Tujina

Nove haaške obtožnice?

Beograd/Berlin, 20. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Del Pontejeva naj bi, po poročanju nemškega radia Deutsche Welle, v Beograd prinesla štiri zapečatene obtožnice, ki naj bi se nanašale na dva opozicijska politika in dva nekdanja vojaška poveljnika.

Kofi Annan in Stipe Mesić
Kofi Annan in Stipe Mesić FOTO: Reuters

"Prva dva sta na seznamu, ker sta njuni stranki imeli svoje enote na bojiščih na Hrvaškem in v BiH, ker pa je izbor zelo omejen, gre lahko le za Vojislava Šešlja in Borislava Pelevića, ki sta sicer ravno vložila kandidaturi za prihajajoče predsedniške volitve v Srbiji," je poročal omenjeni nemški radio.

Eden od nekdanjih vojaških poveljnikov v obtožnicah pa naj bi bil Milorad Ulemek - Legija, ki ga je po poročanju radia haaško sodišče že večkrat pozvalo na pričanje proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, a je to vsakič zavrnil.

Del Ponte: Mladić se nahaja v Srbiji

"Mladić v Srbiji uživa zaščito vojske s tiho privolitvijo vlade," je opozorila Del Pontejeva.

Glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte je prepričana, da se nekdanji vojaški vodja bosanskih Srbov Ratko Mladić še vedno nahaja v Srbiji.

Del Pontejeva je danes po sestanku z generalnim sekretarjem ZN Kofijem Annanom v Beogradu zatrdila, da jugoslovanska vojska in policija nista storila ničesar za Mladićevo aretacijo. "Takšne razmere so nesprejemljive," je še dodala.

Del Pontejeva se je v Beogradu sestala tudi z načelnikom generalštaba jugoslovanske vojske, generalom Brankom Krgom. Po njenih besedah general Krga ni zanikal, da se Mladić nahaja v Beogradu. Del Pontejeva ni dobila zagotovil za Mladićevo aretacijo. Haaško tožilstvo Mladića obtožuje vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida, storjenih med vojno v BiH (1992-1995).

Del Pontejeva je v jugoslovansko prestolnico prispela iz Sarajeva, kjer se je med drugim sešla z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v BiH Paddyjem Ashdownom. Oba sta oblasti v Republiki srbski pozvala k aretaciji političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžiča. Vrata haaškega sodišča se ne bodo zaprla, dokler se pred sodiščem ne bodo znašli vsi storilci vojnih zločinov.

Del Pontejeva nasprotuje pogojni izpustitvi Miloševića

Glavna haaška tožilka je sicer izrazila nasprotovanje, da bi nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića zaradi zdravstvenih razlogov iz pripora haaškega sodišča pogojno izpustili na prostost. Po njenih besedah za to ni potrebe, izpustitev pa tudi ne bila v skladu z zakonom. "Milošević lahko dobi vse, kar je potrebno za njegovo zdravljenje, toda s sojenjem je potrebno nadaljevati," je menila Del Pontejeva. Britanski in srbski odvetnik, Steven Kay in Branislav Tapušković, sta v zaupnem dokumentu namreč predlagala izpustitev Miloševića na prostost zaradi njegovega slabega zdravja.

SORODNI ČLANKI