Tujina

Novi protesti, nove žrtve

Homs, 18. 04. 2011 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemiri v Siriji ne pojenjajo. V spopadih med protivladnimi protestniki in varnostnimi silami je v mestu Homs umrlo najmanj osem ljudi. Na njihovem pogrebu se je zbrala večtisočglava množica, ki zahteva odstop predsednika Bašarja al Asada.

V strateško pomembnem mestu Homs je vedno bolj napeto. Danes se je na pogrebu protestnikov zbralo več tisoč ljudi.
V strateško pomembnem mestu Homs je vedno bolj napeto. Danes se je na pogrebu protestnikov zbralo več tisoč ljudi. FOTO: Reuters

V mestu Homs, tretjem največjem sirskem mestu, ki leži približno 165 kilometrov severno od prestolnice Damask, so danes pokopali osem žrtev spopadov med protivladnimi protestniki in varnostnimi silami, ki so v kraju izbruhnili potem, ko se je razširila vest, da je v enem od zaporov umrl protestnik, ki so ga zaprli pred tednom dni. Takrat naj bi bil popolnoma zdrav.

In čeprav oblasti zatrjujejo, da se stvari umirjajo, potem ko je predsednik Bašar al Asad napovedal ukinitev izrednih razmer, ki so v veljavi že skoraj 50 let, pa njegovi nasprotniki zatrjujejo, da se protivladni protesti iz dneva v dan stopnjujejo. Danes se je na pogrebu ustreljenih protestnikov zbralo več tisoč ljudi, ki so vzklikali gesla proti predsedniku. Po poročanju Al Jazeere so bili to najbolj množični protesti v mestu do zdaj. Številni se bojijo, da bi spet izbruhnilo nasilje. Protesti so sicer v nedeljo ob 65. obletnici sirske neodvisnosti potekali tudi drugod po državi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.