Tujina

Novinarka pred poroto

New York, 30. 09. 2005 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Novinarka, ki je bila v zaporu, ker ni želela pričati o izdaji imena tajne agentke, se je pojavila pred poroto.

Novinarka časopisa New York Times Judith Miller
Novinarka časopisa New York Times Judith Miller FOTO: Reuters

Novinarka New York Timesa Judith Miller se je pojavila pred veliko poroto, ki preiskuje okoliščine izdaje identitete nekdanje tajne agentke CIA Valerie Plame.

Millerjevi odvetniki so se o naravi pričanja dogovorili z tožilcem Fitzgeraldom. Millerjeva je izjavila, da je z dogovorom zadovoljna, saj spoštuje njeno obveznost do novinarskih virov.

Millerjeva je bila od julija v zaporu, izpustili pa so jo, potem ko se je odločila pričati. Kot je pojasnila, ji je njen vir informacij o agentki CIA dal dovoljenje za to. Millerjeva identiteto vira ni izdala javnosti, po ameriških medijih pa kroži domneva, da gre za šefa kabineta podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja Lewisa Libbyja.

Se je Bela hiša maščevala?

Judith Miller
Judith Miller FOTO: Reuters

Komentator televizije CNN Robert Novak je v časopisnem članku julija 2003 razkril identiteto tajne agentke Plameove. Njen mož Joseph Wilson trdi, da je šlo za maščevanje Bele hiše zaradi njegovega članka v New York Timesu, v katerem je opisal svojo pot v Niger, kamor ga je poslal CIA. Tam ni našel dokazov za trditve predsednika Georgea Busha, da je Irak v Nigru skušal kupiti uranovo rudo. Wilsonov članek je bil objavljen v času mrzličnega iskanja orožja za množično uničevanje v Iraku, ki so ga ameriške oblasti navajale kot glavni razlog za vojno, vendar ga do danes niso našli.

Izdaja identitete tajnega agenta je kaznivo dejanje in CIA je zato jeseni leta 2003 dosegla uvedbo preiskave pravosodnega ministrstva. Neodvisni tožilec Patrick Fitzgerald iz Chicaga je zasliševal vpletene, vključno z Bushem. Bush je sprva trdil, da bodo tisti, ki so izdali identiteto, kaznovani, vendar je Bela hiša spremenila stališče, ko je julija letos postalo jasno, da je bil eden od novinarskih virov glavni politični strateg Bele hiše Karl Rove.

Dobitnica Pulitzerjeve nagrade Judith Miller je od leta 2002 naprej ustvarjala številne zgodbe o iraškem orožju za množično uničevanje, kar je Bushevi administraciji pomagalo prepričati ameriško javnost v nujnost vojne proti Iraku. Ko orožja niso našli, se je časopis opravičil ameriški javnosti, Millerjevo pa so za nekaj časa "dali na hladno". Po izbruhu afere Plame se ji je časopis spet odločno postavil v bran.

Uradno stališče Bele hiše se od takrat naprej glasi, da je z ukrepi potrebno počakati do konca preiskave. Rove se je med drugim o Plameovi pogovarjal z novinarjem revije Time Matthewom Cooperjem, ki je julija pričal pred veliko poroto. Millerjeva se je takrat odločila, da gre raje v zapor zaradi neupoštevanja naloga sodišča, kot da bi razkrila svoj vir informacij.

Millerjeva, ki o Plameovi nikoli ni nič napisala, je trdila, da je njen vir ni ustrezno razrešil zaveze zaupnosti, čeprav je tožilec Fitzgerald trdil, da ve, za koga gre. Zdaj naj bi takšno razrešnico Millerjeva od svojega vira dobila, zato se je odločila pričati. Iz zapora v Alexandriji pri Washingtonu bi jo sicer izpustili najkasneje 28. oktobra.

SORODNI ČLANKI