Tujina

NSKS ovadil Haiderja

Celovec, 19. 06. 2006 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

NSKS je ovadil koroškega deželnega glavarja Haiderja zaradi povpraševanja o dvojezičnih krajevnih tablah.

Haiderju očitajo zlorabo davkoplačevalskega denarja
Haiderju očitajo zlorabo davkoplačevalskega denarja FOTO: Reuters

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je ovadil deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja pri državnem tožilstvu v Celovcu zaradi njegovega občinskega povpraševanja o dvojezičnih krajevnih tablah, ki se je začelo danes. NSKS očita Haiderju zlorabo davkoplačevalskega denarja. "Privatnega povpraševanja Haiderju ne bi mogli prepovedati, vendar Haider to akcijo izvaja kot deželni glavar z javnimi sredstvi in s tem na račun davkoplačevalcev," piše NSKS v izjavi za javnost.

NSKS koroškemu deželnemu glavarju očita zlorabo javnih sredstev in uradnega položaja. Haider naj bi namreč točno vedel, da povpraševanje ni dopustno, da nima pravne osnove in da za to tudi ni ustreznega sklepa deželne vlade.

Kot opozarjajo pri NSKS, je deželna volilna komisija na avstrijskem Koroškem jasno odločila, da povpraševanje o dvojezičnih krajevnih tablah ni dopustno, ker bi s tem večina odločala o pravicah manjšine in dežela Koroška v tem vprašanju niti ni pristojna. Haider naj bi sedaj to odločitev ignoriral in se odločil za povpraševanje "v manjšem okviru". Vendar pa naj ne bi bilo dopustno, da davkoplačevalci financirajo "vmesni volilni boj" Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZOe), menijo pri NSKS.

Tudi EL in pravniki proti Haiderju

Haider je danes začel z izvedbo občinskih posvetovalnih referendumov o dvojezičnih krajevnih tablah. Prebivalci 18 občin južne Koroške naj bi se na tem neobveznem povpraševanju po pismih izrekli o treh možnostih za ureditev tega vprašanja. Podprejo lahko osnutek nove uredbe za topografijo avstrijskega kanclerja Schüssla, ki predvideva 158 krajev z dvojezičnimi napisi ali pa se zavzamejo za ureditev z manj kraji. Lahko pa tudi zavrnejo vsakršno dodatno postavitev dvojezičnih krajevnih tabel.

Enotna lista (EL), slovenska stranka na avstrijskem Koroškem, se je odločno izrekla proti povpraševanju o dvojezičnih krajevnih tablah, ki ga je začel deželni glavar Haider. "Jezikovnim manjšinam so določene pravice zagotovljene neodvisno od večinskega mnenja," je EL zapisala v izjavi za javnost. Haiderjevo povpraševanje so kritizirali tudi vodilni avstrijski ustavni pravniki, ki so ga ocenili kot "izogibanje pravu."

Po besedah predsednika EL Vladimirja Smrtnika so "glasovanja o manjšinskih pravicah nedopustna". Nenazadnje je v tem smislu pred nedavnim odločila tudi deželna volilna komisija na avstrijskem Koroškem, ki je zavrnila izvedbo vsekoroškega referenduma o postavitvi dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel.

Ob tem je Smrtnik opozoril, da Haider prebivalstvo južne Koroške že drugič v nekaj mesecih povprašuje o tem vprašanju, saj je že v začetku januarja v desetih občinah izvedel podobno povpraševanje po pismih. "S temi povpraševanji si očitno na hrbtu koroških Slovencev dela le volilno reklamo za svojo lastno, malo uspešno stranko," je menil predsednik EL z ozirom na slabe rezultate Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) v javnomnenjskih raziskavah.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iqsto@yahoo.co.uk
27. 06. 2006 12.33
Bravo NSKS; Slovenci ne se predat!
Maxsterr
27. 06. 2006 12.23
Narodni svet koroških Slovencev Kje pa Vi živite ??? - v Avstriji ?? - Dobro !!! Potem pa se že enkrat začnite temu primerno obnašati. Če živite v Avstriji potem spoštujte njihove zakone in njihova pravila igre.Če pa Vam kaj ni prav, potem pač pojdite DOMOV. A zdaj bi radi imeli že svojo državo v državi ali kaj? Haider ima čisto prav. A bi se strinjali , da bi recimo v Mariboru , Slovenj gradcu ..., ali povsod tam , kjer živi nekaj tujih narodnosti , le te zahtevale takšne neumnosti kot smo jim priča že desetletja na avstrijskem koroškem?? NSKS , dajte že enkrat priti k pameti in nehajte počenjati neumnosti , kot to počenjate sedaj. Če živite v Avstriji potem delajte v dobro Avstrije , ali pa spokajte v Slovenijo in pač tukaj pripomorite k "razsvetljevanju" tega dela Evrope. Samo tukaj Vas država ne bo financirala kot v Avstriji ?! Malo morgen ! lp