Tujina

Nove žrtve neurij

London/Hamburg/New York, 12. 01. 2007 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters, B.M.
Komentarji
10

Orkanski veter in deževje sta na severu Evrope terjala nove žrtve, vremenoslovci pa opozarjajo na pojav El Nina.

Orkanski atlantski veter, ki je včeraj zajel dele Velike Britanije, Nizozemske in severne Nemčije, tudi danes povzroča težave.

Močni vetrovi na zahodnih obalah Francije so onemogočali ladijski promet.
Močni vetrovi na zahodnih obalah Francije so onemogočali ladijski promet. FOTO: Reuters

Pred irsko obalo sta v neurju potonili dve ribiški ladji, pogrešajo pa sedem ribičev, za katere pa se reševalci bojijo, da so mrtvi. Pred britansko obalo Severnega morja so medtem danes rešili ladjo s 103 ljudmi na krovu, ki je zaradi nemirnega morja in vetrov nasedla na istem območju, kjer je že v četrtek nasedla ter pri tem skoraj trčila v naftno ploščad 4500-tonska tovorna ladja. V Veliki Britaniji je neurje terjalo tudi smrtno žrtev, saj je v svojem avtomobilu je zaradi podrtega drevesa umrl voznik.

Na severnih obalah Nemčije so vetrovi dosegali do 140 kilometrov na uro in povzročili precejšnjo gmotno škodo. Gladina morja se je v Hamburgu dvignila za 2,68 metra nad normalnim vodostajem, zato so severni del pristanišča ob Elbi zaprli. Visoke vode pa so poplavile tudi trg v bližini morja in ovirale tudi cestni promet. Do težav na cestah je zaradi neurja prihajalo tudi v deželah Spodnja Saška in Schleswig-Holstein. Sunki vetra povzročajo hude nevšečnosti na severnonemških avtocestah, od koder poročajo o prevrnjenih tovornjakih. Na posameznih območjih Nemčije in Poljske je zaradi izruvanega drevja prišlo do izpada električne energije. Zaradi močnih vetrov pa je na Poljskem umrla 60-letna ženska, ki jo je zadela veja.

Na zahodnih obalah Francije je orkan, ki je divjal z več kot 120 kilometri na uro, onemogočil ladijski promet, več tisoč gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike. V mestu Boulogne sur Mer so evakuirali šolo s 600 učenci, ki ji je veter odnesel streho. Na Nizozemskem gmotno škodo po neurju že ocenjujejo na 15 milijonov evrov.

Z El Ninom se je začela pomlad

El Nino v španščini pomeni 'majhen deček' oziroma 'božje dete' ali 'božiček', ker se ta vremenski pojav običajno pojavlja okrog božiča. Prve omembe El Nina na podlagi opažanj latinskoameriških ribičev segajo v 19. stoletje.

Meteorološki pojav El Nino, ki povzroča globalne vremenske motnje, bo po vsem svetu v naslednjih mesecih povzročal opustošenja, ki se bodo po napovedih ameriških vremenoslovcev pojavljala celotno letošnjo pomlad. Strokovnjaki ameriške državne meteorološke službe opozarjajo, da bodo neobičajno visoke temperature v Severni Ameriki vztrajale tudi v marcu.

El Nino je pojav, ki ogreje zgornje plasti morja v Tihem oceanu do te mere, da prekine običajne vremenske vzorce, značilne za zimski letni čas na zahodni polobli in zahodnoafriški obali. Povzroča lahko hude poplave, kakor tudi dolgotrajno sušo, po oceni vremenoslovcev pa je že v letu 2006 vplival na pojav hudih neurij tam, kjer jih običajno niso vajeni.

Meščan severnoangleškega Yorka je skušal v vrečami peska preprečiti vdor narasle reke, ki je poplavila po obilnih padavinah.
Meščan severnoangleškega Yorka je skušal v vrečami peska preprečiti vdor narasle reke, ki je poplavila po obilnih padavinah. FOTO: Reuters

Zaradi vremenskih vzorcev, ki so se pojavili v ekvatorialnem delu Tihega oceana in so značilni za El Nino, je Center za klimatske prognoze (CPC) pri Ameriški meteorološki službi objavil napoved "višjih temperatur od povprečnih na zahodu in osrednji Kanadi ter na severu ZDA", ki bodo trajale od januarja do marca.

Poročilo CPC navaja podatke o opazno višji temperaturi površja oceanske vode in površinskih voda ob obali Ekvadorja in ob severnem Peruju. Ogrevanje oceanov naj bi se normaliziralo šele v nekaj mesecih.

Vetrovni in deževni London
Vetrovni in deževni London FOTO: Reuters

Globalni učinki naj bi zaradi zmanjšanja padavin v marcu vplivali na vreme v Maleziji, Indoneziji, delih Avstralije, na severu Južne Amerike in jugovzhodu Afrike, ki naj bi jih še bolj kot običajno pestila suša. Po drugi strani pa več padavin in moče napovedujejo v osrednjem delu Južne Amerike, na severovzhodu Argentine, na posameznih območjih Paragvaja in Brazilije, ob obali Ekvadorja in na severu Peruja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
12. 01. 2007 23.47
Ljudje že povsod prebivajo pa ogromen jih je. Včas jih ni blo tolk pa tudi radia ni blo pa se ni vedl ket je blo kako neurje za crknt. Ampak jest mam rad svoj bicikl, tud pozim. sam prot Kitajski pa Indiji pa ne morm. Oni so šele dobr začel hajcat. Ni šans. kar bom jest pršparou bojo oni z deset pomnožl. Ampak bo že Zemlja uredila po svoje. Nč se bat. Tle se bomo skoz imel fejst. To mi je najbl ušeč. ne grem u Ameriko!
Hmmm... a nebi blo pol logično, d Američani nebi mel več raznih hurikanov, tornadov, in a nebi pol Kitajske, Rusije, Irana, S Koreje že prizadele hude vremenske katastrofe???? Hm... Narava je zmer bla divja, in bo sam še bl podivjala, če se jo bo skušal obvladat...
balon200
12. 01. 2007 16.49
Američani manipulirajo z vremenom! Malo paranoična trditev, ampak Ameriška vojska že zelo dolgo dela poskuse z vremenom. Obstaja projekt HAARP s katerim naj bi Američani razvili sistem za nadzor vremena, ki bi ga uporabljali kot orožje. Vreme torej kot orožje. Tehnologijo je pa izumil leta 1800 Nikola Tesla - genij, ki je izumil radio, televizijo, neonske luči, dvosmerni tok in mnoge druge še za današnje čase nepredstavljive stvari. Baje je že vedel kako pridobivati popolnoma brezplačno energijo iz rotacije zemlje. Ali pa napravil je stroj za potrese s katerim bi lahko s pritiskom na gumb raztrelil zemljo.. freaky a? V glavnem vse Tesline eksperimente in izume imajo Američani, upam da jih Bush že ne sprobava v praksi, ker se vreme res čudno obnaša. :) Vemo kaj se lahko zgodi, če recimo lunaticu kot je Bush kaj takega zbudi pozornost.
Zatarra
12. 01. 2007 15.31
:) Žal je bil tole najboljši vic, ki sem ga prebral danes.
blubear
12. 01. 2007 15.18
po moje bodo američani razglasil El Ninjo za teroristično organizacijo in mu napovedal vojno to jim gre najbolj od rok!!
Barbara Horvat 1
12. 01. 2007 15.05
Katarina jim ni bila dovolj. Sozalje bodocim sorodnikom zrtev.
bruneci@volja.net
12. 01. 2007 14.59
Paste zdej, američani bodo zdej prtisnli, da je vsega kriv El Ninjo in tako zablefirali, da so eni največjih ( če ne največji) krivec za klimatske spremembe, seveda samo zato, da jih ne bi silili podpisat Kjotski protokol. Svetovne barabe.
kozolc@email.si
12. 01. 2007 14.46
sej se je že dolgo govorilo, da se bo vreme spremenilo...zdej pa mamo. jz sm z novim letom začeu izpolnjevat svoje anti-global warming obljube: ugašujem luči, da šparam na elektriki, z avtom se vozm vedn mn, komp mi pa tut ne svet ke u tr dni.
goso
12. 01. 2007 14.36
Lahko smo veseli, da živimo v Sloveniji, kjer se mešajo 4 klimatski vzorci in dobimo vsakega po malo. Zato pazimo na našo naravo, saj bomo še dolgo klimatski rajski otok.
žoužek
12. 01. 2007 14.24
Vsi vsa narava in njen produkt živi organizmi je dinamičen sistem, ki se prilagaja raznoraznim motnjam in šokom. Homo sapiens pa je zaradi svoje "inteligence", pohlepa in občutka vsemogočnosti povzročil hudo motnjo v globali. Narava se pač bori omiliti sranje, ki smo ga nardil. Na ta račun bo v prihodnosti še več katasrof in žrtev. Močno upam, da se bo človeštvo iz tega kaj naučilo in spremenilo svojo razuzdano naravo....