Tujina

O ERC po volitvah

Zagreb, 21. 11. 2007 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik SDP Milanović pravi, da bodo po volitvah iskali rešitve o vprašanju uveljavitve ERC za članice EU.

Predsednik SDS Milanović pravi, da se bodo o ERC pogovarjali po volitvah.
Predsednik SDS Milanović pravi, da se bodo o ERC pogovarjali po volitvah. FOTO: POP TV

"Hrvaški sabor je sprejel odločitev o uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za članice Evropske unije. Po volitvah se bomo usedli za mizo z našimi partnerji iz Bruslja, predvsem pa iz Italije in Slovenije, in iskali rešitev, ker je naloga politike, da išče rešitve", je po novinarski konferenci v Zagrebu danes odgovoril predsednik Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović na vprašanje, ali bo Hrvaška s 1. januarjem uveljavila ERC za članice EU.

Milanović verjame v volilno zmago SDP, na novinarski konferenci pa ni želel komentirati najnovejše raziskave, ki kažejo, da bo vladajoča Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) dobila 34,4 odstotka glasov, SDP pa 30,1 odstotka glasov. "Tako kot nisem komentiral ankete, v katerih je SDP imela prednost, ne bom niti sedaj. Edina anketa so volitve," je dejal Milanović.

Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) bo na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobila 34,4 odstotka, Socialdemokratska stranka (SDP) pa 30,1 odstotkov glasov, kaže velika terenska raziskava slovenske agencije Mediana Fides, ki je narejena za današnjo izdajo zagrebškega tednika Globus. Na volitve bo "zagotovo" šlo 70,5 odstotka državljanov, še 18 odstotkov pa "verjetno", je pokazala raziskava.

Milanović: Sanader manipulator

Predsednik socialdemokratov je danes še enkrat povabil vodjo HDZ in hrvaškega premierja Iva Sanaderja na televizijsko soočanje, ki si ga želi približno 80 odstotkov hrvaških državljanov. "Nihče ga ne vabi na dvoboj ali soočanje, ampak na izmenjavo mnenj, čemur se gospod Sanader sistematično izogiba že nekaj tednov. Ne bom ga imenoval za strahopetca, ampak manipulatorja, ki se ima za urednika vseh medijev na Hrvaškem", je dejal.

Bo Hrvaška uveljavila ERC za članice EU?
Bo Hrvaška uveljavila ERC za članice EU? FOTO: Jani Dolinšek
Slovenci in Hrvati so z napovedano uveljavitvijo hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne (ERC) približno enako seznanjeni, njihova osebna mnenja glede tega pa se občutno razlikujejo. Medtem ko se z namero Zagreba, da s 1. januarjem uveljavi ERC tudi za članice EU, strinja 73 odstotkov Hrvatov, tako meni le vsak deseti Slovenec. V Sloveniji je sicer trikrat več tistih, ki menijo, da bi morala Hrvaška pri napovedani uveljavitvi ERC upoštevati mnenje EU, je pokazala telefonska raziskava družbe Valicon.

Dodal je, da sta vabili na soočanje predsednikov SDP in HDZ poslali vsaj dve nacionalni televiziji, Sanader pa postavlja dodatne pogoje, ker si očitno želi urejanja medijev. "Najinega soočanja po vsem sodeč ne bo," je dodal Milanović. Novinarsko konferenco pa je začel s posnetki Sanaderjevih izjav s prejšnjih volitev, ko je odločno zahteval soočanje s takratnim predsednikom SDP, sedaj pokojnim Ivico Račanom.

Sanader je v torek ponovil, da si želi soočanja le v primeru, če bo poleg Milanovića tudi premierski kandidat SDP Ljubo Jurčić. Milanovića je ob tem obtožil, da se "skriva za Jurčićem, ker ni pripravljen prevzeti odgovornosti za vodenje države", kar je "strahopetno obnašanje".

Milanović obtožuje Sanaderja (na sliki), da se sistematično izogiba soočenju.
Milanović obtožuje Sanaderja (na sliki), da se sistematično izogiba soočenju. FOTO: dnevnik.hr

Kosovo občutljiva tema

Milanović je na novinarsko vprašanje, ali se SDP zavzema za neodvisno Kosovo, dejal še, da gre pri vprašanju Kosova za občutljivo vprašanje. "Za Hrvaško so pomembni dobri odnosi z demokratičnimi političnimi opcijami v Beogradu, pomembni pa so tudi dobri odnosi z Albanci na Kosovu in na Hrvaškem. Spremljali bomo poteze Bruslja, v tem vprašanju ni prostora za solo akcije," je dodal.



SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.