Tujina

Obama za 2,5 milijona novih delovnih mest

Washington, 22. 11. 2008 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novoizvoljeni ameriški predsednik Obama želi ustvariti 2,5 milijona delovnih mest v dveh letih. Že samo z napovedjo, da bo bodoči finančni minister Geithner, so se borzni indeksi občutno izboljšali.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama se namerava s svojo novo administracijo odločno lotiti finančne in gospodarske krize. Tako vsaj kaže glede na njegove prve korake.

Svoje svetovalce je tako že zaprosil, naj pripravijo načrt, kako ustvariti 2,5 milijona novih delovnih mest v prihodnjih dveh letih. S tem naj bi namreč ponovno oživili ameriško gospodarstvo, ki koleba pod pritiskom krize – samo letos je službo izgubilo že 1,2 milijona ljudi.

Kot je Obama, ki je že pred tem napovedal, da bo največ pozornosti v tem mandatu posvetil prav gospodarstvu, opozoril v rednem tedenskem radijskem nagovoru, utegne brez ukrepov službe izgubiti še več milijonov ljudi.

Ime finančnega ministra dviguje indekse

Medtem pa je Obama že izbral novega finančnega ministra. Ameriške finance bo tako skozi krizo vodil 47-letni predsednik Zveznih rezerv New Yorka Timothy Geithner. Ta izbira je že razveselila borzne posrednike na Wall Streetu.

Odločitev, ki sicer tudi še ni uradna, naj pa bi bila resna, namreč že pušča posledice na vrednostih delnic. Indeks Dow Jones je zaradi Obamine odločitve poskočil za skoraj 500 točk čez psihološko mejo 8000 točk.

Clintonova bo vodila State Department

Hillary Clinton je sprejela ponudbo novega ameriškega predsednika Baracka Obame za mesto zunanje ministrice. Ameriški politični analitiki  poudarjajo, da bo ameriška zunanja politika tako postala bolj ostra, kot je sprva napovedal Obama.

Vse bolj je verjetno, da bosta Hillary in Barack skupaj vodila ameriško politiko.
Vse bolj je verjetno, da bosta Hillary in Barack skupaj vodila ameriško politiko. FOTO: Reuters

Odločilen za njeno privolitev naj bi bil četrtkov telefonski pogovor z Obamo, do katerega je prišlo osem dni po tem, ko jo je bodoči predsednik povabil na pogovor v Chicago. Pred tem klicem naj bi bila namreč Clintonova skeptična do nove službe, a jo je Obama le prepričal glede njenih pomislekov, povezanih predvsem z dostopom, osebjem in drugimi zadevami, je povedal eden od senatorkinih zaupnikov. Sodelavci Obame pozitivnega odgovora niso potrdili, so pa povedali, da so pogovori ''na dobri poti'' in da bodo o tem verjetno uradno spregovorili po praznikih.

Nova administracija dobiva podobo

Obama sicer želi hkrati predstaviti celotno ekipo, ki se bo ukvarjala z nacionalno varnostjo. Tako še vedno tehta, ali naj za svojega glavnega svetovalca za to področje vzame upokojenega poveljnika marincev in vrhovnega poveljnika sil zveze NATO Jamesa L. Jonesa, ki bi predstavljal popolno protiutež Clintonovi. Prav tako še vedno ni odločen, ali naj začasno obdrži obrambnega ministra Roberta Gatesa ali bi bilo bolje, da bi že takoj nekdo drug vodil Pentagon.

Hillary Clinton se v ameriško administracijo podaja kot državna sekretarka.
Hillary Clinton se v ameriško administracijo podaja kot državna sekretarka. FOTO: Reuters

Obama si je doslej izbral nekdanjega vodjo senatne večine Toma Daschlea iz Južne Dakote za ministra za zdravstvo ter guvernerko Arizone Janet Napolitano za ministrico za domovinsko varnost. Guvernerka Kansasa Kathleen Sebelius pa se omenja kot najverjetnejša kandidatka za ministrico za delo.

Nekdanji namestnik pravosodne ministrice Billa Clintona Eric Holder bo najverjetneje postal prvi temnopolti pravosodni minister v zgodovini ZDA, guverner Nove Mehike Bill Richardson, ki je bil v igri za državnega sekretarja, pa naj bi najverjetneje v kabinetu 'zastopal' Latinskoameričane kot minister za trgovino.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12309
23. 11. 2008 05.09
K bodo Iran napadl bodo spravl v tek 80% težke industrije, obnova Irana, nafta
zogby
22. 11. 2008 23.26
Mislim naprej v pozitivo,da nau kake pomote!!
zogby
22. 11. 2008 23.25
toncek-
22. 11. 2008 21.06
Obama nebo mogel veliko pomagati ameriki ja že na cijinem spiski kot binladen.
dgorfb
22. 11. 2008 20.44
malo več kot 2,5 mio jih bo mogo zrihtat... še za tiste, ki bodo postali brezposelni zaradi propadajoče avtomobilske industrije :)
foreverblue
22. 11. 2008 14.36
@nanka1 Ne; State Department, ki ga bo vodila Hillary, je agencija in ne ministrstvo.
nanka1
22. 11. 2008 10.03
Temu položaju se ne reče državna sekretarka, ampak zunanja ministrica.