Tujina

Nov načrt za umik ZDA iz Iraka

Washington, 26. 07. 2007 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Demokrati predstavljajo nov načrt umika ameriških sil iz Iraka, po katerem naj bi se umik začel v naslednjih dveh mesecih.

Ameriški vojaki v Iraku poslušajo nove in nove obljube o datumu odhoda
Ameriški vojaki v Iraku poslušajo nove in nove obljube o datumu odhoda FOTO: Reuters


Demokratski kongresnik John Murtha iz Pennsylvanije je v sredo napovedal, da bodo prihodnji teden v predstavniškem domu glasovali o novem predlogu za umik ameriške vojske iz Iraka. Predlog poziva k začetku umika v naslednjih dveh mesecih, vendar pušča proste roke ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu, da določi, kdaj se bo umik končal. Za ta predlog ni veliko navdušenja med republikanci, ki čakajo na september, niti med demokrati, ki so v predstavniškem domu že potrdili umik do aprila 2008.

Predstavniški dom je s 399 glasovi za in 24 proti potrdil amandma, ki prepoveduje ustanovitev stalnih ameriških vojaških oporišč v Iraku. Demokrati bodo skušali Bushevo strategijo spodnesti tudi po ovinku z amandmajem, da morajo vojaki določen čas med eno in drugo napotitvijo na bojišče preživeti na počitku in urjenju. Na ta način bi lahko potem zmanjkalo razpoložljive vojske za nadaljevanje sedanje strategije, ki jo je Bush najavil januarja in zajema povečanje števila vojakov v Iraku za 30.000.

Bush opozarja prek Al Kaido

Predsednik Bush zadnje dni obiskuje različne dele ZDA in poudarja nevarnost teroristične mreže Al Kaide, ki naj bi prišla iz Iraka za ameriškimi vojaki v domovino, če se bodo prehitro umaknili. Bush ne kaže niti zanimanja za kakršnekoli spremembe strategije vsaj do septembra, ko bo o položaju poročal poveljnik enot na terenu, general David Petraeus.

Republikanci so kot kaže odločeni, da skupaj s predsednikom počakajo do septembra, ko se bodo odločili, ali se splača biti zvest na račun morebitne izgube položaja na volitvah 2008. Pritiski demokratov so bili doslej uspešno odbiti v senatu, kjer jim ne uspe zbrati niti zadostne večine za glasovanje o predlogih, katerim Bush vnaprej grozi z vetom.

Demokrati kljub temu ohranjajo pritisk in upajo, da se bo septembra prelomilo, ko bodo morali sprejemati 460 milijard dolarjev vreden obrambni proračun za leto 2008, poleg tega pa še 142 milijard dolarjev vreden zakon o nadaljevanju izrednega financiranja vojn v Iraku in Afganistanu. Murtha je napovedal, da bo predlagal amandma za prepolovitev 225 milijonov dolarjev vrednega proračuna taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.