Tujina

Novo razkritje o centrih CIA

Washington, 18. 11. 2005 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ameriška obveščevalna agencija CIA naj bi imela v več kot 20 državah operativne center za iskanje domnevnih teroristov.

Ameriška obveščevalna služba ima po svetu razpredeno mrežo obveščevalnih protiterorističnih centrov, ki naj bi pripomogli k aretaciji številnih osumljencev terorizma
Ameriška obveščevalna služba ima po svetu razpredeno mrežo obveščevalnih protiterorističnih centrov, ki naj bi pripomogli k aretaciji številnih osumljencev terorizma FOTO: Reuters

Obveščevalni protiteroristični centri (CTIC) naj bi bili razporejeni v 24 državah Evrope, Azije in Bližnjega vzhoda. Kje natančno, ni znano. Namenjeni naj bi bili iskanju domnevnih teroristov ter uničevanju njihovih mrež.

CIA naj bi imela svoja centra v Indoneziji in Uzbekistanu, v Franciji pa naj bi se nahajal večnacionalni generalni štab, imenovan Zavezništvo, ki vodi operacije po vsem svetu. V centrih delujejo francoski, britanski, nemški, kanadski in avstralski obveščevalci, je še poročal Washington Post.

Njihov obstoj je razkril ameriški časnik Washington Post, ki se sklicuje na pričevanja sedanjih in nekdanjih uslužbencev ameriških in tujih obveščevalnih služb. Omenjeni časnik je v začetku meseca objavil tudi zgodbo o skrivnih zaporih za teroriste, ki naj bi prav tako delovali pod okriljem CIA. Vohunski centri naj bi bili popolnoma ločeni od njih.

Po zgledu oporišč za boj proti drogam

Vohunski centri naj bi bili narejeni po vzoru podobnih oporišč za boj proti drogam v Latinski Ameriki in Aziji, kjer Američani sami izberejo in preverijo lokalne kadre, ki jih potem izurijo in zaposlijo v teh enotah.

V operativnih centrih naj bi ameriški in tuji obveščevalci delovali z roko v roki, sredstva in tehnologijo pa zagotavljajo Združene države oziroma CIA, saj se je njihov proračun po terorističnih napadi 11. septembra povečal kar za 2’5-krat.

Uspešno delovanje

Po 11. septembru 2001 so Američani izven Iraka zajeli ali ubili okoli 3000 osumljencev terorizma, skoraj vse s tujo pomočjo, se piše Washington Post, ki se sklicuje na pričanje predstavnika CIE pred kongresnim odborom. Tovrstne misije pa naj bi bile odraz prenove centralne ameriške obveščevalne agencije, ki naj ne bi bila več osredotočena na novačenje vojaških atašejev, diplomatov in tujih vohunov z namenom, da kradejo informacije lastnim državam.

SORODNI ČLANKI