Tujina

Niti koraka naprej

Bruselj, 20. 11. 2007 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogajalci iz Beograda in Prištine so se na pogovorih o Kosovu strinjali le o tem, kdaj in kje se bodo znova sestali.

Albanci želijo državo, Srbi jim obljubljajo avtonomijo
Albanci želijo državo, Srbi jim obljubljajo avtonomijo FOTO: Reuters

Pogajanja o prihodnjem statusu Kosova se tudi po najnovejšem krogu pogovorov med Beogradom in Prištino danes v Bruslju niso premaknila nikamor, sta se po koncu dneva strinjali srbska in kosovska stran. Srbija je predlagala nov model avtonomije za Kosovo, Aalandsko otočje na Finskem, Kosovo pa o njenih modelih meni, da "žal nobeden ne more biti izvožen na Kosovo". Kosovo pa predlaga oblikovanje "novega odnosa", pri čemer Srbija vztraja, da oni "razpravljajo o statusu", ne o nevtralni možnosti.

Mnenja Beograda in Prištine se razlikujejo tudi glede časovnega vidika pogajanj. Predstavnik kosovske delegacije je poudaril, da bo kosovska stran odločitev o razglasitvi neodvisnosti sprejela "kmalu po 10. decembru skupaj s ključnimi partnerji". Srbi pa želijo "s procesom zavlačevati, dokler pekel ne zmrzne", je dejal kosovski predstavnik Skender Hyseni. Srbska stran je sicer poudarila, da se zaveda pomanjkanja časa, a da "ne sprejema umetnih časovnih rokov".

Srbi in Albanci kot Finci in Švedi

Strani sta se na pogajanjih pod okriljem trojke EU, ZDA in Rusije uspeli dogovoriti le o novem srečanju, ki bo od 26. do 28. novembra v Badnu pri Dunaju.

Srbija je danes izpopolnila svoj prejšnji predlog za čim večjo avtonomijo po vzoru odnosa med Hongkongom in Kitajsko, in sicer z rešitvijo po vzoru odnosa med Aaalandskim otočjem in Finsko, je po srečanju povedal srbski predsednik Boris Tadić. Dejal je, da "Srbija ne bo pristala na dezintegracijo države" ter da hočejo "rešitev, sprejemljivo za obe strani, ki izključuje enostransko razglasitev neodvisnosti in nasilje ter ki zagotavlja varnost za vse".

Rdeča nit pogajanj je s srbskega vidika zamisel o "vsebinski avtonomiji" oziroma čim večji stopnji avtonomije, pa je po srečanju poudaril srbski premier Vojislav Koštunica. Predlog predstavnika EU v pogajalski trojki EU, ZDA in Rusije Wolfganga Ischingerja o "statusu nevtralno" oziroma o "nevtralnem statusu" je zavrbnil. "Nevtralen status je drugo ime za neodvisnost Srbije in Kosova, pri čemer naj bi se Srbija pretvarjala, da to ni neodvisnost," je menil. Tudi kosovska stran, ki je nista zastopala predsednik in premier, temveč tiskovni predstavnik kosovske pogajalske skupine Hyseni, nad predlogom statusa nevtralno ni navdušena, češ da Kosovo "de facto že je neodvisno od Srbije, a čaka na formalno mednarodno priznanje".

Hyseni je po srečanju izrazil "obžalovanje, da ni bilo napredka". Po njegovih besedah se je to zgodilo predvsem zaradi "pomanjkanja pripravljenosti srbske strani na soočenje z realnostjo na Kosovu" in zavedanja potrebe po rešitvi "zelo evropskega vprašanja".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
21. 11. 2007 08.14
Albanska stran ne isce kompromisa, ker ji ni treba, usA so obljubile neodvisnost, vse kar je manj od drzave je za njih nepotrebna izguba. Ne vem kaj pocnejo tam, se objemajo in si pripovedujejo o prekrokanih noceh dogodivscine ali kaj
Uroš S.
21. 11. 2007 08.06
Vse albance ki zelijo prikljuciti obmejne srbske obcine k Kosovu, podpirajo neodvisno Kosovo, napadajo srbsko vojsko, zalagajo z orozjem soborce na jugo drzave, sanjajo veliko albanijo, jim ni mar za interese drzave Srbije katera jim daje kruh, DEPORITRATI ven iz Srbije danes. Srbsko Kosovo naj vzamejo protipravno polovico, in naj se ne priblizajo vec Srbiji prosim. Na srbski albanski meji narediti neprestljiv zid. Bodo pocrkali brez Srbije, mi bomo dozivlajli orgazme in radost, oni bodo opustili idejo velike albaniije in natalitnega terorizma, obojestranske koristi, mir bo postal celo postranske vrednosti.