Tujina

Nove eksplozije, nove žrtve

Bejrut, 24. 05. 2007 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V eksploziji razstreliva v kovčku je bilo v libanonskem mestu Alej vzhodno od Bejruta ranjenih 16 oseb.

V sredini eksploziji v libanonskem mestu Alej vzhodno od Bejruta je bilo po zadnjih podatkih ranjenih 16 ljudi, dva od njih sta v kritičnem stanju, je sporočila libanonski policija. Po podatkih varnostnih sil je eksplozijo povzročilo razstrelivo v kovčku, ki so ga videli pred vhodom ene tamkajšnjih stavb. Libanonske oblasti so skrajno palestinsko skupino Fatah al Islam medtem pozvale, naj se preda.

Libanonska policija in vojska preiskujeta vzroke eksplozije zgradbe v mestu Alej
Libanonska policija in vojska preiskujeta vzroke eksplozije zgradbe v mestu Alej FOTO: Reuters

Eksplozija v pretežno z druidi naseljenem mestu Alej, ki je priljubljena turistična destinacija arabskih turistov, je poleg ranjenih povzročila tudi gmotno škodo. Od nedeljskega izbruha spopadov med libanonsko vojsko in skupino Fatah al Islam v Tripoliju in ob palestinskem begunskem taborišču Nahr al Bared je to že tretja eksplozija v Bejrutu ali njegovi bližini.

Na tisoče Palestincev je po silovitih spopadih med libanonsko vojsko in skrajno palestinsko skupino Fatah al Islam zapuščalo poškodovana begunska taborišča. Na ulicah leži več trupel.

Omenjena skupina je najprej prevzela odgovornost za prva napada, vendar je krivdo zanju kasneje zavrnila. Predstavniki protisirske večine v libanonskem parlamentu so medtem krivdo za sredin napad pripisali Siriji, ki naj bi poskušala preprečiti ustanovitev mednarodnega sodišča za sojenje osumljenim umora nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja leta 2005.

Predstavniki libanonskih oblasti so medtem po treh dneh spopadov, ki so terjali 68 življenj, skupino Fatah al Islam pozvali, naj se preda. "Vojska se s skupino Fatah al Islam, ki ima dve možnosti, ne bo pogajala. Skupina se lahko preda, v nasprotnem primeru pa se bo vojska zatekla k vojaškim sredstvom," je v pogovoru za televizijo Al Arabija povedal libanonski obrambni minister Elias Mur. Ob tem je razkril, da je vojska že izvedla predpriprave, podrobnosti katerih pa ni razkril.

Po premirju množičen beg in obsodbe

Skupina Fatah al Islam, ki je v torek razglasila enostransko premirje, je medtem sporočila, da bo prekinitev ognja spoštovala, vendar se ne bo predala. Premirju je sledil množični beg iz Nahr al Bareda. Po podatkih Mednarodnega odbora Rdečega križa naj bi svoje domove zapustilo že od 13.000 do 15.000 beguncev.

Palestinska ženska z otrokom beži z begunskega centra
Palestinska ženska z otrokom beži z begunskega centra FOTO: Reuters
Evropska komisija se je po silovitih spopadih med libanonsko vojsko in skrajno palestinsko skupino Fatah al Islam v libanonskem mestu Tripoli in bližnjem palestinskem begunskem taborišču Nahr al Bared odločila, da bo palestinskim beguncem na območju namenila nujno človekoljubno pomoč v višini 370.000 evrov. Omenjeno taborišče naj bi, tako komisija, zapustilo 12.000 beguncev, še okoli 15.000 pa naj bi jih bilo ujetih med boji okoli njega.

Varnostni svet ZN je medtem v sredo z izjavo za javnost soglasno najostreje obsodil napade skupine Fatah al Islam na libanonske varnostne sile v okolici Nahr al Bareda in sporočil, da so takšni napadi na libanonsko stabilnost, varnost in suverenost nesprejemljivi. Podobno izjavo je že v torek podal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Izjava VS ZN, ki jo je prebral trenutno predsedujoči ameriški veleposlanik Zalmay Khalilzad prav tako obsoja sredin napad in izraža sožalje vsem civilnim žrtvam ter njihovim sorodnikom. VS ZN je obsodil tudi torkov napad na konvoj tovornjakov Agencije ZN za pomoč Palestincem (UNRWA).

Skupina Fatah al Islam naj bi imela zveze s teroristično mrežo Al Kaida in izkorišča palestinsko begunsko taborišče za bazo svojih operacij. Libanonska vojska po sporazumu med Arabci leta 1969 ne sme vstopiti v palestinska begunska taborišča, zato v spopadih uporablja topništvo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.