Tujina

Nove žrtve vročine

Atene/Bukarešta, 25. 06. 2007 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vročinski val v južni in jugovzhodni Evropi se nadaljuje. Vročina je zahtevala 12 novih življenj.

V Grčiji se hladijo s skoki v bazene ali morje.
V Grčiji se hladijo s skoki v bazene ali morje. FOTO: Reuters

Zaradi visokih temperatur, ki so se v nekaterih delih vzhodne in jugovzhodne Evrope dvignile nad 46 stopinj Celzija, je umrlo še 12 ljudi. Dva sta vročini podlegla v Grčiji, trije v Italiji, en na Cipru, še šest pa jih je umrlo v Romuniji.

V nekaterih delih vzhodne in jugovzhodne Evrope so se temperature dvignile nad 40 stopinj Celzija.
V nekaterih delih vzhodne in jugovzhodne Evrope so se temperature dvignile nad 40 stopinj Celzija. FOTO: Reuters

V Grčiji beležijo rekordno visoke temperature, meteorologi pa napovedujejo, da se bo letošnji junij zapisal v zgodovino kot najbolj vroč. Zaradi vročine je grška vlada uradnikom dovolila delati le polovični delovni čas ob torkih in sredah.

Visokih temperatur so se najbolj razveselili otroci.
Visokih temperatur so se najbolj razveselili otroci. FOTO: Reuters

Atenci na poti v službo le stežka zapuščajo hladno podzemlje mestnih podzemnih železnic, pred žgočim soncem pa se zaščitijo kar s časopisi, medtem ko se številni turisti hladijo s steklenicami vode, senco pa iščejo pod drevesi v parkih.

V nevarnosti so najbolj sicer starejši ljudje, zato so po vsej Grčiji pripravili posebne dvorane s klimo, kjer se ljudje lahko hladijo.

Podobno vroče je tudi v romunski prestolnici Bukarešti, kjer so temperature dosegle 40 stopinj celzija, kar je najvišje v zadnjih 90 letih. Ljudje se hladijo na različne načine, vročina pa je razveselila predvsem otroke, ki se hladijo v mestnih vodnjakih in reki Damboviti.

V zadnjem vročinskem valu je v Romuniji umrlo 25 ljudi, je sporočilo romunsko ministrstvo za zdravje. Vročina pa naj bi se nadaljevala še vse poletje, kar ne bo ogrozilo le življenj, ampak tudi poljščine.

V Rimu so čez vikend namerili skoraj 40 stopinj Celzija.
V Rimu so čez vikend namerili skoraj 40 stopinj Celzija. FOTO: Reuters

Tudi z juga Italije, predvsem iz Kalabrije in s Sicilije, poročajo o temperaturah nad 40 stopinj Celzija, tam pa so tudi zabeležili tri smrtne žrtve med starejšimi občani in številne požare. Razmere so še posebej kritične na Siciliji, kjer ogenj širi še veter, zato so morali več hotelov na severozahodni obali otoka evakuirati. O požarih poročajo tudi iz okolice Palerma. Višje od običajnih temperatur - nad 38 stopinj - so v nedeljo izmerili tudi v Firencah, Rimu in Neaplju, enako visoke pa naj bi ostale temperature še do sredine tedna.

Požar pustoši domove

Požar je uničil že 50 domov, gasilci pa se z njim neuspešno borijo.
Požar je uničil že 50 domov, gasilci pa se z njim neuspešno borijo. FOTO: Reuters

Na meji med ameriškima zveznima državama Kalifornijo in Nevado pa je v nedeljo popoldne izbruhnil požar, ki je do zdaj uničil že 50 domov. Ogenj, ki ga podpihujejo še močni vetrovi, je izbruhnil nenadoma in se hitro razširil. V nekaj pičlih urah je bilo uničenih več deset domov, več sto hiš pa je ogroženih, zato so evakuirali prebivalce.

Čeprav uradni vzrok požara še ni znan, pa gasilci sumijo, da je delo človeške roke. Z ognjenimi zublji se bori več kot 300 gasilcev, pomaga pa jim tudi ekipa s helikopterjem, vendar pravijo, da bi požar omejila le narava sama, če bi se spremenilo vreme in bi začelo deževati.

Poplave v Veliki Britaniji

Čeprav so ceste poplavljene, se mnogi vozniki kljub temu podajo na pot.
Čeprav so ceste poplavljene, se mnogi vozniki kljub temu podajo na pot. FOTO: Reuters

Močno deževje pa še vedno povzroča težave v Veliki Britaniji. Tam je umrl nek moški, ki se je utopil, ko je skušal očistiti odtok. Moškemu je zdrsnilo in se je zataknil za rešetke. Na pomoč so priskočili gasilci, a mu v naraščajoči vodi niso mogli rešiti noge, zato se je utopil.

V nekaterih delih Velike Britanije so zaradi naraslih voda ceste popolnoma neprevozne, ohromljen pa je tudi železniški promet. Prebivalci Otoka pa z upanjem gledajo na torek, ko vremenoslovci napovedujejo izboljšanje in celo nekaj sonca.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veljo@email.si
26. 06. 2007 15.28
sej noben nikol ne ukrepa ko je opozorjen...globalno segrevanje je resna groznja ki se je ze zacela kot vidite...in zmeraj hujse bo....krivi smo si pa seveda sami...zdaj pa se zivimo s tem...bolje ukrepati prepozno kot nikoli!!! politika smrdi!!! lp...veljo
Zenma01
26. 06. 2007 10.13
aligatorček maš prov !!!!.......
aligatorcek
25. 06. 2007 23.02
Edino pošteno je da je tako. Pozimi pa upam da bo - 50. Kakor človeška rasa ravna z naravo, živalmi itd ni vredna preživetja. Upam da bomo pocrkali vsi. Škoda je da bodo najprej pocrkali revni in mulci, vendar tudi bogati ne bodo dolgo bogati brez revnih in tudi nje bo prej ali slej doletela podobna usoda. Seveda do tega ne bo še tako kmalu prišlo, bi pa bilo tako prav.
iztokhoh@hotmail.com
25. 06. 2007 19.44
Wow! Danes je bilo na italijanski strani Jadrana popoldne med 41 (Brindisi) in 45 (Bari) stopinj. Wow... odpuljeno. Totalno. Na Siciliji pa je bilo v Palermu danes med 02h in 04h zjutraj 39 stopinj. Normalno?