Tujina

'O usodi ERC sredi marca na srečanju v Bruslju'

Zagreb, 27. 02. 2008 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sanader namerava odstopiti od uveljavitve ERC, vendar si tega ne upa javno povedati, meni hrvaška opozicija.

Slovenija je že zdavnaj privolila v štiristransko srečanje o ureditvi vprašanja hrvaške ekološko-ribolovne cone (ERC), takoj ko bo Hrvaška predlagala konkretno rešitev, so na MZZ poudarili v odzivu na današnjo izjavo hrvaškega premiera Iva Sanaderja, da je Slovenija pristala na srečanje. Dodali so, da dogovora o konkretnem datumu srečanja še ni. Hrvaški premier je namreč danes v Zagrebu izjavil, da je Slovenija pozitivno odgovorila na predlog Hrvaške glede urejanja vprašanja ERC v Jadranu na štiristranskem srečanju. Dodal je še, da bi lahko bilo srečanje predstavnikov Slovenije, Italije, Hrvaške in Evropske komisije že ob robu vrha EU 13. in 14. marca v Bruslju. Tiskovna predstavnica evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna Krisztina Nagy je sicer danes izjavila, da o morebitnem štiristranskem srečanju še ni obveščena.

Bo Sanader popustil?

Sanader: Hrvaška bo morala izbrati med EU in ERC.
Sanader: Hrvaška bo morala izbrati med EU in ERC. FOTO: Reuters
Nezadovoljen sem, ker Swoboda ni sprejel stališča, da je uveljavitev ERC problem med Hrvaško in EU. / ... / Zadovoljen sem, da smo dosegli nekaj kompromisov, ki so v našo korist, a nezadovoljen, da je eden pomembnejših za slovenske nacionalne interese ostal zunaj tega kompromisa. Borut Pahor

Kar nekaj predstavnikov hrvaške politične opozicije pa je mnenja, da hrvaški premier Ivo Sanader očitno pripravlja umik glede zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC). Torkove izjave hrvaškega predsednika vlade nakazujejo, da se bo Hrvaška v primeru, če bi morala izbrati med ERC ali vstopom v EU, odločila za slednje. V vladi informacije sicer ni nihče uradno potrdil, vendar naj bi po neuradnih informacijah tudi v vladi prevladovalo mnenje, da je situacija pač taka, da tretje rešitve ni.

Banski dvori: Razmere še niso kritične

V Banskih dvorih sicer trdijo, da razmere glede ERC še niso postale kritične, diplomacija pa tudi v zvezi s tem vprašanjem nadaljuje svoje delo. Neimenovani vir iz vlade pa je za medije izjavil, da je problem ERC potrebno rešiti, pri tem pa upoštevati predvsem interese Hrvaške. "Najpomembnejši strateški cilj Hrvaške je namreč nedvomno vstop v EU," še ugotavlja vladni vir. Analitiki medtem ocenjujejo, da v primeru, če bi se vlada odločila popustiti glede ERC, lahko to stori v delu, ki zadeva ribolov, medtem ko bi odredbe glede ekološke zaščite Jadranskega morja lahko ostale v veljavi.

Milanović: Vlada mora jasno povedati, kaj se dogaja.
Milanović: Vlada mora jasno povedati, kaj se dogaja. FOTO: Reuters

Opozicija zahteva razpravo v saboru

Kot je bilo pričakovati, so Sanaderjeve izjave sprožile kritično reakcijo pri vodji SDP Zoranu Milanoviću, ki meni, da bo Hrvaška popustila zaradi izsiljevanja. "Ni mi sicer jasno, ali je premier resnično želel to povedati, zato ga pozivam, da stopi pred sabor in o tem spregovorimo odkrito," poziva Milanović. Možnost, da bi o tem razpravljali v parlamentu, je potrdil tudi predsednik sabora Luka Bebić.

Vjesnik: Zagreb je pripravljen na kompromis

Kacin: Sanaderju grozi, da bo postal talec svoje koalicije.
Kacin: Sanaderju grozi, da bo postal talec svoje koalicije. FOTO: Dare Čekeliš
Zelo jasno je, da nikomur v EU ne bi bilo mar za ERC, če ne bi sosedi - sicer upravičeno - rekli: hej, to ni mogoče. / ... / A res mislite, da je komu v Estoniji, na Škotskem ali celo v Avstriji mar za to vprašanje? Bodimo realistični, to je problem za sosede in zato je problem tudi za Evropsko komisijo in iz solidarnosti tudi za druge države članice. Hannes Swoboda

Kljub temu da je uradni Zagreb pripravljen na pogovore, kompromise in dogovore, pa na to niso pripravljeni tisti, ki Hrvaško najbolj zavirajo, piše današnji zagrebški Vjesnik po torkovi razpravi treh slovenskih poslancev Jelka Kacina, Lojzeta Peterleta in Boruta Pahorja v Evropskem parlamentu glede ERC. Po mnenju Vjesnika je Hrvaška s 106 amandmaji članov zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta na poročilo Hannesa Swobode lahko zadovoljna. "Zgodilo se je prav tisto, kar je Hrvaška pričakovala: konstruktiven pristop velikega števila članov parlamenta in vztrajno grdo obnašanje naših prvih sosedov, ki so do skrajnosti kompromitirali predsedovanje EU," piše Vjesnik.

'Nepopravljiv odnos Slovenije do Hrvaške'

Vjesnik: Nepopravljiv odnos do Hrvaške
Vjesnik: Nepopravljiv odnos do Hrvaške FOTO: POP TV

Pri Slovencih gre po mnenju komentatorja Vjesnika za nepopravljiv odnos do Hrvaške, kar je dolgoročno v škodo Slovenije, ki bo izgubila simpatije tudi na Zahodu, na Vzhodu jih namreč že dolgo nima več. Veliko bolj pomembna od slovenskih parlamentarcev so tista mnenja, ki prihajajo iz vse Evrope, in iz katerih je očitno, da je odnos do Hrvaške izredno dober. ERC zanesljivo ni ovira za vstop Hrvaške v EU, poudarja Vjesnik.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dani.ca@email.si
01. 03. 2008 11.46
Tudi nepopravljiv odnos do Hrvaške ne bi bil brez dobre osnove.Začnimo pri osamosvajanju. ko je Stipe Mesič v Jugoslovanski skupščini glasoval proti umiku JNA iz Slovenije in niso nam prav z ničemer pomagali pri osamosvajanju.
carpe.diem@masicom.net
28. 02. 2008 14.43
Pervan, raje ne bi podrobno diskutiral o tem, ker hrvaška politika itak prireja resnico kot ji ustreza v določenem trenutku. Jaz predlagam eno in edino rešitev, in sicer, naj ostanejo meje takšne, kot so bile na dan razglasitve osamosvojitve Slovenije, in sicer 25.06.1991.
Tonček Balonček
28. 02. 2008 14.38
Pa koga skrbi za Savudrijska uvala, par ton sardelic mesečno in ERC? Rupel jim je že zdavnaj poslal ultimat in zadeva je urejena, ima tudi odlične (in drage!!!) svetovalce za ustrezno strategijo!!
pervan@mail386.com
28. 02. 2008 14.25
carpe.diem | 28.02.2008 | 13:42 Oprosti, ampak spet težiš z argumenti, ki stojijo na majavih nogah. Vidiš, tukaj vsi mi delamo napako, nismo si zmožni priznati (sami sebi) da določene "resnice" mogoče to niti niso.
aljosaaljosa@mail386.com
28. 02. 2008 14.21
Jaz imam predlog, ki bi mogoče bil najbolj pošten za vse. Kot prvo, bi se obe strani morale dogovoriti kje in katera so sporna obmejna območja. Kot drugo, v krajih kjer so ta območja poseljena, izvesti referendum z vprašanjem kateri državi bi ti prebivalci hoteli pripadat, ter potem v celoti upoštevati voljo, ki bi bila izražena na referendumu! Pod nobenim pogojem ni dobro da o tem odloča nekdo tretji! Kot tretje, območja, ki niso poseljena, pa prepustiti presoji nevtralne strani (arbitraži), ter prav tako to v celoti spoštovati! Kot četrto, KONČNO ZAČETI ŽIVETI BREZ ZAJEBANCIJ!!!
domzale18@yahoo.com
28. 02. 2008 13.52
Klemen_molk vi slovenci ne bi mogli Umaga zavzet. p.s k te vidim zlomu te bom
carpe.diem@masicom.net
28. 02. 2008 13.42
Pervan, vse do osamosvojitve je Piranski zaliv veljal za slovenskega, vaša oblast pa si je kar izmislila, da je pol vašega. Saj tudi jaz ne sovražim Hrvatov, da ne bo pomote, sovražim pa njihovo hlastanje po našem ozemlju in delčku morja. Še ta košček, ki ga imamo, bi nam ga radi odvzeli. EU se itak ne želi vpletati neposredno v ta naš spor, ker je ogromno drugih težav na področju Balkana. Mislim, da vsi vemo, kakšnih. Vaša stran je dala jasno vedeti, da ne misli odstopati od svojih zahtev. Skoz se sklicujejo na to, da so pripravljeni na pogovore, nobenega dogovora se ne držijo, tudi kar se ERC tiče, potem pa bi še verjeli in nasedali hrvaški politiki. Za dobre odnose morata biti obe strani in prav nobena si ne sme svojiti tistega, kar ni bilo nikoli njenega!
Klemen_m
28. 02. 2008 13.25
ma srbija pa slovenija bi si mogli razdelit hrvaško :D
pervan@mail386.com
28. 02. 2008 10.58
Po dolgem premoru ne morem, a da ne bi komentiral spodnjih komentarjev, najbolj pa komentar(je) carpe.diem. Vsi na povprek tožite kako vam mi Hrvati delamo preglavice, ter hlastamo po vašem ozemlju, pravicah, svobodi... Potrditev takšnega prepričanja ste pričakovali tudi od strani EU (katere ste tudi ravnopravna članica, mi pa to nismo). Ta ista EU vam je jasno dalo vedeti da je problem na obeh straneh, ter da je potrebno popustiti tudi z vaše strani. Torej, nehajte že enkrat z stokanjem in samousmiljenjem, malo se vprašajte če ste tudi vi tako pravični in ispravni, kakor to poskušate dokazati navzven, sebe pa v to prepičujete. Kar se pa odnosov nas večine Hrvatov do vas Slovencev tiče, ne sovražimo vas, ampak smo jezni na vas ker ste tako ozkovidni.
bonsai9@email.si
28. 02. 2008 08.51
Bravo Sanader. Nikar ne odstopaj od ERC. Saj v potrebno kupčijo sta že zdavnaj pristali tako SDS kot SD. Torej Janša, Rupel in Pahor. Nč bat, drugo so pa tko samo ovce, k vse verjamejo in sledijo.
carpe.diem@masicom.net
28. 02. 2008 08.06
Ne vem, kdaj bodo nekateri uvideli, da se Hrvaška politika obnaša agresivno do Slovenije in ne obratno!! Hrvaška ima ozemeljske zahteve po slovenskem ozemlju in morju. Prestavljajo mejnike, kjer se jim zljubi. Malo me motijo tudi povsem zgrešene izjave, da je zgolj hrvaška politika do Slovenije tako negativna, hrvaški narod pa „kot da“ ni tako agresivno nastrojen proti Sloveniji in Slovencem, ali pa izjave, da obe politični strani, tako slovenska kot hrvaška, hujskata ljudstvo in podobno. Veste, mi smo tisti, ki izvolimo oblast in če npr. Slovenci na letošnjih parlamentarnih volitvah ponovno podpremo SDS, s tem pokažemo, da smo z njihovim delom zadovoljni. Hrvaško ljudstvo je izvolilo HDZ in nihče drug in ravno ta stranka vodi agresivno politiko do Slovenije, s katero se Hrvati očitno strinjajo. Če se ne bi, bi izrazili drugačno voljo na volitvah. Več kot očitno pa je, da je vsem južno od Kolpe veliko bolj pomembno, kako so ozemeljsko veliki, namesto da bi svojo pozornost raje usmerili na krepitev gospodarstva in odpravo socialnih stisk.
bnam 2707
28. 02. 2008 01.23
Vsako pajdašenje z okupatorji je izdaja!Hrvaška je prav gotovo okupator,dokler bo zasedala zadnji m2 slovenskega ozemlja.Naj se pišejo v rit.V Bruselj in na Dunaj nas hodijo špecat in jim razlagajo stvari,ki jih sploh ni!!!!!!!Svoj lasten drek mečejo na Slovenijo,ki jim v vsej zgodovini ni nikoli škodovala ,kot so oni balkanski sosedje nam.Ni jim kaj popuščat.Zadevo je treba uredit dokončno sedaj ali nikoli,pa če jim je to prav ali ne.Zamera gor ali dol.Naj se kar držijo naslednjih 200 let,če jim je to ljubše,kot da vrnejo ukradeno!!! Sploh je pa z njimi škoda izgubljati besede...in čas!Sicer pa bodo dobili po buči kmalu od Italijanov.......samo,da se tam formira vlada.Sanader klati neumnosti o štirilaterali.....smešno pa je,da ni opazil,da v Italiji še ni formirana vlada.Res so klovni brez primere. besede naših politikev jemljejo iz konteksta...kar se potem sliši kako jih Slovenija razume.Dajte no gospodje,nehajte se že enkrat slepit.Recimo bobu bob in pika.
inexslo |: Diagonala Piranskega zaliva znaša 450 KM.? Če je tako potem je pa tako vse super.Po zadnjih skicah katere so označili Hrvati bi prej rekel da je to verjetno 450 metrov.
friderik1st
27. 02. 2008 22.12
Osebno mislim, da takih neiskrenih balkancev ne rabimo v evropski druzini.
Rufec
27. 02. 2008 22.01
inexslo > Sočustvuješ z mano? Zelo lepo od tebe. Jaz pa sočustvujem s Hrvati, ker jim Italija vsako leto vzame čez 300 mio eurov (ERC). Sočustvujem s Slovenijo, ker se poteže za italijanske interese. Sočustvujem s Srbijo. kljub temu da je ona začela vojno na Balkanu. Kosovo je bilo Srbsko. Sočustvujem s Makedonijo. EU bizarno podpira Grčijo, ki pa išče spremembo imena naroda in države!? Grčijo ki je etnično počistila veliko egejskih makedoncov in jim je vzela lastnino, ki jo ne bi radi vrnila lastnikom.
inexslo@hotmail.com
27. 02. 2008 21.32
dado sočustvujem stabo, ker bo morala sedaj hrvaška usmeriti ves svoj *mali* turizem na svojo lužico, ki se imenuje jadrankso morje, medtem ko si bodo slovenci gradili tisoče marin v svojem *velikem* piranskem zalivu, čigar diagonala znaša 450 km, res žlostno.....
Rufec
27. 02. 2008 21.22
hrvatski vzimajo morje, srbiji kosovo, makedoniji pa ime
inexslo@hotmail.com
27. 02. 2008 20.15
cikular sekular.slovenci ustvarimo hrvatom večji bdp kot pa oni nam z kupljeno robo. drugače pa hrvati imajo 2 rešena vprašanja od 35.govorili so da bodo v eu 2001, 2003, 2004, 2007,2008,2009 blabla, mislim, da pred 2012 ne bodo, pa zaradi mene lhako prestavijo v turbo..
Tonček Balonček
27. 02. 2008 20.04
Da ne bi kdo mislil, da je Srbija kakšna velika tvorba!!!? Mi imamo pa Rupla, ki je Hrvaški postavil ultimat!!!
Profet
27. 02. 2008 19.57
Logika-Hrvati kupujejo slovensko robo in bdp slovencev se bogati na račun hrvatov-za dopust slovencev poskrbijo hrvati-ti isti pametni slovenci pa ovirajo in blokirajo hrvate-logika?Je ni!!!