Tujina

Nove izraelske naselbine

Jeruzalem, 12. 02. 2008 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izrael je napovedal, da se pripravlja na gradnjo dodatnih 1100 domov v arabskem vzhodnem Jeruzalemu in njegovi okolici.

Mirovni pogovori med izraelskim premierom Ehudom Olmertom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ki so potekali pod okriljem ZDA, so propadli konec lanskega leta, ko je Izrael napovedal načrte za izgradnjo novih domov. Pod pritiskom ZDA je Olmert zaustavil gradnjo novih izraelskih naselbin na zasedenem območju Zahodnega brega, ni pa preklical gradnje domov znotraj jeruzalemskih mestnih mej, kot jih je definiral Izrael.

Izrael ni zaustavil načrtov za gradnjo naselbin v arabskem predelu Jeruzalema.
Izrael ni zaustavil načrtov za gradnjo naselbin v arabskem predelu Jeruzalema. FOTO: Reuters

Prihodnost Jeruzalema, ki za Izrael predstavlja "celovito in združeno prestolnico," Palestinci pa v njem vidijo prestolnico bodoče palestinske države, je ena najbolj spornih točk na izraelsko-palestinskih pogajanjih. Mirovnim pogovorom pa nasprotuje skrajna islamistična skupina Hamas, ki je lani prevzela oblast v Gazi.

Obroč okoli mesta?

Palestinci v napovedani gradnji vidijo poskus Izraela, da bi zaključil obroč naselbin okoli vzhodnega Jeruzalema in ga s tem odsekal od preostanka zasedenega Zahodnega brega. Pravijo, da gre za strateško potezo, s katero bi Izrael rad že vnaprej izključil možnost, da bi Jeruzalem postal palestinska prestolnica.

Abas si prizadeva za končno mirovno pogodbo, ki bi omogočila ustanovitev palestinske države do konca letošnjega leta. Podpredsednik izraelske vlade Haim Ramon pa je včeraj dejal, da je cilj mirovnih pogovorov zgolj oblikovanje osnov za vzpostavitev države, ne pa tudi sporazuma o vseh podrobnostih.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

someone-out-there
13. 02. 2008 15.34
prazne glave mlatijo prazno slamo...tipičen dokaz tukaj, da besedičijo tisti, ki nimajo 1 % pojma ... brez veze
parefin@yahoo.com
12. 02. 2008 21.20
Samo cakam da se spomni neka sekta da so potomci Rimljanov in se zacnejo naseljevati na obmocje kjer je vcasih stal Rimski imperij. Morda se pa nekega dne vrnejo "potomci" mostiscarjev in ustanovijo svojo drzavo v Ljubljani in barju :D Izraelci = zgornje...
og_bobycar@hotmail.com
12. 02. 2008 20.11
Napaka v tipkanju ;D sm prehitr pisu :O
og_bobycar@hotmail.com
12. 02. 2008 20.10
agent47 | 12.02.2008 | 15:22 Ma kakšen Izrael to je izmišljena država! Nikakor ne podpiram gradnjo teh naseldbin. Judom v Izraelu že počasi isteka čas. Pa nimam nič proti judom by the way sam nemaram nepravičnosti!!! Zakaj se pa morš povedat, da nimaš nč prot judom? A zj ka so stradal v 2sv V so pa revčki pa nč ne smemo proti njim rečt al kva? ma poserjem se na njih pa njihovo fake državo. Pa nč nimam prot njim >_>
agent47@mail386.com
12. 02. 2008 15.22
Ma kakšen Izrael to je izmišljena država! Nikakor ne podpiram gradnjo teh naseldbin. Judom v Izraelu že počasi isteka čas. Pa nimam nič proti judom by the way sam nemaram nepravičnosti!!!
gismo@email.si
12. 02. 2008 12.40
Dokler bo imela amerika žejo po nafti iz bljižnjega vzhoda tolko časa po obstajal izrael. Potem ga bojo pa sosedje popapcali in sele takrat bo palestina spet svobodna - vsaj s strani izraela.
12309
12. 02. 2008 12.28
Izraleci so enostavno pijani od oblasti in to kar počnejo s sosedi ali pa Palestinci ni več reševanje problemov ampak izživljanje, poustvarjanje problemov tudi tam kjer jih ni. In to bi bilo potrebno obsoditi.Samo kdo je tak omočan da bo prijel zemeljsko os. Morda bodo pa Arabci spoznali da vera ni sto eden odgovor na 99 vprašanj?