Tujina

Obama hvalil, Biden napadal

Springfield, 24. 08. 2008 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

McCain, ki ga od večine Američanov loči bajno bogastvo, bi pomenil le nadaljevanje Busheve politike. To mu je očital demokratski kandidat za podpredsednika.

V Denverju potekajo še zadnje priprave pred začetkom demokratske konvencije. S količki na sliki bodo preusmerjali promet.
V Denverju potekajo še zadnje priprave pred začetkom demokratske konvencije. S količki na sliki bodo preusmerjali promet. FOTO: Reuters

V Denverju potekajo še zadnje priprave, preden bo v mesto prispelo več tisoč pripadnikov demokratske stranke. Tam bo namreč potekala konvencija, na kateri bodo tudi uradno potrdili kandidata za ameriškega predsednika. Že nekaj časa je znano, da bo to 47-letni Barack Obama. Za podpredsedniškega kandidata je izbral izkušenega senatorja in strokovnjaka za zunanjo politiko Josepha Bidena.

Konvencija se bo začela v ponedeljek, vrhunec pa bo dosegla v četrtek, ko bo Obama sprejel nominacijo.

Biden nad McCaina

Barack Obama in Joseph Biden
Barack Obama in Joseph Biden FOTO: Reuters

Demokratska kandidata sta imela sinoči prvi skupno nastop. Pripravila sta ga v kraju Springfield v Illinoisu, kjer je Obama lani napovedal svojo kandidaturo. Predvsem Biden je v nastopu ognjevito napadal republikanskega predsedniškega kandidata Johna McCaina in ga povezoval s "propadlimi" politikami predsednika Georgea Busha.

Biden je našel čas tudi za pohvale na račun Obame. Dejal je, da "ima ta mož nekaj v sebi", da zna navdušiti množice Američanov, kar je spremljal že med kampanjo proti njemu, ko se je letos neuspešno potegoval za osvojitev predsedniške nominacije. Obama je pragmatik, ki bo znal urediti zadeve, je prepričan.

Biden je znan po številnih besednih spodrsljajih, a je tokrat minilo brez njih. Je pa bil zato nekoliko neroden Obama, ki je svojega senatnega kolega vzneseno predstavil kot "naslednjega predsednika ZDA". Obama se je hitro popravil in tudi Biden je po prihodu na oder ob glasbeni spremljavi melodije pesmi "The Rising" Brucea Sprigsteena nemudoma opozoril na "naslednjega predsednika ZDA" Baracka Obamo. Ta je sicer v govoru predvsem hvalil svojega podpredsednika, medtem ko se je Biden bolj osredotočil na napade na nasprotno stran.

Katero kuhinjo bi izbral?

Biden ima ogromne izkušnje v zunanji politiki, ki Obami močno primanjkujejo. Izhaja iz katoliške delavske družine, torej iz krogov, kjer večjo podporo uživa Hillary Clinton. Poleg tega je Obama z Bidnom dobil tudi ne preveč bogatega kolega, kar je pomembno zaradi napadov nasprotne strani, ki Obamo opisuje kot elitista brez stika z navadnimi Američani. S tem je morda malce zapletel delo McCainu, za katerega velja, da bi si moral izbrati konzervativnega podpredsednika z dobrim poznavanjem gospodarstva. Taki pa imajo pri republikancih ponavadi kar precej pod palcem.

Biden, ki je znan tudi po svojem ostrem jeziku – še en razlog za njegov izbor – je najostrejše puščice na McCaina usmeril prav zaradi njegovega bogastva. Dejal je, da sam tako kot večina Američanov zvečer sedi za kuhinjsko mizo in premešča račune, medtem ko se mora McCain odločiti, v kateri od sedmih kuhinj bi to počel. S tem je namignil na McCainov spodrsljaj, ko ni vedel povedati, koliko stanovanj in hiš imata s soprogo Cindy v lasti.

Biden je sicer poudaril, da sta z McCainom prijatelja in ga spoštuje, vendar je nenehno svaril, da si Amerika ne more privoščiti nadaljevanja Bushevega mandata z McCainom.

Mlada pristašica Baracka Obame.
Mlada pristašica Baracka Obame. FOTO: Reuters


KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DARRYL
25. 08. 2008 11.49
Bostjan IDIOT!!!
juventus
24. 08. 2008 17.52
Takšne in drugačne fotografije , kar se tiče otrok bi jaz z zakonom prepovedal ! ! ! Kdo ve kaj vse se bo še zgodilo v tem nerealnem svetu in bo otrok na sliki sam sebe prepoznal čez leta z mislijo :Za mano na sliki je pa Predsednik pot katerim smo trpeli ..Kdo ve ??? Zato ne mešajte otrok za vaše takšnoindrugačne CILJE ! ! !
brankasrbijanka
24. 08. 2008 17.40
Če Obama zmaga na volitvah, ga lahko povabimo na otvoritev đamije v Ljubljano... ;-)
drzavljan35
24. 08. 2008 16.05
@bostjan si ti kak Iluminat :)
preprostež
24. 08. 2008 14.08
Bolje kot prase v blatu.
123_Zoke_vec_ni
24. 08. 2008 12.35
Obama le še s točko prednosti pred McCainom - Gallup.com. Volitve pa so že tu.... Sicer pa ne glede nas zmagovalca bosta zastopala iste interese - interese ZDA - proti Evropi in svetu. Naši levičarji pa kar mislijo, da je Obama bolj lev.... heh kekci....
gelion1101@yahoo.com
24. 08. 2008 10.53
Obama in Biden vs. Osama bin Laden, hehehe
Frosty
24. 08. 2008 10.32
Odobreno s strani Bilderberg Group.
Sadjar
24. 08. 2008 09.54
Mislim da če bi tadva tipa res ogrožala imperialistično politiko bi bila odstavljena že dosti prej- Tako kot Mike Gravel in Ron Paul.