Tujina

Nova črna lista

Bruselj, 05. 03. 2007 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je posodobila črno listo letalskih prevoznikov, ki ne smejo leteti v Evropski uniji.

S seznama so prvič odstranili dve letalski družbi, ki sta sprejeli ustrezne varnostne ukrepe, ter 49 družb, ki so prenehale opravljati dejavnost.

Pakistan International Airlines bo lahko letela izključno z Boeingom 777
Pakistan International Airlines bo lahko letela izključno z Boeingom 777 FOTO: Reuters

Na črno listo so medtem uvrstili deset družb, ki imajo popolno prepoved letenja v uniji, eno so omejili pri opravljanju dejavnosti, upoštevali pa so tudi ukrepe Bolgarije in Rusije glede nekaterih njunih družb.

S seznama sta bila odstranjena tajska letalska družba Phuket Air in ugandsko-kenijski letalski prevoznik DAS Air Cargo/Dairo Air Services.

Po besedah evropskega komisarja za promet Jacquesa Barrota je to dokaz, da črna lista "ne deluje samo kot bistvena zaščita pred nevarnimi dejavnostmi, ampak tudi kot močna in učinkovita pobuda za družbe, ki odstopajo od mednarodnih varnostnih norm, da odpravijo svoje pomanjkljivosti".

Družba Pakistan International Airlines (PIA) lahko poslej opravlja dejavnost v uniji izključno s svojim letalom Boeing 777, omejitev opravljanja dejavnosti za sudansko družbo Air West pa so v Bruslju razširili na popolno prepoved letenja.

Evropska komisija je upoštevala tudi nedavno odločitev Bolgarije, da petim svojim letalskim družbam, ki se ukvarjajo s prevozom tovora, prepove letenje znotraj EU. Družbe Air Sofia, Heli Air Services, Skorpion Air, Vega Airlines in Bright Aviation Services so bili pod drobnogledom inšpektorjev unije zaradi dvoma v njihove sposobnosti za opravljanje poletov in jim je grozila uvrstitev na črno listo letalskih prevoznikov. Upoštevala je tudi odločitev Rusije, da devetim ruskim družbam prepove opravljanje enosmernih in čarterskih letov v Skupnost, bi pa se lahko nekateri leti dovolili v izjemnih okoliščinah.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.