Tujina

Nizki udarci Hillary Clinton

Washington, 25. 02. 2008 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se Clintonova napreza pridobiti izgubljeno zaupanje do ZDA v svetu, se njen štab poslužuje sramotnih metod.

Nekdanja prva dama Hillary Clinton teden dni pred preliminarnimi volitvami v Ohiu, Teksasu in Rhode Islandu, ne izbira več sredstev, kako diskreditirati svojega tekmeca Baracka Obamo. Iz štaba nekdanje prve dame so namreč v številne medije poslali fotografijo njenega nasprotnika, na kateri je ta oblečen v tradicionalno somalsko nošo s turbanom na glavi. Posnetek je nastal med Obaminim obiskom v Keniji. Demokratski kandidat je to afriško državo obiskal leta 2006, saj je njegov oče po poreklu Kenijec.

Barack Obama in Hillary Clinton
Barack Obama in Hillary Clinton FOTO: Reuters

Obama kot Osama

Dejanje Hillaryjinega štaba so mnogi razumeli kot potrditev sicer večkrat demantiranih govoric, da je Barack Obama muslimanske vere. Ne dogaja se prvič, da štab Clintonove skuša med volilce vnesti dvome z opozarjanjem na to, da imeni Obama in Osama (bin Laden) podobno zvenita. Še več, z opominjanjem, da je Obamino drugo ime Husein, namerno opozarjajo na podobnost z nekdanjim iraškim diktatorjem (Sadamom). Poznavalci ugotavljajo, da nizki udarci na račun tekmeca padejo na plodna tla predvsem med manj izobraženimi volilci, ki nasedajo natolcevanjem, da bi z izvolitvijo Obame prišel v Belo hišo pristaš Al Kaide.

'Na ta način uničujejo ugled ZDA'

Vodja Obamine volilne kampanje David Plouffe je pošiljanje spornih e-mailov označil za sramotno netenje strahu in preračunljivo črnjenje strankarskega kolega. Plouffe tudi meni, da je tokratna poteza najbolj sramotno dejanje te predvolilne kampanje in poudaril: “To je politika razdvajanja, ki potiska Američane stran od volišč in uničuje ugled ZDA v svetu.“

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vipeer@email.si
26. 02. 2008 11.35
Če se prav spomnem je Peterletu podpora strmo padla, ko je začel drek metat v Tuerka. Lepo je vedeti, da v Sloveniji negativna kampanja deluje proti metalsu dreka. Sicer pa: Če si pogledate po zveznih državah ZDA povprečno inteligenco se jasno pokaže, da v državah s povprečnim IQ okrog 85!!!! brez težav zmagajo republikanci medtem, ko je v državah z nadpovprečnim IQ prebivalstva zmaga zagotovljena demokratom ali pa neodvisnim. Žalostno je, da bogataši in izobraženi glasujejo za demokrate. Revni in neizobraženi pa raje za republikance. Torej bogataši glasujejo za večjo vlogo države medtem, ko revni glasujejo za to, da se jim odvzame še tisto malo pravic in da gredo njihovi davki namesto za gradnjo šole raje za pobijanje Iračanov in bogatenje korporativne elite. Nenavadno ampak res :( Podobno kot v SLoveniji ko je Peterle pobral glasove tistih, ki ne znajo oziroma nočejo misliti z lastno glavo. Tuerk pa glasove ostalih. Sreča, da je razmišljujočih več.
mikis@mail386.com
26. 02. 2008 06.23
Tipično ameriško, vse za uspeh in kariero. Žleht babnica, ni kaj reči. Kakšna je šele v zakonu. Saj ni čudno, da si je ubogi Bill iskal tolažbe drugje.
fmunih in pkorosec, bravo, ful dobra komentarja!
neznan13@gmail.com
25. 02. 2008 22.38
da jih ni sram, takšni pri men že avtomatično odpadejo, tudi če imajo program, ki bi mi ustrezal. prvo morala, drugo program oz. prvo moralen, pravičen človek šele potem politik.
pkorosec
25. 02. 2008 21.32
Poznavalci ugotavljajo, da nizki udarci na račun tekmeca padejo na plodna tla predvsem med manj izobraženimi volilci, ki nasedajo natolcevanjem, da bi z izvolitvijo Obame prišel v Belo hišo pristaš Al Kaide. Morda pa gospa slucajno misli, da tudi Slovenci glasujemo na ameriskih volitvah. Taksna kampanja namrec tukaj zge in mnogi vedo kako se ji streze .... letalska karta v Sovi .... takoimenovani lov na tajkune ... in še mnogo drugih.
clementia555@yahoo.com
25. 02. 2008 19.47
Ah, na ja.... Tudi Obama ni nedolzen s svojimi Hitlery in ostalimi pogrutavscinami, ki prihajajo iz njegovega tabora.
madeen.jibreel@gmail.com
25. 02. 2008 19.42
Quote: Na ta način uničujejo ugled ZDA Od kdaj imajo pa ze-de-a ugled?? A jest verjetno (ze spet!) berem napacni clanek....ccc
fmunih@email.si
25. 02. 2008 19.38
Hillary Clinton, veselimo se, da ne boš izbrana za predsedniško kandidatko zato, ker bomo zato ostali Evropejci še vnaprej ekonomsko boljši od vas Američanov. Če bi postala predsednica USA, bi nas USA ekonomsko zmleli, tako kot za časa predsedovanja Clintona.