Tujina

Nove žrtve na Haitiju

Cap-Haitien, 22. 03. 2010 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severno pristaniško haitijsko mesto je stresel manjši potres, v katerem se je porušila stanovanjska stavba. Najmanj tri osebe so umrle.

Severni del Haitija je v nedeljo zgodaj zjutraj po lokalnem času stresel manjši potres, ki je zahteval najmanj tri smrtne žrtve. Po pripovedovanju predstavnice ZN, se je v potresu porušila štirinadstropna stanovanjska stavba.

Haitiju se približuje obdobje močnega deževja, ki bo povzročilo številne zemeljske plazove, s tem pa tudi smrtne žrtve, saj številni ljudje, ki so v potresu ostali brez strehe nad glavo, živijo v šotorih.

Prebivalci drugega največjega haitijskega mesta Cap-Haitien so povedali, da je mesto streslo nekaj po polnoči. Štirinadstropna stavba se je porušila, nekatere bližnje stavbe pa so bile poškodovane, o drugi škodi ne poročajo.

Reševalci so izpod ruševin stanovanjske stavbe potegnili tri preživele in jih odpeljali v bolnišnico, je povedal predstavnik ZN Louicius Euguene in dodal, da so v stavbi našli truplo ene osebe, nekaj jih še pogrešajo.

Močno deževje bi lahko sprožilo zemeljske plazove, ki bi odnesli šotore.
Močno deževje bi lahko sprožilo zemeljske plazove, ki bi odnesli šotore. FOTO: Reuters

Očividci so povedali, da je ponoči deževalo, kar bi lahko oslabilo zemljo pod stavbo. Znanstveniki ameriškega geološkega centra so sicer pregledovali podatke, ki bi nakazovali možen potres, vendar posebnosti niso zaznali. So pa prebivalci severnega pristaniškega mesta povedali, da so bili prestrašeni zaradi tresenja.

Prejšnji mesec so v Cap-Haitien umrli trije otroci, potem ko se je zaradi nočnega tresenja in močnega deževja porušila šola.
V mestu je bilo po potresu v Port au Princeu kar nekaj panike. Dve je sprožila evangeličanska cerkev, ki je tisoče prepričala, da potres in cunami prihajata na točno določen dan.

Mesto Cap-Haitien ni bilo prizadeto v januarskem potresu, ki je opustošilo Port au Prince, okoli 130 kilometrov proti jugu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.