Tujina

O zaporih ne bodo odločali

Washington, 30. 04. 2007 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zapornika iz Guantanama, ki sta želela izpodbijati legalnost ameriških posebnih vojaških sodišč, nista uspela.

Ameriška vojska namerava na posebnih vojaških sodiščih soditi okoli 80 ujetnikom iz Guantanama.

Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo obravnavo primerov dveh zapornikov iz ameriškega vojaškega oporišča Guantanamo na Kubi, Jemenca Salima Ahmeda Hamdana in Kanadčana Omarja Khadra, ki sta hotela izpodbijati legalnost ameriških posebnih vojaških sodišč. Sodišče za tako odločitev ni podalo pojasnila, sporočilo je le, da so v prid Hamdana in Khadra glasovali trije od devetih sodnikov, potrebni pa bi bili štirje glasovi.

Zapornika iz Guantanama ne bosta mogla spodbijati legalnosti posebnih sodišč
Zapornika iz Guantanama ne bosta mogla spodbijati legalnosti posebnih sodišč FOTO: Reuters

Ameriške vojaške oblasti so konec aprila na posebnem sodišču v Guantanamu proti 20-letnemu kanadskemu državljanu Khadru vložile obtožnico zaradi umora, poskusa umora, podpiranja terorizma, zarote in vohunjenja. Khadra so ranjenega ujeli v Afganistanu julija 2002, ko je bil mlajši od 16 let in ga prepeljali v Guantanamo.

V Torontu rojeni Omar Khadr je obtožen, da se je boril na strani talibanov v Afganistanu, kjer naj bi postavljal mine proti ameriškim konvojem. Prav tako naj bi za njimi vohunil, v enem od spopadov pa naj bi vrgel ročno bombo, ki je ubila enega in ranila drugega pripadnika ameriških posebnih enot.

Hamdan, po rodu iz Jemna, pa je bil ujet leta 2001 v Afganistanu, vojaško sodišče pa naj bi mu sodilo zaradi sodelovanje v zaroti za vojne zločine, umore in terorizem, zaradi česar mu grozi smrtna kazen. Hamdan trdi, da je
le običajen oče dveh hčera, ki je prevažal vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.