Tujina

Nove sankcije proti Iranu

Berlin, 05. 06. 2010 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neodgovorno ravnanje Irana se ne sme nadaljevati, je po srečanju z Merklovo dejal Medvedjev. Nove sankcije proti Iranu bi lahko VS ZN sprejel že v bližnji prihodnosti, je sporočila Merklova.

Medvedjev in Merklova
Medvedjev in Merklova FOTO: Reuters

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je po srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel v Mesebergu blizu Berlina dejal, da so se članice Varnostnega sveta Združenih narodih dogovorile o novih sankcijah proti Iranu. Merklova je ob tem dodala, da bi lahko VS ZN sankcije sprejel že "v bližnji prihodnosti", poročajo tuje tiskovne agencije.

"Situacija je sledeča: dogovor o sankcijah obstaja," je po pogovorih z Merklovo v rezidenci nemške vlade v Mesebergu dejal Medvedjev. "Upamo, da iransko vodstvo sliši glas mednarodne skupnosti," je povedal in dodal, da se neodgovorno ravnanje Irana ne sme nadaljevati.

"Temu, kar pove mednarodna skupnost, je treba prisluhniti. Samo na ta način lahko rešimo najtežavnejša vprašanja," je dejal ruski predsednik. Ob tem je sicer dodal, da sankcije niso najbolj zaželena pot za dosego dogovora o iranskem jedrskem vprašanju. "Nihče si ne želi sankcij," je dejal Medvedjev.

Merklova pa je pojasnila, da bi lahko VS ZN nove sankcije proti Iranu sprejel že "v bližnji prihodnosti". "To je skupno stališče," je dejala kanclerka.

Rusija je tradicionalno nasprotovala sankcijam proti Iranu, ki je pomemben trgovinski partner Moskve, vendar je v minulih mesecih izgubila potrpljenje, ker Teheran ne želi razkriti svojega jedrskega programa. Zahod je namreč prepričan, da želi Iran pod krinko jedrskega programa zgraditi jedrsko bombo, medtem ko Teheran očitke ostro zavrača.

Tesnejše sodelovanje med EU in Rusijo

Medvedjev in Merklova sta spregovorila še o drugih aktualnih temah. Med drugim sta se zavzela za tesnejše sodelovanje med EU in Rusijo na področju varnosti. "Upamo in menimo, da bi to lahko imelo pozitiven odmev v celotni EU," je ocenila Merklova. Tesnejše sodelovanje, v okviru katerega bi strani razpravljali o različnih kriznih vprašanjih, naj bi potekalo na ministrski ravni in na ravni veleposlanikov.

Medvedjev se je znova zavzel tudi za odpravo viz za ruske državljane, ki potujejo v EU.

Na dnevnem redu pogovorov nemške kanclerke in ruskega predsednika se je znašlo tudi vprašanje stabilnosti evra, ki zaradi dolžniške krize v območju evra v zadnjih tednih močno izgublja na vrednosti. Merklova je prepričana, da mora biti stabilnost skupne evropske valute še naprej prioriteta, Medvedjev pa je izrazil prepričanje, da bo "našim kolegom" uspelo rešiti nastale težave.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Toxiclove
30. 11. 2010 15.13
..vse te sankcije so plod ameriških interesov na bližnjem vzhodu ..iran hoče energijsko neodvisnost ne pa izdelovanje jederskih bomb ..zaka pa izraelu ne težijo ko je še bol kritična pa gluha država za mednarodna opozorila ..pač pa zato ker jim je v interesu da bi biv iran tehnološko še kr u kameni dobi in s tem še bol odvisen od svete amerike!
Abacus
07. 06. 2010 00.55
Ca6e 06.06.2010, 09:45 0 Abacus pa kje dobiš ti te svoje informacije, u Bosni pri vehabijah? Iran nikoli ni pustil pregledat vseh sumljivih objektov, Izjavil je da bo ustavil namestitev dodatnih centrifug, ker za potrebe JE jih imajo dovolj, in glej ga zlomka niti ene zadeve ni izpolnil. Vsi pa vemo zakaj potrebujemo toliko centrifug, za nič drugega kot pa bolj osiromašen uran ki je namenjen za orožje!!! Islamska Republika Iran spodkopava mir na BV in nobeden drug, podpirajo razne skrajne skupine, zaradi nič drugega kot pa sovraštva do nemuslimanov oz. drugače mislečih. Bil bi že čas da se uredi nova politična ureditev v Iranu, ki ne temelji na radikalnih Islamskih zakonihm. // Nisem niti musliman niti zid ampak problem Bliznjega Vzhoda ni le Iran ,tudi Izrael je. Oba sta skrajno nacionalna ,po terminologiji gre za novodobno fasisticno obliko politike. Recimo Izrael je ne pribljubljen na celotnem Bliznjem Vzhodu in trn v peti svojim sosedam. Medtem ko jpri Iranu zaradi siitske veje prakticiranja Islama in novodobnih idej nastaja rivalstvo z sunitskimi drzavami predvsem Saudsko Arabijo in Irakom ter majhnimi zalivskimi drzavicami. Rivalstva podobno kot v Evropi med Krscani im Pravoslavci ,le da projiciramo ta spor vsaj nekaj stopenj v zgodovino nazaj.
Abacus
07. 06. 2010 00.48
Dukasan 06.06.2010, 09:11 Svoj glas ste že oddali -1 Abacus, Iran dovoli pregled svojih objektov, jih že velikokrat in jih še bo. Izrael pa so zasačli ko je poskušal prodat jedersko rožje južno afriški republiki medtem ko je najglasnejši da Iran ga pa ne sme imet. Pa tud če kanček veš o zadevi, jederskega orožja ne nardiš v enem tednu v neki maliskriti drvarnici nekje, to bi zahodni jastrebi ki vse vidijo in vse slišijo opazili, on bi imel to za civilne nemane, zato pa tudi dovoli inspekcijam preglede. trn v peti je Iran iz drugih vzrokov, in tako kot so rabili in si ga potem izmislili za Irak tako bi radi tudi nekaj nasli za Iran hmmm, kje je že tisto Iraško orožje za mnžično uničevanje? Mogoče ga pa res ni bilo? Ah saj ni važno, mi ZDA imamo zdaj nafto njim pa smo prinesli demokracijo, z bombami in osiromašenim uranom. /// Ja no Iran dovoli pregled svojih jedrskih objektov le ce se inspektorji IAEA napovejo vnaprej vsaj za nekaj tednov ali celo mesecev! In tako je vedno bilo in se velikokrat bo ,kot pravis ,a ne za nenapovedane obiske. Kako ti ves ,da bi Iran res to imel LE za civilne namene?? Ahmadinedzad je ze velikokrat pozival k izbrisu naroda. Med tem ko razvija 'civilno' verzijo bogatenja urana. Tako ,da dvomim o Iranu ,kot se je izkazalo pri Indiji ,Pakistanu ,Severni Koreji in Izrealu ni nikoli slo za civilno rabo jedrske energije. Preprosto pa pri vseh ,ki so sodelovali z IAEA pa se to ni zgodilo ,kot so primeri Brazilije ,Nigerije ,JAR ,celo Libije v 90ih letih in se drugih. Tako ,da ne flancaj nekaj na pamet o Iranu ,saj je ocitno ,da Iran ne sodeluje ,zakaj? Ve le sam. O orozju za mnozicno unicevanje v Iraku pa dvomim ,da bi obvescevalne sluzbe kot je Cia imele podatke ,da je tam ,cetudi ni bi ga lahko podtaknili po koncabi okupaciji mar ne? Pa ga niso? Zakaj? Morda pa so res verjeli ,da ga je takrat imel Irak? Preberi trditve Ion Mihai Pacepe ,trditve niso tako iz trte izvite.
damirg@email.si
06. 06. 2010 11.57
teroristična dejanja izralela so bila spet pozabljena in a sporedu je spet iran.
MERDE-AVE-MERDE
06. 06. 2010 10.03
Edina grožnja miru tam je amerika
Ca6e
06. 06. 2010 09.45
Abacus pa kje dobiš ti te svoje informacije, u Bosni pri vehabijah? Iran nikoli ni pustil pregledat vseh sumljivih objektov, Izjavil je da bo ustavil namestitev dodatnih centrifug, ker za potrebe JE jih imajo dovolj, in glej ga zlomka niti ene zadeve ni izpolnil. Vsi pa vemo zakaj potrebujemo toliko centrifug, za nič drugega kot pa bolj osiromašen uran ki je namenjen za orožje!!! Islamska Republika Iran spodkopava mir na BV in nobeden drug, podpirajo razne skrajne skupine, zaradi nič drugega kot pa sovraštva do nemuslimanov oz. drugače mislečih. Bil bi že čas da se uredi nova politična ureditev v Iranu, ki ne temelji na radikalnih Islamskih zakonihm.
MERDE-AVE-MERDE
06. 06. 2010 09.11
Abacus, Iran dovoli pregled svojih objektov, jih že velikokrat in jih še bo. Izrael pa so zasačli ko je poskušal prodat jedersko rožje južno afriški republiki medtem ko je najglasnejši da Iran ga pa ne sme imet. Pa tud če kanček veš o zadevi, jederskega orožja ne nardiš v enem tednu v neki maliskriti drvarnici nekje, to bi zahodni jastrebi ki vse vidijo in vse slišijo opazili, on bi imel to za civilne nemane, zato pa tudi dovoli inspekcijam preglede. trn v peti je Iran iz drugih vzrokov, in tako kot so rabili in si ga potem izmislili za Irak tako bi radi tudi nekaj nasli za Iran hmmm, kje je že tisto Iraško orožje za mnžično uničevanje? Mogoče ga pa res ni bilo? Ah saj ni važno, mi ZDA imamo zdaj nafto njim pa smo prinesli demokracijo, z bombami in osiromašenim uranom.
servo.marcus
05. 06. 2010 21.05
Popolnoma podpiram tesnejše sodelovanje Rusije in EU.
Tehnokrat
05. 06. 2010 21.01
Bravo, tako se počne!
juwel
05. 06. 2010 18.09
sami buksli tuki gor
19slovenija91
05. 06. 2010 16.36
SLOVENC-HLAPC! In še slikca zraven! Trda glava! Izrael bo rešu te probleme z iranom!
jenihvetes
05. 06. 2010 16.30
kaj si reko??? Israel, Israel...
gozdar1
05. 06. 2010 16.15
Samo, da se rusija in zahod "primerno" vedejo...
MERDE-AVE-MERDE
05. 06. 2010 15.50
izraelu dajte sankcije ne Iranu
patriot007
05. 06. 2010 15.36
Samo ne pozabite Izraelu poslati rože in bombonjere,