Tujina

Novo sojenje za namerne okužbe?

Tripoli/Sofija, 25. 12. 2005 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Razveljavili so obsodbo medicinskih sester in zdravnika, ki naj bi z virusom HIV namerno okužili več sto otrok.

Protest pred sodiščem v Tripoliju
Protest pred sodiščem v Tripoliju FOTO: Reuters

Libijsko vrhovno sodišče je razveljavilo obsodbo na smrtno kazen, na katero so zaradi domnevne namerne okužbe več sto libijskih otrok z virusom HIV lani obsodili pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika. Sodišče je ob tem odredilo novo sojenje omenjenim zdravstvenim delavcem, ki so zaprti že od leta 1999. Bolgarsko zunanje ministrstvo je ocenilo, da pomeni odreditev novega sojenja novo priložnost za dosego osvoboditve Bolgark.

"Sodišče je sprejelo pritožbo bolgarskih medicinskih sester in odredilo, da se začne novo sojenje pred sodiščem v Bengaziju," je sporočilo vrhovno sodišče po enournem zaslišanju, na katerem so nastopili odvetniki obrambe in svojci žrtev. Tožilci so se namreč strinjali z obrambo, da je bilo pri aretaciji in zaslišanju obsojenih nekaj proceduralnih nepravilnosti.

Namerno okužili 426 otrok?

Pet bolgarskih medicinskih sester in palestinski zdravnik so bili maja lani obsojeni na smrtno kazen, potem ko so jih spoznali za krive, da so z virusom HIV v bolnišnici v Bengaziju leta 1998 namerno okužili 426 libijskih otrok, od katerih jih je 51 umrlo. Bolgarke vztrajajo pri nedolžnosti in pri tem, da so jim priznanje izsilili z mučenji. Človekoljubne in druge organizacije pa Libijo obtožujejo, da je obtožbo skovala, da bi prikrila slabe higienske razmere v bolnišnicah, ki so privedle do okužbe otrok.

Mama ene od obsojenih Bolgark pred sodiščem v Tripoliju
Mama ene od obsojenih Bolgark pred sodiščem v Tripoliju FOTO: Reuters

Primer že leta ovira razvoj odnosov med Libijo in Zahodom, za kar si prizadeva libijski vodja Moamer Gadafi, saj tudi ZDA in Evropska unija obtožujejo Tripoli, da si je obtožbe izmislil.

Do preboja v primeru je prišlo že v petek, ko so sporočili, da so se Bolgarija, ZDA, Velika Britanija ter Evropska unija dogovorili za ustanovitev nevladne organizacije, ki bo zbirala ter delila finančno in gmotno pomoč svojcem umrlih ali z virusom HIV okuženih otrok iz Bengazija. Doslej je Bolgarija zavračala zahtevo Libije po plačilu odškodnin svojcem žrtev, saj bi po oceni Sofije s tem potrdila krivdo bolgarskih sester.

SORODNI ČLANKI