Tujina

NO french kissing in the USA

New York, 13. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naša dopisnica je zbrala vtise o življenju v ZDA v dneh, ko se intenzivno pripravljajo na vojno in ko užaljeno reagirajo na vsako dejanje, ki ne izkazuje podpore njihovim prizadevanjem.

Amerika je te dni zelo užaljena. Francija noče in noče popustiti in kot trenutno kaže, se bodo ZDA morda res morale soočiti s francoskim vetom. Kaže, da je romance med starima zaveznicama vsaj za nekaj časa konec.

Demonizacija francoske kulture in nekaterih francoskih izdelkov v Ameriki iz dneva v dan narašča. Nič več francoskega vina in šampanjca, nič več francoskega poljubljanja v Ameriki, adijo francoski siri, Edith Piaf ne obstaja več!

Pred kratkim, denimo, sta dva mlajša moška na vlaku newyorške podzemne železnice razpravljala o tem, kako je francosko upiranje Ameriki čista aroganca. Francozi pač to počnejo zato, ker mislijo, da so boljši od njih. Eden od njih je celo dejal, da je konec z njegovimi potovanji v Pariz!

"Naša odločitev je majhno, vendar simbolično prizadevanje, da izrazimo veliko nezadovoljstvo ameriškega kongresa nad našimi tako imenovanimi zavezniki Francozi," je povedal nasprotnik francoskega krompircka, predsedujoči administrativnemu odboru kongresa, republikanec Bob Nay.

Je to možno, sem se spraševala. Pariz je vendar eno izmed najbolj čudovitih mest na svetu in ne morem si predstavljati, da bi se ga nekdo odpovedal zaradi nezmožnosti dogovora med dvema državama. A vendar, stvar je bolj resna, kot sem si lahko mislila.

Kot berem, so se člani ameriškega kongresa v torek odločili, da zaradi francoskih groženj z vetom v primeru podpore novemu predlogu ameriško-britansko-španske resolucije, začnejo uvajati prve sankcije. Ki pa so, verjeli ali ne, preimenovanje jedi v restavracijah kongresa.

Iniciativo je sprožil predsednik odbora za upravne zadeve v kongresu, republikanec iz Ohia Bob Ney. Kongresniki pa naj bi ze naročali iz spremenjenega jedilnika. Simbolično seveda, je to prvi storil predlagatelj sprememb Nay, ki se je ravno v torek odločil, da bo namesto slovitega "francoskega krompirčka" oziroma "french friesa", naročil "krompirček svobode" ali "freedom fries", kot se po novem imenuje nič hudega sluteči krompir. Enaka usoda je doletela tudi francoski toast, ki ga kongresniki sedaj naročajo kot "freedom toast".

Odločitvi ameriškega kongresa so sledili tudi v nekaterih restavracijah po različnih koncih ZDA, kjer so prav tako v znak protesta proti francoskemu nasprotovanju ameriškemu vojaškemu posegu v Iraku french fries izbrisali s svojih jedilnih listov.

To pa niso edini ukrepi proti Franciji, katere podpirajo ameriški poslanci. Nek drug republikanec, Jim Saxton iz New Jerseya je predlagal, da ZDA bojkotirajo letošnji aeromiting v Parizu in da se Franciji prepove sodelovanje v povojni obnovi Iraka.