Tujina

Nov posnetek Huseina

Bagdad/Washington, 09. 01. 2007 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na spletu se je pojavil nov posnetek Huseinovega trupla, ki prikazuje glavo ubitega in rano na vratu.

Nov posnetek, narejen s kamero na telefonu, prikazuje Huseinovo truplo
Nov posnetek, narejen s kamero na telefonu, prikazuje Huseinovo truplo FOTO: Reuters

Na spletu so se danes pojavili novi posnetki trupla strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina. Posnetki, narejeni na skrivaj s kamero na telefonu, ki prikazujejo Huseinove posmrtne ostanke kmalu po obešenju 30. decembra, bodo verjetno sprožili nov val razburjenja v Iraku.

27 sekund dolg posnetek se prične s Huseinovim truplom, pokritim z rjuho. Ko se kamera približa glavi, nekdo rjuho odmakne in razgali Huseinovo glavo, povsem zasukano v eno stran, ter veliko krvavo rano na njegovem vratu. Na posnetku je moč slišati tudi glasove, očitno avtorjev posnetka.

Gre za že drugi na skrivaj narejeni posnetek Huseinove usmrtitve. Tako kot prvi posnetek, ki je prikazoval samo obešenje, bo po pričakovanju tudi danes objavljeni posnetek sprožil val ogorčenja zaradi obravnave posmrtnih ostankov nekdanjega iraškega predsednika.

Znan avtor prvega videoposnetka

Iraška vlada pa je danes sporočila, da je ugotovila, kdo je bil avtor prvega spornega posnetka Huseinove usmrtitve. Avtorja so že izročili tožilstvu, druge podrobnosti pa niso znane. Neuradni posnetek, ki se je 2. januarja hitro razširil na svetovnem spletu in prek mobilnih telefonov, prikazuje nekdanjega diktatorja tik pred obešanjem, ki ga zasmehuje domnevni pripadnik šiitov.

Iraška vlada odločena usmrtiti Huseinova sodelavca

Iraške oblasti imajo čas za usmrtitev al Tikritija in al Bandarja do 25. januarja, ko se izteče 30-dnevno obdobje, ki ga iraška zakonodaja dopušča za izvedbo usmrtitve, potem ko jo potrdi iraško prizivno sodišče. Da bosta al Tikriti in al Bandar usmrčena, so potrdili 26. decembra lani, ko so potrdili tudi smrtno kazen za Huseina zaradi poboja 148 ljudi v šiitski vasi Dudžail leta 1982.

Iraška vlada je še vedno odločena usmrtiti visoka predstavnika nekdanjega iraškega režima Barzana Ibrahima al Tikritija in Avada Ahmeda al Bandarja. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik iraškega premiera Nurija al Malikija, ju bodo usmrtili v prihodnjih dneh, vendar morajo pred tem urediti še nekaj tehničnih vprašanj in določiti datum usmrtitve.

Al Tikritija, Huseinovega polbrata in vodjo obveščevalne službe, ter al Bandarja, vodjo nekdanjega revolucionarnega sodišča, naj bi po prvotnih načrtih usmrtili že minuli četrtek, a so dejanje zaradi mednarodnega pritiska po obešenju Huseina 30. decembra preložili. Pojavile so se tudi vesti, da naj bi usmrtitev izvedli minulo nedeljo, kar se prav tako ni zgodilo.

Nasilje se še vedno nadaljuje

V spopadih z iraškimi civilisti na zahodu Bagdada je bilo danes ubitih osem oboroženih skrajnežev, deset jih je bilo ranjenih. O spopadih prihajajo vesti tudi iz osrednjega dela iraške prestolnice, vendar poročil o morebitnih žrtvah ni.

Medtem pa so se v središču Bagdada danes nadaljevali ostri spopadi med iraško vojsko in ameriškimi vojaki na eni strani in iraškimi uporniki na drugi strani, v katerih je umrlo najmanj 50 ljudi. Spopadi v sunitski četrti Haifa Alavi potekajo že četrti dan zapored, v nasilje pa naj bi bili vpleteni tudi borci Al Kajde. Od sobote je tako umrlo že 130 ljudi. V omenjeni četrti so v času režima Sadama Huseina stanovali številni visoki vladni predstavniki, nedaleč proti severu pa se nahaja močno varovana zelena cona.

47 odstotkov Američanov je prepričanih, da ZDA v Iraku ne morejo uspeti, četudi bi povečali število svojih vojakov v državi. 61 odstotkov Američanov pa nasprotuje napotitvi novih vojakov v Irak.

Po navedbah iraške policije so spopadi izbruhnili, ko so oboroženi neznanci napadli nadzorne točke iraške vojske v omenjeni četrti, iraški vojaki pa so nato na pomoč poklicali ameriške vojake. Slednji so blokirali ceste in skupaj z iraškimi silami napadali hiše, v katerih so iskali upornike. Po podatkih iraškega obrambnega ministrstva so pri tem aretirali 11 ljudi, od tega sedem Sircev.

Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) pa je potrdil, da je bil v ponedeljek zvečer ustreljen njegov uslužbenec, medtem ko se je z avtomobilom peljal skozi Bagdad. Džanan Džabero je bil eden od 87 Iračanov, ki so delali za Unicef v Iraku.

Ameriška vojska pa je v elektronskem sporočilu zapisala, da ameriške sile nadaljujejo z operacijami "čiščenja" v Bagdadu in drugod po Iraku ter da bodo več podatkov javnosti posredovali kasneje danes.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.