 02. 2009 14.22
Morali boda najti nekoga drugega, ki bo napisal naslednji stimulacijski zahtevek. (bill je čudna beseda). Kako si uganil zakaj so me od tam vrgli. (Tako kot ti se je verjetno počutil tudi Dolfe, ko je vedel da vse ve in ima na vse odgovor) Ne bi pa več komuniciral s teboj, iskreno mi greš na živce s ... Ma ..
porka.malorka
19. 02. 2009 14.19
kr neki. Zdej bo vse rasizm odkar je ta mulat pršu na oblast
mulac77
19. 02. 2009 14.16
Zakaj se tako razburjate, če ga primerjajo s opico? Busha so tudi primerjali s marsičem pa vam je bilo smešno in ste se s tem strinjali. Zakaj pa? Ker je bil bel in belce lahko sovražite črncev pa ne smete. PA DA MI NE BI SLUČAJNO KERI FDV-JEVEC ZBRISAL KOMENTARJA!
sladoledcebula
19. 02. 2009 13.58
Si bil zraven, veš iz prve roke? Kaj je vrhunec, ekonomska moč, vojaška moč, znanstvena moč, osebna moč? ja lej kolikor vem so in evropejci in babilonci in egipčani in hani in azteki uporabljali sužnje za gradnjo najraje tujce in po načelu verjetnosti sklepam da so tudi egipčani uporabljali felistejce jude afričane mislimd a si zvišen, mogoče so te zato vrgli iz faksa mislim daje v zgodovini vleiko manipulacij tako enih in drugih. za izgovor da v veliki meri razvoj pogojuje podnebje se mi čudi da so najviško soptnjo razvili v okolju pdobnem JAR-u (grčija sicilija turčija)in ki danes opravičujejo razna stanja v gospodarstvu družbi predvsem zaradi podnebja *glede izkrivljanja zgodovinksih djestev zgodovinska dejstva trdijo da so slovani-slovenci prišli iz pripjata ki je bil močviren ni poznal gora in so zgolj v nekaj desetletjih bili sposobni izmislilti zapletene izraze za planine pobočja studence , taisti schiavi barbari za kateree nas imajo italijani a ironično večina slovencev meni da če je kdo po kulturi barba so to italijani.
sladoledcebula
19. 02. 2009 13.45
Hahaha huda slika, če keri črnec objavi kaj proti belcem je neki normalnega, če pa keri belec kaj prot črncem je pa vse narobe to pove današnje stanje kjer naj bi ibli vsi enakopravni enaki.... ta dejanja samo spodbujajo razmišljanja v superironost, sj določene skupine s svojo primitivnostjo vztrajno dokazujejo manjvrednost brez faksa trdiš da so belci v večini primerov nepismeni idioti ki s silo osvajajo svet in ubijajo uboge tuje narode. to trdiš vendar pozabljaš da so se prav ti evropejci morlai v zgodovino najbolj otepati raznih tujih civilizacij. praviš da so sjuji bili napredno ljudtsvo. kako veš? ali obstajajo zapisi sjujcev v dogajanju v njihovem življenju? kako veš da niso bili extremno nasilni? se pravi da njihovo sožitje mirnost kulturo povezuješ z nerazvojem nenaprednostjo? sicer četudi je razvoj naprednost pogojeja izkljčno s podnebjem raznimi atrbuti konj bik krava... ali to pomeni da morjao danes ljudje prenašati ostale ki naj ne bi v preteklosti imeli teh možnosti, - njihovo primitivnost? o indijancih s etežko govori ker nimajo nobenih zapisov pred prihodom kot slovenci brižinskih spomenikov ranucnhulus pogojuje iznajljdivost.. s tem da so evropejci morali preživeti zimo a indijancem ni bilo treba? kolikor vem so tudi ti mirni indijanci imeli velike roparske ppohode in so se med seboj okrutno pobijali lai pač ne?
asdf12345
19. 02. 2009 13.44
A ste mal debilni, WRITE ne pomeni podpisati ampak NAPISATI. in obama ni NAPISAU stimulus package, ampak PODPISAL. Ta karikatura se norčuje iz politikov nasploh, in kaže nezadovoljstvo s stimulus package-om.
brez_faksa
19. 02. 2009 13.38
matr deadea, nisem pomislil. Vržeš ven pravokAcijo in si več kot dosegel namen. Če je bil to njegov vzgib je zadevo več kot zadel.
brez_faksa
19. 02. 2009 13.36
najbolj sprevženo od vseh dejanj je polresnica in prikrojevanje v meri lažjega razumevanja povprečnežev. se pravi da tisti ki se veselijo ob zmagah pripadnkiov istega kluba države so zafrustrirani tepci? zmaga pripadnikov in pritrhjevanje prirejeni resnici nima ničesar skupnega razen veselega vriskanja. se pravi da je uspešnost evrope posledica grabežljijvosti pokvarjenosti .... (kraljev in cesarjev, ...) predvsem in samo to, bi zaključil sladoledčebula pa saj je SZ bila megauspešna država po tvojih merilih, le kako da je propadla. Aja, delo otrok, 16h delovnik, to je seveda častno in pošteno, da o umorih in ropanju na osvajalskih pohodih ne govorimo. Pa Hitler je bil dobrodelnik, kaj ne da. ali niso egipčani dosegli vrhunec z bedenokratičnim zasužnjevanje judov tujcev... Si bil zraven, veš iz prve roke? Kaj je vrhunec, ekonomska moč, vojaška moč, znanstvena moč, osebna moč? Hm, produktivna debata ni tam, kjer nekdo izkrivlja dejstva da bi dokazal svoj prav, kjer je manipulacija negativna, da bi se obvladalo trenutek. Po domače, odjebi, nisi mi všeč in se s teboj ne mislim spuščat v debato, ker je enostavno nisi sposoben ali pa je nisi potreben. Nekako se mi zdiš nekako kova Ivana Grasupeljskega, obvladovati zaradi obvaldovanja samega.
Ranunculus
19. 02. 2009 13.34
sladoledcebula Azteki Maje...
deadea
19. 02. 2009 13.32
pomoje je poskusal pokazati kako neumni so rasisti in ameriski policaji.
Zakon1
19. 02. 2009 13.23
Presskiller? Govoreča opica? Hmm.
sladoledcebula
19. 02. 2009 13.20
brez faksa so tepci ki mislijo da jim solim pamet v resnici pa žlim imeti samo produktivno debato in tamkjer se ne strinjam temu oporekam. radi imajo, da jim to poenostavi kdo drug, oni se postavijo v vrsto in veselo vriskajo! se pravi da tisti ki se veselijo ob zmagah pripadnkiov istega kluba države so zafrustrirani tepci? se pravi da je uspešnost evrope posledica grabežljijvosti pokvarjenosti .... ali niso azteki izpodrinili inke?oz obratno? ali niso egipčani dosegli vrhunec z bedenokratičnim zasužnjevanje judov tujcev...
Ranunculus
19. 02. 2009 13.19
In še ena krilatica, ki je velikokrat uporabljena zato, da se diskreditira dobrota pametnih, ki želijo nekaj zabiti v glave tepcev: Pametnejši odneha. No, jaz sem tepec, ker se z zadevo ukvarjam toliko časa, da do konca izpostavim svoje dojemanje in na podlagi novih dejstev svoj model spremenim. Motiti se je človeško, v zmoti vztrajati je vražje...