Tujina

Novi posnetki Osame bin Ladna

Katar/Karlsruhe/Hamburg/New York, 10. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Arabska televizija Al Džazira je predvajala nove posnetke, v katerih naj bi glas Osame bin Ladna govoril o lanskih terorističnih napadih v ZDA. Glas ob tem navaja imena štirih ugrabiteljev letal.

Osama bin Laden
Osama bin Laden FOTO: Reuters

Osame bin Ladna se na posnetku sicer ne vidi, neodvisni viri pa niso mogli potrditi, da glas zagotovo pripada glavnemu osumljencu za teroristične napade, 11. septembra. Glas na posnetku sicer imenuje ugrabitelje štirih letal in moli za njihove duše. Al Džazira je sporočila, da bo novi intervju z bin Ladnom v celoti predvajala v četrtek. Na drugem posnetku pa mlajši moški govori o pripravah ugrabiteljev v Afganistanu, ki so preučevali mestne načrte Washingtona in New Yorka.

Osama naj bi dogodke spremljal po radiu?

Bin Laden je dogodke 11. septembra podobno opisal tudi na video posnetku, ki je že decembra prišlo v roke Američanom.

Ameriška televizijska postaja CNN je poročala, da naj bi Osama bin Laden po radiju spremljal teroristične napade na ZDA 11. septembra in jih pozdravljal z vzkliki veselja. To naj bi ameriškim obveščevalcem povedali bin Ladnovi zaupni sodelavci, ki so z njim spremljali dogodke in so trenutno v priporu.

Ko je bin Laden po radiu slišal novico o napadu na prvo stolpnico svetovnega trgovinskega centra je molil in jokal ter vzklikal "Bog je velik". Potem naj bi dvignil dva prsta in ukazal sodelavcem, naj počakajo, in po radiju so sporočili, da je trčilo še drugo letalo. Podobno naj bi Osama Bin Laden nakazal tudi na strmoglavljenje tretjega letala na Pentagon in ugrabitev četrtega, ki je nato strmoglavilo v Pensilvaniji.

Al Kaida se ponovno zbira

Kot je poročal ameriški časnik New York Times, se razkropljeni teroristi Al Kaide po podatkih ameriških tajnih služb ponovno zbirajo v Afganistanu. Manjše skupine naj bi se tam poskušale na novo oblikovati in utrditi, ZDA pa so zaskrbljene, ker bi lahko mreža teroristov dodatno destabilizirala že tako krhko vlado v Kabulu.

"Še pred nekaj meseci bi dejal, da je nova baza Al Kaide v Pakistanu," je za časnik dejal neimenovani član obveščevalne službe. Sedaj je to težko reči, je še dejal in dodal, da so zaznali koncentracije v Pakistanu in Afganistanu. Na tisoče skrajnežev, ki so po začetku napadov bežali iz Afganistana, se je razkropilo v južni Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Nemška družina osumljena terorizma

Po njegovih besedah preiskujejo tudi morebitno vključenost družine v "mednarodni mreži islamskih skrajnežev, posebej v povezavi s finančnimi in drugimi logističnimi dejanji podpore", so še sporočili iz Karlsruheja.

Zaradi suma tihotapljenja islamskih skrajnežev je nemško zvezno javno tožilstvo preiskalo poslovne prostore nekega Nemca sirskega porekla v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein in Hamburgu. Po besedah zveznega javnega tožilca Kayja Nehma so proti poslovodji trgovskega podjetja, njegovi ženi in obema sinovoma uvedli preiskovalni postopek. Vse štiri so aretirali in odpeljali na zaslišanje.

Obstaja sum, da so aretirani člani kriminalnega združenja v Nemčiji, je dejala Nehmova tiskovna predstavnica. Osumljeni so, da so pod krinko trgovskega podjetja tihotapili islamske skrajneže in imeli stike z "islamističnimi skrajnimi krogi", kamor sodijo tudi osebe, proti katerim je bila uvedena preiskava zaradi terorističnih napadov na ZDA 11. septembra lani, je še dejala tiskovna predstavnica.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA