Tujina

Nobelovec za literaturo

Stockholm, 13. 10. 2005 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Nobelovo nagrado za literaturo za leto 2005 bo prejel britanski pisatelj Harold Pinter.

Pinter se je novice o Nobelovi nagradi zelo razveselil, četudi je ni pospremil z mnogimi besedami
Pinter se je novice o Nobelovi nagradi zelo razveselil, četudi je ni pospremil z mnogimi besedami FOTO: Reuters

Letošnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je angleški dramatik Harold Pinter. Švedska akademija, ki podeljuje nagrado, je v obrazložitvi zapisala, da Pinter v svojih dramah odkriva nevarnosti, ki jih skriva vsakodnevno brbljanje, in si utira pot v tesnobnost zaprtih soban.

Švedska akademija je v obrazložitvi Nobelove nagrade za književnost o avtorju dram Zabava za rojstni dan, Hišnik, Vrnitev, V prah se povrneš, Nekakšna Aljaska in drugih še zapisala, da je na novo vzpostavil umetnost dramskega pisanja.

Dramatik tudi zaradi antisemitizma

Kot sin judovskega krojača se je Pinter rodil 10. oktobra 1930 v Londonu. Dramatik je večkrat poudaril, da je antisemitizem, s katerim se je srečal že v otroštvu, vplival na njegovo odločitev, da postane dramatik. Na Pinterja je močno vplivalo tudi medvojno bombardiranje Londona, je še dodala Švedska akademija.

Pinter velja za najvplivnejšega britanskega dramatika svoje generacije, ki je v zadnjih letih svojo pozornost posvečal tudi Združenim državam Amerike in napadu na Irak leta 2003. Pinter je tudi odkrit kritik britanskega premiera Tonyja Blaira in vpletanja njegove dežele v vojno v Iraku.

Nobelovo nagrado za književnost v vrednosti 1,1 milijona evrov bodo Pinterju podelili 10. decembra v švedski prestolnici.

Februarja je Pinter dejal, da nekaj časa ne namerava pisati dram, še naprej pa se bo posvečal poeziji. Pinter je leta 2003 objavil zbirko protivojne poezije na temo iraškega konflikta.

Temni junaki, ki jih preganjajo notranji strahovi

Pinterjevo dramatiko določa posebno ozračje: njegove "temne" junake navadno preganjajo notranji strahovi in hrepenenja, pomembno vlogo pa igrata tudi krivda in zapletena seksualnost. Pinter dogajalni prostor dram pogosto umesti v sobo, naseljeno z junaki, ki udejanjajo kruto igro, njihova dejanja pa so pogosto v nasprotju z izrečenim. Angleški dramatik je s svojo dramsko poetiko, ki vključuje veliko premorov, celo tako samonikel, da si je pridobila ime "pintereskna".

Pinter piše tudi radijske drame in filmske ter televizijske scenarije, zelo odmeven je bil denimo njegov scenarij za film Ženska francoskega poročnika, ki je nastal po istoimenskem romanu Johna Fowlesa.