Tujina

Obama kot musliman

New York, 15. 07. 2008 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška revija New Yorker je na naslovnici prikazala demokratskega predsedniškega kandidata Baracka Obamo kot muslimana, njegovo ženo Michelle pa kot teroristko.

Naslovnica revije New Yorker napoveduje temo "Politika strahu".
Naslovnica revije New Yorker napoveduje temo "Politika strahu". FOTO: Reuters

Revija trdi, da gre za norčevanje iz predsodkov o Baracku Obami, v senatorjevi kampanji pa menijo, da gre za neokusno in žaljivo dejanje. Obama se namreč še vedno ni povsem znebil podobe, ki so jo skušali ustvariti njegovi konservativni kritiki, da je vsaj na skrivaj musliman. Več kot 12 odstotkov Američanov to še vedno misli. Ustvarjalci revije so se z objavo naslovnice "ustrelili v nogo", saj gre za liberalno intelektualno revijo, ki podpira Obamo, tako da so članki senatorju iz Illinoisa naklonjeni.

Naslovnica na temo "Politika strahu" pa prikazuje Obamo, oblečenega v muslimansko nošo, njegovo soprogo pa v škornjih, maskirnih hlačah ter kalašnikovim na ramenu. Stala naj bi v Ovalni pisarni Bele hiše, na steni je portret vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna, v kaminu pa gori ameriška zastava. Levičarski komentatorji menijo, da je revija v času, ko podobe pomenijo več kot besede, nasprotnikom Obame dala material za izdelavo majic in transparentov.

Štab Baracka Obame je karikaturo ocenil za neokusno in žaljivo.
Štab Baracka Obame je karikaturo ocenil za neokusno in žaljivo. FOTO: Reuters

Revija New Yorker se brani, da gre za satiro in to ne satiro Obame, ampak stereotipnih pogledov dela Američanov, ki postavlja ogledalo predsodkom. Tiskovni predstavnik Baracka Obame Bill Burton pa je sporočil, da revija morda misli, da gre za satiro karikature Obame, vendar pa gre v bistvu za neokusno in žaljivo naslovnico.

Politični nasprotniki se redko strinjajo, v tem primeru pa je republikanski kandidat John McCain sporočil, da se popolnoma strinja z mnenjem kampanje demokratskega senatorja.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karmenca22
09. 09. 2008 16.17
Ker so vedeli (kapitalska elita), da Američani letos ne bi več izvolili republikanca, so pripravili take kandidate, da ljudem dejansko niso omogočili izbire. V dogovoru z republikanci so demokrati pripravili praktično samo dva kandidata. Žensko z domnevno kriminalnim ozadjem iz časa, ko je njen mož bil še senator Arkansasa in črnca, ki izvira iz muslimanske družine. Ker so Američani na splošno rasisti in velika večina žensk ni primerna za voditeljice je bil rezultat volitev vnaprej znan. V kolikor bi ljudje vseeno podprli katerega od teh dveh kandidatov (kot se je to zgodilo v primeru Obame), bi na plano privlekli njuno temačno ozadje. Hvala bogu, da v Sloveniji nimamo večinskega sistema, pač pa proporcionalnega, ker bi se v nasprotnem primeru tudi pri nas navidezno nasprotujoči si strani dogovarjali za delitev privilegijev oblasti.
hakihak
31. 07. 2008 12.28
amerosi delajo klovne sami iz sebe-BUSANCI
Alexxsaso@yahoo.ca
16. 07. 2008 06.39
@Jonson...Fanatizem je v vseh religijah, le drugje je bolj skrit. Nikakor pa ne gre posplosevati ali soditi celotne religije zgolj na podlagi njenih ekstremistov. Odziv na Danske karikature je vsekakor bil pricakovan in po moje celo namenoma izzvan. Si predstavljas odziv, da bi nekdo jezusa tako predstavljal?
Motiviran
16. 07. 2008 06.33
Pa naj bo musliman če hoče...Mogoče bo pa vsaj nafta zarad tega cenejša! ;)
Sadjar
15. 07. 2008 23.19
Amerika je uprizorila sliko kao hudobnih in samomorilskih muslimanov oziroma je za to odgovorna. Treba je zmeraj gledati tudi z drugega zornega kota in od tam se vidi kako globoko je Amerika v resnici padla.
jonson
15. 07. 2008 16.18
@Alexxsaso Kje je problem? Problem je v fanatizmu te religije, kar jo dela nezaželjeno. Točno to kar je danski karikaturist prikazal s svojo karikaturo, za take so se muslimani pokazali v resnici. Ironija, a ne?
Ramzess
15. 07. 2008 11.54
+1
V razmislek. Je bil Barack Obama napovedan Brazilci so zaskrbljeni, ker poznajo nadaljevanje Obamove uspešne politične kariere. Če je imel Lobato leta 1926 prav, potem mora skrbeti cel svet... Je brazilski pisatelj Monteiro Lobato res napovedal prihod Baracka Obame? Lobato je namreč leta 1926 natančno opisal boj za ameriškega predsednika, ki je na las podoben tokratni dirki. Originalna zgodba se sicer dogaja leta 2228, kar je malenkostna napaka v primerjavi z vizionarstvom Lobata. Amerika v romanizirani zgodbi sicer dobi prvega črnega predsednika, vendar se stvar tu šele zaplete. Nastanejo namreč vse večja nasprotja med belci in črnci, zato glavni junak v romanu sprejme načrt, kako s pomočjo tehnologije spremeniti barvo kože, s tem pa se spopad civilizacij šele začne. Obamov štab za zdaj ne komentira zgodbe, celo prikriti skušajo več kot 80 let stari roman, saj se bojijo, da bi to belce preveč prestrašilo. Morda pa vedo, zakaj...
propatria
15. 07. 2008 11.46
+1
očitno je nekomu trn v peti
Alexxsaso@yahoo.ca
15. 07. 2008 11.42
+1
Pa kaj je s temi kavbojci zarukanimi...Pa tudi, ce je musliman, v cem je problem? Kje je njihova tako opevana demokracija in enakopravnost za vse....Kavbojci so parodija sami nase, bedaki...