Tujina

Nove žrtve napada na turiste

Berlin, 14. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Skupno števil mrtvih v četrtkovi eksploziji na tunizijskem otoku Džerbi se je povzpelo na šestnajst. V noči na nedeljo so v nemških klinikah umrli 18-mesečni otrok in dve ženski. Nemški notranji minister Schily meni, da ni šlo za nesrečo, temveč napad.

Število mrtvih nemških turistov se je tako povečalo na 11, med žrtvami pa so tudi štirje Tunizijci in francoski državljan. Sinoči so s posebnim reševalnim airbusom nemške vojske iz Tunizije v Nemčijo prepeljali deset hudo poškodovanih turistov. Nekateri med njimi so še vedno v kritičnem stanju.

Nemška vlada meni, da eksplozija tovornjaka z zemeljskim plinom pred sinagogo La Griba ni bila naključna, temveč da je šlo za teroristično dejanje. Nemške trditve je zavrnila tunizijska vlada, češ da nima novih dokazov, ki bi podkrepili sume o terorističnem atentatu.

Nemški notranji minister Otto Schily je v pogovoru za nemško televizijo dejal, da je vse več znakov za sum o atentatu. Pri tem se je skliceval na informacije uslužbencev nemške kriminalistične policije, ki so pripotovali v Tunizijo ter na tunizijske vire. Schily je tudi zavrnil trditve, da je tunizijska stran skušala prikriti dokaze, da naj bi šlo za teroristični napad. Neposredno po eksploziji tovornjaka so se namreč pojavile trditve, da je šlo za naključno nesrečo.