Tujina

Novi boji na Šrilanki

Kolombo, 06. 01. 2008 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Boji, ki so se vneli po preklicu premirja med šrilanško vlado in tamilskimi tigri so zahtevali najmanj 30 življenj.

Po preklicu premirja med šrilanško vlado in uporniškimi Osvobodilnimi tigri tamilskega Eelama (LTTE) so boji na severu Šrilanke zahtevali že najmanj 30 življenj. Kot so povedali na šrilanškem obrambnem ministrstvu je danes prišlo do večjih incidentov na polotoku Jaffna in v pokrajini Wanni, kjer je bilo osem vojakov tudi ranjenih.

Po preklicu premirja med tamilskimi tigri in šrilanško vlado so se vneli boji
Po preklicu premirja med tamilskimi tigri in šrilanško vlado so se vneli boji FOTO: Reuters

Kot so poročali šrilanški mediji, je med mrtvimi tudi šef uporniške vojaške obveščevalne službe. Colonel Charles je umrl v spopadih, kjer so že več mesecev potekali siloviti spopadi. Osvobodilni tigri tamilskega Ealama informacije niso želeli komentirati, je pa na internetni strani tamilskih upornikov napisano, da je Charles umrl zaradi podtaknjene bombe na ozemlju tigrov.

Vlada pod vodstvom predsednika Mahinde Rajapakseja je v sredo preklicala premirje z LTTE, ki so ga po posredovanju Norveške sklenili februarja 2002. LTTE se za neodvisnost tamilske manjšine na Šrilanki bojuje že od leta 1983, v državljanski vojni pa je življenje izgubilo že prek 70.000 ljudi.

Analitiki pričakujejo, da bo dogodek vodil v najbolj krvave obračune, ki bodo večji od konfliktov v katerih je od leta 1983 umrlo okoli 70.000 ljudi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.