Tujina

O osnutku resolucije proti Iranu predvidoma junija

Washington, 19. 05. 2010 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA so vložile osnutek resolucije VS ZN o Iranu, v katerem naj bi med drugim pozivali k mednarodnim inšpekcijam sumljivih ladij in prepovedi odpiranja predstavništev sumljivih bank v tujini.

Ameriška veleposlanica Susan Rice je članicam Varnostnega sveta ZN poslala osnutek resolucije o novih sankcijah proti Iranu. Pogajanja se bodo zdaj nadaljevala, glasovanja o resoluciji pa ne bo pred junijem.

Iran trdi, da je njihov jedrski program miroljuben, vendar pa soglasje o osnutku kaže na to, da tudi Rusija in Kitajska ne verjameta le na besedo
Iran trdi, da je njihov jedrski program miroljuben, vendar pa soglasje o osnutku kaže na to, da tudi Rusija in Kitajska ne verjameta le na besedo FOTO: Reuters

Poteza velikih sil je prišla dan po tem, ko sta predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva in turški premier Recep Tayyip Erdogan objavila dogovor z Iranom o zamenjavi 1200 kilogramov urana za 120 kilogramov oplemenitenega goriva za medicinski reaktor. Dogovor je podoben tistemu, ki ga je Iran že skoraj sprejel oktobra, nato pa ga je zavrnil.

Odgovor stalnih članic Varnostnega sveta ZN je bil bliskovit. Potem ko so se več mesecev pogajali o resoluciji, so imeli v torek na mizi osnutek, ki je bil sprejemljiv za Rusijo, Kitajsko, ZDA, Veliko Britanijo, Francijo in tudi Nemčijo, ki je sodelovala v pogajanjih. Brazilska veleposlanica pri ZN Maria Luiza Ribeiro Viotti ni skrivala razočaranja. Dejala je, da se Brazilija o osnutku ne bo pogovarjala, ker je z dogovorom v Teheranu nastal nov položaj.

Za potrditev resolucije je potrebnih devet glasov, pri čemer ne sme biti proti nobena stalna članica. Poleg Brazilije in Turčije imata dvome v potrebo po novih sankcijah tudi Libanon in Gabon. Vendar pa s soglasjem Rusije in Kitajske, ki imata močne gospodarske interese v Iranu, nihče ne pričakuje zadostne opozicije, ki bi preprečila potrditev še četrtega kroga sankcij proti Iranu zaradi sumljivega jedrskega programa.

Iran trdi, da je program miroljuben, vendar soglasje o osnutku kaže na to, da tudi Rusija in Kitajska ne verjameta le na besedo. Nov krog sankcij sicer večinoma potrjuje že obstoječe sankcije in jih malce širi, resnih posledic za gospodarstvo Irana pa ne bo, za kar sta poskrbela Peking in Moskva. "To je resolucija, s katero lahko živimo," je v torek dejal ruski veleposlanik v ZN Vitalij Čurkin.

Kitajski veleposlanik Li Baodong je povedal, da si želijo uravnotežene resolucije, katere namen ni kaznovanje Irancev, ampak da se iranska vlada vrne za pogajalsko mizo. Ameriška veleposlanica Susan Rice je povedala, da bo cena iranskega kljubovanja mednarodni skupnosti zdaj spet višja, čeprav so vrata za dialog še naprej odprta.

Kaj je v osnutku?

Osnutek resolucije naj bi pozival k mednarodnim inšpekcijam ladij, ki v Iran prevažajo sumljivi tovor. Širi se prepoved na prodajo orožja Iranu z vključitvijo osmih kategorij težkega orožja, med drugim bojnih helikopterjev in ladij. Zahodne države so želele popoln embargo, a sta bili Rusija in Kitajska proti.

Osnutek resolucije tudi poziva k prepovedi odpiranja predstavništev iranskih bank v tujini, če obstaja sum, da banke financirajo jedrski ali raketni program, prav tako se širi seznam podjetij in posameznikov pod nadzorom iranske revolucionarne garde, ki se jim v tujini zamrzne premoženje, prepove potovanje oziroma trgovanje. Prepovedana naj bi bila tudi iranska vlaganja v rudnike urana v tujini.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
20. 05. 2010 18.14
tako je. pa tudi opija ne...
majlo5
20. 05. 2010 07.14
Koreja nima nafte
carpathian
19. 05. 2010 15.01
haha, zakaj se pa noben ne spušča in zapikuje v korejo?
majlo5
19. 05. 2010 10.57
Kaj delajo agonijo iz tega Irana treba ga čim prej okupirat če ne bodo prišli Kitajci do nafte pa se bomo obrisali pod nos.
krenmofo
19. 05. 2010 10.00
...and who will monitor the monitor?!?!
krivulja
19. 05. 2010 09.31
Nekomu diši že iranska nafta.Si bodo zmislili spet terorizem ,orožje za množično uničevanje-Da bo pa preplah še večji si bodo pa kar izmislili-atomsko bombo-samo,da pridejo do nove plenitve.Nimajo kam prodati orožja, pa so se dogovorili za novo vojno.Ne verjamem več v pravičnost nekaterih.