Tujina

Nobelovci pozivajo Gadafija

Tripoli, 03. 11. 2006 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Libiji se bo nadaljevalo sojenje bolgarskim medicinskim sestram, obtoženim, da so z virusom HIV okužile otroke.

Več kot sto Nobelovih nagrajencev je pozvalo libijskega voditelja Moamerja Gadafija, naj izpusti pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika, ki so v Libiji obtoženi, da so 426 otrok v bolnišnici v Bengaziju namerno okužili z virusom HIV. Kot so poudarili v pismu, so obtožbe nepravične, sodišče pa je doslej tudi vztrajno zavračalo vsakršna tuja izvedenska mnenja, ki bi dokazala, da obtožbe ne vzdržijo.

51 okuženih otrok je že umrlo.

Pod javni poziv libijskemu voditelju se je podpisalo 114 Nobelovih lavreatov, pismo pa so objavili v znanstveni reviji Nature. Pri tem so še posebej izpostavili mnenje svetovno priznanega strokovnjaka za aids Luca Montagnierja, ki je leta 2003 ugotovil, da so bili nesrečni libijski otroci okuženi še pred prihodom tujih zdravstvenih delavcev. Kot je menil, se je virus takrat razširil zaradi "slabih higienskih razmer" na kliniki.

Mama ene od obsojenih Bolgark pred zaporom v Tripoliju
Mama ene od obsojenih Bolgark pred zaporom v Tripoliju FOTO: Reuters

Sojenje omenjeni šesterici naj bi se nadaljevalo v soboto. Tožilec zanje zahteva smrtno kazen. Šesterico so maja 2004 že obsodili na smrt, vendar je vrhovno sodišče na pritisk mednarodne skupnosti sodbo razveljavilo in odredilo nov sodni proces, ki se je začel maja letos. V zaporu so od leta 1999, po nekaterih navedbah pa naj bi jih mučili in tako od njih izsilili tudi priznanje za očitana dejanja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.