Tujina

Obama in Merklova za spodbujanje svetovnega gospodarstva

Washington/Berlin, 28. 08. 2011 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obama in Merklova sta se v telefonskem pogovoru pogovarjala o tem, da bo za oživitev svetovnega gospodarstva in ustvarjanje delovnih mest potrebna "usklajena akcija". Tudi Lagardova meni, da pot okrevanja še vedno obstaja.

Ameriški predsednik Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel sta v sobotnem telefonskem pogovoru menila, da bo za oživitev svetovnega gospodarstva in ustvarjanje delovnih mest potrebna "usklajena akcija", so sporočili iz Bele hiše. Strinjata se, da bi morali prizadevanja za oživitev svetovnega gospodarstva voditi med drugim prek skupine G20.

Barack Obama in Angela Merkel
Barack Obama in Angela Merkel FOTO: Reuters

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde pa je na letnem srečanju ameriške centralne banke (Fed) v ZDA dejala, da so tveganja svetovnega gospodarstva vse večja, sredstva v njegovo podporo pa vse bolj omejena.

Kljub temu Lagardova meni, da pot okrevanja še vedno obstaja. Podobno kot Obama in Merklova se je zavzela za "močno politično akcijo ... izpeljano na usklajen globalen način". Med drugim je opozorila, da morajo ZDA zmanjšati svoj javni dolg in spodbuditi gospodarsko rast, pri čemer morajo občutno zmanjšati dolgoročno brezposelnost.

Predsednik evropske družbe za finančno stabilnost Klaus Regling pa je v pogovoru za današnjo izdajo Spiegla menil, da se bo kriza evra končala "v dveh do treh letih". "V vseh državah evroobmočja se temeljni kazalci izboljšujejo," je dodal.

Regling je prepričan, da je finančna situacija v evroobmočju boljša kot v ZDA. "Ameriški primanjkljaj je na primer trikrat višji kot v območju evra," je opozoril. Dodal je še, da so vse države evroobmočja začele urejati svoje finance, nekatere od najbolj prizadetih, kot je Irska, pa so se že postavile na noge.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
29. 08. 2011 13.16
... kako se bo jutri nas Borutek slinil okoli Angelce ... se bolj kot se je slinil okoli Jadranke ... ps. Borutek upam, da ne bo Jadranka postala ljubosumna
Elias47
29. 08. 2011 12.27
Taprava prostozidarska zombija se oglašata!!
rudra
29. 08. 2011 11.10
Treba je usklajeno vladati temu svetu.Kriza se bo samo poglabljala do kraha.Ne gre več naprej,ljudje so vas spregledali-lopvi in barabe svtske!!
Aven
29. 08. 2011 09.47
Nemčija se lahko reši - mislim da tu ni panike. Francija, Britanija in ZDA so pa že pregloboko zabredle. Za nas je najboljše da rešujemo sebe. Smo majhni in zadovoljni s precej manj denarja. Tisti na zahodu ki pa so vajeni živeti na veliki nogi => naj se sprijaznijo da ne bo šlo. Ne bomo jih reševali.
Prihaja
29. 08. 2011 08.34
"... izpeljano na usklajen globalen način" za reševanje ameriškega in nemškega gospodarstva. Kaj bomo pa mi dobili iz te akcije? verjetno samo račun
roaddogg
28. 08. 2011 17.12
Aha, a še vedno niso obupal nad fejk okrevanjem,,. Se bomo še dodatno mal zadolžil predno se vse raztrešči v depresijo.. Vse skupaj le kupovanje časa... Nič več..
SuperBATman.3
28. 08. 2011 14.23
Na katero drzavo se boste pa zdej spravl ?