Tujina

Nov nalog za aretacijo Bobetka

Zagreb, 23. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad hrvaške vlade za sodelovanje s haaškim sodiščem je prejel novo obtožnico ter nalog za aretacijo in izročitev upokojenega generala Janka Bobetka. Sodišče je novo obtožnico poslalo, saj je hrvaška vlada dokumenta v petek vrnila zaradi pravnih pomanjkljivosti.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je najprej aretacijo zahtevalo od tožilstva in ne od hrvaške vlade. Po besedah tiskovne predstavnice sodišča Florence Hartmann je nesporazum nastal, ker je sodišče nalog za aretacijo naslovilo na tožilko, ki naj bi ga nato posredovala hrvaškim oblastem. V novem spremnem dokumentu je zdaj jasno zapisano, da je nalog naslovljen na hrvaške oblasti. Sodišče je nameravalo nov nalog posredovati takoj v petek popoldne, do česar pa ni prišlo, ker so hrvaški predstavniki zatrdili, da ga nihče ne bi mogel sprejeti. Bobetko, nekdanji načelnik generalštaba hrvaške vojske, je po poveljniški in osebni odgovornosti obtožen vojnih zločinov med operacijo Medački džep septembra 1993.

Ostareli Bobetko pravi, da se ne bo predal sodišču
Ostareli Bobetko pravi, da se ne bo predal sodišču FOTO: Reuters

Podpredsednik vlade Goran Granić, vodja urada za sodelovanje s haaškim sodiščem, je že v petek zvečer ocenil, da obtožnica proti generalu Bobetku ni v skladu s hrvaško ustavo, ker ga obtožuje pregona srbskega prebivalstva, kar je nesprejemljivo, saj je šlo za legitimno akcijo, katere cilj je bila zaščita ustavne ureditve. Hartmannova pa je v odzivu dejala, da nobena vlada ali država ne more s svojim stališčem nasprotovati obtožnici. Mogoče ji je nasprotovati le v sodnem postopku pred haaškim sodiščem, je opozorila.

Ivica Račan: Nekateri deli obtožnice proti Bobetku niso sprejemljivi, ker niso v skladu s hrvaško ustavo.

Hrvaški premier Ivica Račan pa je po današnjem sestanku s svetom za sodelovanje s haaškim sodiščem za vojne zločine in predstavniki vladajoče koalicije povedal, da hrvaška vlada v primeru obtožnice proti upokojenemu hrvaškemu generalu Janku Bobetku ne more postopati po navodilih haaškega sodišča. Kot je dejal, nekateri deli obtožnice niso sprejemljivi, ker niso v skladu s hrvaško ustavo. Pojasnil je, da so sporni predvsem elementi, ki vsebujejo nesprejemljiv odnos do "legitimnih in ustavnih" osvobodilnih akcij, kakršna je bila Medački džep. Po Račanovih besedah bo vlada zahtevala še oceno pristojne institucije oziroma ustavnega sodišča. Premier je tudi zatrdil, da se vlada zaveda, da njena stališča v mednarodni skupnosti ne bodo dobro sprejeta, vendar pa je pripravljena tvegati v boju za resnico.

SORODNI ČLANKI