Tujina

Novi vojaški načrti za Irak

Washington, 14. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je napovedal spremembo 20 let starih smernic za vojaški napad, ki naj bi odslej predvidevale čimprejšnji napad ameriške vojske z vso silo v primeru ogrožene nacionalne varnosti ZDA.

Rumsfeld je prenovil vojaške smernice ZDA
Rumsfeld je prenovil vojaške smernice ZDA FOTO: Reuters

Rumsfeld je namreč ameriškemu časniku New York Times poslal doslej še neobjavljen dokument o tem. V Pentagonu poudarjajo, da omenjene smernice še niso uradne, Rumsfeldovi zapiski pa že krožijo v najvišjih vladnih in vojaških krogih ter predstavljajo osnovo za vojne načrte proti Iraku.

"Tveganje morebitnega posredovanja je potrebno pretehtati, prav tako pa je potrebno pretehtati tudi tveganje neukrepanja," je po poročanju New York Timesa zapisano v Rumsfeldovih smernicah. Vlada se mora brez odlašanja odločiti, ali je diplomacija uspešna, v nasprotnem primeru pa "ukrepati z vso silo in čim prej, najbolje pred začetkom krize," da bi preprečili napad na ZDA.

Ameriška strategija bi morala ostati tajna, da sovražnikom ne bi olajšali načrtov. Ameriški vojaki bi bili uporabljeni le še takrat, ko bi bila ogrožena nacionalna varnost, ko bi poseg imel dobre možnosti za uspeh, ko bi bila na razpolago vsa sredstva za zmago in ko bi takšen poseg imel podporo javnosti, piše v smernicah. Kot je še poročal New York Times, so bile smernice zadnjič določene leta 1984, oblikoval pa jih je takratni obrambni minister Caspar Weinberger. Tudi te predvidevajo uporabo ogromne vojaške moči v primeru ogrožanja nacionalnih interesov.