Tujina

Iran s posebnim sodiščem proti Izraelu

Gaza/Oman/Teheran, 30. 12. 2008 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
106

Arabske države niso enotne glede krize v Gazi, so pa pozvale Izrael h koncu napadov. Iran je vzpostavil sodišče, na katerem bodo sodili Izraelu, češki zunanji minister pa je pritegnil Tel Avivu.

Izraelska vojska med ofenzivo v Gazi.
Izraelska vojska med ofenzivo v Gazi. FOTO: Reuters

Čeprav se zdi, da arabski svet podpira prizadevanja Palestincev v odporu proti Izraelu, ki je po prekinitvi ognja ponovno začel ofenzivo v Gazi, pa so stvari bolj zapletene. Tako so se voditelji arabskih držav, ki ležijo ob Perzijskem zalivu, danes zbrali na vrhu v Omanu, vendar jim glede razreševanja zaostrenih razmer v Gazi ni uspelo strniti vrst. Svoj glas so poenotili zgolj v pozivu Izraelu, naj preneha z napadi.

Zalivski vrh je sklical Katar, ena od šestih zalivskih držav zaveznic ZDA, Savdska Arabija pa je že v začetku izrazila dvom v koristnost vrha, kjer bi voditelji zgolj dajali izjave brez prave teže. Savdijci, ki so v nenehni tekmi z Iranom za primat v arabskem svetu, so sicer pozvali Izrael k prekinitvi ognja, niso pa želeli, da bi vrh okrepil podporo Hamasu, ki ga podpirata šiitski Iran in Sirija. Savdska Arabija namreč ne želi nuditi politične podpore Hamasu, Katar pa bi se rad prav s tem izkazal kot zaščitnik Arabcev.

Iranci podpisujejo prostovoljne vstope v palestinsko vojsko.
Iranci podpisujejo prostovoljne vstope v palestinsko vojsko. FOTO: Reuters

Do arabske neenotnosti, ko gre za Palestince, so kritični v Iranu, kjer pravijo, da nekatere arabske države niso storile dovolj, da bi preprečile vojaške napade Izraela. Uradni Teheran pa je po ponovni izraelski ofenzivi na Gazo še zaostril svojo tradicionalno nastrojenost proti judovski državi.

Vzpostavili so namreč posebno sodišče, na katerem bodo predstavnikom Izraela sodili zaradi zločinov proti človečnosti v Gazi. Izraelskim predstavnikom bo po ustanovnem aktu sodišče lahko sodilo v odsotnosti, Palestince iz Gaze pa pozivajo, naj vložijo tožbe. Kot pravijo predstavniki iranskih oblasti, so sodišče vzpostavili na podlagi Konvencije Združenih narodov o preprečevanju genocida iz leta 1948, katerega država podpisnica je tudi Iran. Vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je ob tem vse muslimane pozval, naj branijo Palestince, na kakršen koli način lahko.

Izraelski premier Ehud Olmert in obrambni minister Ehud Barak na enem od poveljstev izraelske vojske.
Izraelski premier Ehud Olmert in obrambni minister Ehud Barak na enem od poveljstev izraelske vojske. FOTO: Reuters

Tudi krščanski svet je medtem danes pozval h globalnim prizadevanjem za zaustavitev nasilja v Gazi. Predstavniki Vatikana, pravoslavni patriarhi, škofje in vodje krščanskih cerkva v Jeruzalemu so v današnji skupni izjavi obe strani pozvali, naj ''prideta k pameti'' ter naj se za reševanje svojih konfliktov zatečeta k nenasilnim metodam. ''Svetovno skupnost pa pozivamo, naj izpolni svoje obveze in nemudoma posreduje ter prepreči nadaljnje prelivanje krvi''. Vatikan sicer priznava državo Izrael, ki naj obstaja ob neodvisni palestinski državi.

Izraelu ne bo uspelo strmoglaviti Hamasovega režima na območju Gaze, pa je poudaril tiskovni predstavnik skrajnega islamskega gibanja Favzi Barhoum. "Dokler Hamasove rakete, usmerjene na jug Izraela, povzročajo škodo in žrtve na izraelski strani, Hamas ni prestrašen in je kvečjemu le še bolj odločen, da se bo na izraelske napade ustrezno odzival," je dejal Barhoum. Dodal je, da Izraelu z okupacijo ne bo uspelo strmoglaviti Hamasa in njegove vlade. Hamasov tiskovni predstavnik je ob tej priložnosti izraelske akcije, ki so doslej zahtevale že blizu 400 smrtnih žrtev na palestinski strani, označil za genocid.

Vodja izraelske desničarske stranke Likud Benjamin Netanjahu, ki mu javno mnenje napoveduje, da bo postal prihodnji izraelski premier, je medtem poudaril, da je Hamasov režim na območju Gaze potrebno "potolči". Dejal je, da je Hamas izraelski sovražnik. "To je približno tako, kot bi Al Kaida svojo bazo s podporo Irana imela v neposredni bližini New Yorka. In prav tak primer imamo v Gazi," je dejal Netanjahu.

Izraelski minister za infrastrukturo Benjamin Ben Eliezer je medtem poudaril, da Izrael trenutno ni zainteresiran za ponovno vzpostavitev prekinitve ognja s Hamasom. Izrael in Hamas sta ob posredovanju Egipta poleti sklenila prekinitev ognja, ki je bila v veljavi šest mesecev, do 19. decembra. Hamas je takrat od nje enostransko odstopil, kar je bil posledično eden od razlogov za izraelsko ofenzivo.

O zadnjem dogajanju na Bližnjem vzhodu so preko telefonske konference danes zvečer razpravljali tudi zunanji ministri bližnjevzhodne četverice skupaj z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom. Po telefonskem pogovoru so zunanji ministri ZDA, Rusije in Francije, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana ter Ban Ki Moon pozvali k takojšnji prekinitvi ognja, ki jo bosta spoštovali obe strani.

K trajni prekinitvi ognja je na današnjem izrednem zasedanju zunanjih ministrov sedemindvajseterice pozvala tudi EU, je povedal vodja francoske diplomacije in predsedujoči zunanjim ministrom EU Bernard Kouchner

EU poziva k trajni prekinitvi ognja. Na fotografiji Bernard Kouchner.
EU poziva k trajni prekinitvi ognja. Na fotografiji Bernard Kouchner. FOTO: Reuters


"Želimo si trajno prekinitev ognja, ki bo spoštovana. Želimo si seveda tudi dobavo človekoljubne pomoči, saj je žrtev nasilja veliko in ti potrebujejo pomoč. Treba pa je zagotoviti tudi obnovitev mirovnega procesa," je v prekinitvi srečanja ministrov, ki ga je le dva dni pred koncem šestmesečnega vodenja EU na hitro sklicalo francosko predsedstvo unije, dejal Kouchner.

Že pred tem pa se je oglasil vodja češke diplomacije Karel Schwarzenberg, ki bo s 1. januarjem prevzel šestmesečno predsedovanje zunanjim ministrom EU. V pogovoru za češki dnevnik Mlada fronta Dnes je stopil v bran izraelskim napadom na cilje palestinskega gibanja Hamas na območju Gaze.

V Gazi vlada izredno stanje.
V Gazi vlada izredno stanje. FOTO: Reuters

Svojega stališča do ofenzive, ki traja od sobote in ki je terjala že skoraj 400 življenj, pa še ni izrazil prihodnji ameriški predsednik Barack Obama. Po poročanju tiskovne agencije Reuters to kaže na upravičeno nizka pričakovanja arabskih voditeljev ob njegovi izvolitvi.

Gaza
Gaza FOTO: Reuters

Predsednik republike Danilo Türk se je danes pridružil pozivom Izraelu k ustavitvi akcije na območju Gaze, ki je od sobote zahtevala že več sto življenj in več kot tisoč ranjenih. Türk je poudaril, da izraelska akcija "ne bo prinesla nič dobrega" in se mora zato čim prej končati. Trajno rešitev bi po njegovem prepričanju pomenil bližnjevzhodni mirovni sporazum, za dosego katerega je bilo storjenega že veliko. Kot je še poudaril, je treba čim prej obnoviti premirje v Gazi in ga zadržati za vsako ceno ter se pogajati z vsemi strankami.

Slovensko zunanje ministrstvo se je na napade že odzvalo v nedeljo, ko je obe strani pozvalo k takojšnjemu končanju nasilja kot ključnega pomena za izpolnjevanje zavez, ki sta jih sprejeli obe strani v smeri nadaljevanja mirovnega procesa.


KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

The Inteligent Investor
02. 01. 2009 02.25
Na svetu je preveč kriznih žarišč.... Najbolj napete v zadnih letih so Gaza- izraelci in palestinci, Kosovo- albanci in srbi, Kašmir-Pakistanci in Indijci, Čečenija- Rusi in Čečenci, Gruzija- Rusi in Gruzijci, Nigerija- med afriškimi katoliki in afriškimi muslimani, območje Kurdistana v Turčiji, Iraku in Iranu, Afganistan- talibi in hazari, potem imamo še razne teroristične napade zadne dni tudi Indija, Šri lanka
dr.psiho
01. 01. 2009 10.02
naj palestinci udarijo nazaj ,če pa nemorejo so si sami krivi da imajo tako oblast...naj raspustijo državo in zapustijo kraj! sami sakerji in to od hitlejevih časov ta narod trpi,ker je bil le hitlerjev zaveznik....samo ti ljudje so že zdavnaj mrtvi,zdaj pa izraelci morijo otroke zaradi tega...
zogby
31. 12. 2008 18.01
Vojne so vedno sranje. Zanimivo pa Izraelci ne napadajo Zahodnega Brega,kjer vlada Fatah in njegov predsednik Mahmoud Abas. Tako da ta ofenziva je naperjena izključno proti Hamasu,edino na žalost vedno nastradajo civili.
DedekLakai
31. 12. 2008 15.47
@pureblood Ti si v glavo tepen majke mi. A si mogoče kdaj pomislil da so izraelci tako močni zato ker jih amerika fila z orožjem? In palestinci so bli na tem ozemlju veliko prej kot izraelci. Pa ne zdaj kosovo z izraelom primerjat jao...
Uros321
31. 12. 2008 14.25
Noben ni tok zabit kot Jackthe Ripper , Pureblood, Mojca64 in Palhi. Vidim, da manipulativna Judovska propagandna skupina lepo obratuje tudi v Sloveniji. Moram priznat, da ste zelo organizirani in lepo uporabljate napotke, ki ste jih prejeli. Vaša taktika je čisto popolnoma ista kot v proceduri, ki jo predvideva Sionistična organizacija. Res neverjetno. Sicer pa, zakaj vi ne greste v Izrael? Takih ljudi v Sloveniji ne rabimo. ps.: Sem že dosti Muslimanskih držav pogledal in verjemi, da grem vsakič raje tja kot pa v Izrael ali Ameriko. Ljudstvo veliko bolj prijazno. Predvsem pa bolj LJUDSKO. aja, pa še mal o \'\"civiliziranem in dobrem\'\" Izraelu: http://www.******************pa video, katerega Izrael noče da ga vidite.: http://www.*****************************... pa linki še zmeraj niso dovoljeni pa v youtube vpište \'\"israeli kids\'\" al pa \'\"Israeli army\'\"... Ogabnarija totalna. Saddam ali Hitler nista bla zmožna toliko grozot narest kot jih Izrael, kajti proti prvima dvema se je mednarodna skupnost vsaj uprla, proti Izraelu, ki pa greši iste zločine proti človeštvu pa se ne zgane noben. Aja, pa priporočam še ogled kakega intervjuja z George Gallowayom.... Zelo priporočljivo, da vidite, kako Sionistični mediji poskušajo vplivati na dobre, inteligentne ljudi.
r_hardegen@yahoo.com
31. 12. 2008 13.19
Kaj imate toliko prosti Ahmedinedžadovi izjavi, da v Iranu ni homoseksualcev? Ja hvalka bogu da jih ni! Kaj bi vi radi, da je na tem svetu čim več homoseksualcev ali kaj? Tako lahko misli samo tisti, ki je res homoseksualec! In to zakaj v Iranu ni homoseksualcev je možno tudi čisto znanstveno antropološko dokazat... Že zdavnaj je bilo ugotovljeno, da so homoseksualci čisti družbeni fenomen, so produkt femenizerane družbe, kjer otrok sploh več ne živi v obojestarševski družini in se potem pač namesto z očetom deček identificira z mamo, ker pač očeta ni nikjer, ker je pač pobegil zafrustrirani ženi, no teh problemov v Iranu nimajo, tam je družina dosti bolj trdna in pomembna!
pureblood
31. 12. 2008 13.02
DedekLakai Ka kosovo je pa pol legalna država al ka, pač arabci (ne palestinci ka obstajajo kumi od leta1973) so imel nešteto priložnosti, da izrael zbrišejo, pa se je izrael vedno ubranil, zdej pa jokajo, kar je hamas hotel to je dobil, aja pa hamas noče da izrael propade ka pol neb mel od ničesar za živet
DedekLakai
31. 12. 2008 11.59
Ko berem komentarje nekaterih primitivnežev mi je kr slabo. A vi sploh veste o čem se gre tu? A vi sploh vete da je izrael nelegalno ustavljena država ki je bila narejena na palestinskih telh in tako plestince izgnala iz svojega ozemlja? Res je žalostno da je Hamas prekinil ogenj ampak izrael bo z svojimi napadi počasi dosegel genocid in noben jim nič nebo mogo ker še vedno amerika stoji za njimi : Žalostno...
pureblood
31. 12. 2008 10.33
povejte v kateri državi, kjer so se priselili muslimani ne delajo problemov, pustmo bližnji vzhod, zakaj se bi mogla zahodna kultura njim prilagajat če so pa oni knam pršel
pureblood
31. 12. 2008 10.32
Darwin: močnejši preživi
Synchro
31. 12. 2008 10.11
Go Izrael !! Nič popuščat tem rjuharjem. Mogoče pa se bojo čez kakšnih 10 let le znali normalno oblečt. :)
Gurt
31. 12. 2008 01.22
Naravna selekcija.
Wicca
31. 12. 2008 01.12
ce nea bi sprejeli hamas med stranko v politiko ko so jo po drugi svetovni vojni nea bi zai hamas vladala izraelu kot mu...sai se zai ti politiki cutijo ogrozeni...sai ce tega nea bodo ustavili bo mogoce velika vojna med hamas in izraelci..nai se nehajo ti napadi na gazo dokler se je cajt.....ti nekateri muslimani so pa res budale...sam nekateri sai jas niam razsizma nad muslimani v bistvu jih podpiram ....sam ne talibanov al pa teh teroristicnih skupin katere so zaslepljene z misljo da ce ubijejo cloveka grejo v nebesa...hahahehe so res malce budalski...no sai so tud nekateri clani duhovscine....taki ti pa vse prikrito to delujejo in delajo....hehe
kriss714@amis.net
31. 12. 2008 00.18
Palestinci pozivajo vse muzle, ki v Sloveniji delajo gužvo, da naj donirajo raje za uboge palestinske otročke, namesto, da zapravljajo denar za travnik v ljubljani, na katerem ne bo nikoli nič stalo. Da bi se kdo prišel borit ne računajo, ker vedo, da so muzle v Sloveniji v glavnem brezjajčniki, ki so tja pribežali pred vojno.
legalc
30. 12. 2008 23.58
ČIM VEČ MUSLIMAMNU TEM FAJN NM BO ..A NEEEE
zakretene
30. 12. 2008 23.41
@patriot007: statistično dejstvo je, da je cca 10 % katerekoli populacije homoseksualne - če obstaja kakšen predsednik države, ki trdi, da v njegovi državi ni homoseksualcev, to kaže na idiotsko mentaliteto režima v takšni državi. Če ti ob takšnem zapisu pokažeš name in me označiš za \"geya\", to pomeni da si verjetno sam latentni homoseksualec, ampak žal te moram razočarati - moški me ne zanimajo, vendar ne obupaj, zagotovo se bo našel kje kakšen, ki ti bo vračal tvoja geyevska čustva, hehehehe
patriot007
30. 12. 2008 23.24
MOjca64 In tole argumentiranje ti imaš za argument odraslega človeka, Jaz osebno bi rekel komentar polpismene osebe če ne nepismene,
patriot007
30. 12. 2008 23.06
zakretene sklepam da si gey ker vidim da te skrbi kako je z njimi v Iranu, Iran je edina država ki ne kušuje riti kapitalizma in skrbi za svoje po svojih najboljših močeh ne da bi padli v suženjstvo Američanom in njim podobnim hienam, res je pa da bi lahko uvedli blažjo obliko šerijatskega prava po katerem živijo,
mojca64
30. 12. 2008 23.06
ĆE NE BO IZRAEL SPRAVU K PAMETI ARABCE ,KDO PA JIH BO....MI PA JIM BOMO ZGRADILI ĐAMIJO ZA NAGRADO...SRAMOTA...IZRAEL PEJTE DO KONCA...PA NAREDTE PLAŽO IZ TE GAZE PA BOMO SLOVENČKI HODIL NA MORJE NAMESTO NA HRVAŠKO...
mojca64
30. 12. 2008 23.03
groff NE OTROKE AMPAK TERORISTIČNI HAMAS KI SKRIVA SVOJE RAKETE PO VRTCIH IN ŠOLAH....SICER PA SO SAMI ZAČELI OBSTRELJEVATI IZRAEL,ZATO JIM JE ČISTO PRAV....GO IZRAEL...