Tujina

Niso vsi zmrznili

Atene/Nikozija, 15. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Obdukcija je pokazala, da je bilo nekaj potnikov v času strmoglavljenja letala ciprske družbe Helios Airlines še živih.

Eden od motorjev strmoglavljenega letala družbe Helios Airlines (Foto: Reuters)
Eden od motorjev strmoglavljenega letala družbe Helios Airlines (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Zunanji minister Dimitrij Rupel je ciprskemu kolegu Georgeu Iacovoujevu že poslal sožalno brzojavko, v kateri ga med drugim prosi, da izraze sožalja prenese tudi svojcem tragično preminulih na letalu.

Grški reševalci so našli trupla vseh 121 potnikov in članov posadke ciprskega letala, ki je v nedeljo strmoglavilo v bližini Aten. Iskanje trupel strmoglavljenega letala je potekalo vso noč.

Letalo boeing 737 s 115 potniki in šestimi člani posadke je strmoglavilo 40 kilometrov severno od Aten. Letalo, ki je bilo na poti iz Larnake v Prago, bi moralo konec dopoldneva opraviti postanek v grški prestolnici, vendar je atensko letališče dopoldne izgubilo vse stike z njim. Takoj zatem so v iskalno akcijo poslali dve grški vojaški letali.

V Atene bodo prispeli svojci žrtev, da bodo pomagali pri identifikaciji žrtev (Foto: Reuters)
V Atene bodo prispeli svojci žrtev, da bodo pomagali pri identifikaciji žrtev (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Potniki, ki bi morali davi iz Larnake v Bolgarijo poleteti z letalom ciprske družbe Helios Airlines, so let zavrnili. Okoli 100 potnikov je zahtevalo letalo druge letalske družbe.

Med žrtvami je bilo sicer 48 otrok in 13 tujcev - nemški pilot letala in 12 Grkov. Ostali so bili Ciprčani. Umrlo je tudi 15 otrok, mlajših od 10 let. Najmlajša žrtev nesreče je bila štiriletna punčka.

Grško notranje ministrstvo je sporočilo, da bodo trupla danes prepeljali v Atene, kamor naj bi s posebnim letalom prispeli tudi svojci žrtev, da bi pomagali pri identifikaciji žrtev. Trupla, ki niso razpoznavna, bodo identificirali s pomočjo analize DNK.

Kdo je kriv?

Obe črni skrinjici z letala, ki bosta dali ključne informacije v preiskavi vzroka nesreče, so našli že včeraj. Napravi, ki sta močno poškodovani, bodo poslali v preučitev v Pariz, rezultati pa naj bi bili znani šele čez mesec dni.

Ciprsko pravosodje je uvedlo preiskavo proti družbi Helios Airways, policisti pa so že preiskali poslovne prostore družbe. Ciprska zasebna letalska družba je bila sicer ustanovljena leta 1999. V floti ima štiri letala vrste boeing 737, ki so imela težave že v preteklosti. Decembra lani je eno od letal zaradi nenadnega padca pritiska zasilno pristalo v Larnaki, tri potnike pa so morali odpeljati v bolnišnico.

Po poročanju grških medijev je med poletom iz Larnake v Atene najverjetneje prenehala delovati klimatska naprava in zmanjkalo je kisika. Pilota sta se onesvestila, letalo pa je strmoglavilo na kamnito hribovito območje nedaleč od Aten.

Večina umrla zaradi mraza

Obdukcija je pokazala, da je večina oseb na letalu zaradi mraza umrlo, še preden se je letalo raztreščilo na tleh. Najmanj šest potnikov pa je bilo v času strmoglavljenja še živih, je povedal šef obdukcijske službe. "To pa še ne pomeni, da so bili ti potniki v času, ko je letalo treščilo ob tla, pri zavesti," je povedal šef oddelka za obdukcije Philippos Koutsaftis.

Po podatkih ciprske družbe Helios je bila na letalu tudi skupina 48 otrok (Foto: Reuters)
Po podatkih ciprske družbe Helios je bila na letalu tudi skupina 48 otrok (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
''Izgubil sem snaho in tri vnuke, Michaela, Tassosa in Vassilikija. Zahtevam strogo kazen za odgovorne. Na televiziji sem namreč videl izjavi dveh potnikov, ki sta prejšnji teden potovala z istim letalom. Povedala sta, da je imelo težave s prezračevalnim sistemom. Odgovorni so torej vedeli za težave, vedeli so, da je letalo smrtna past,'' je prepričan sorodnik žrtev, Anastasios Doulas.

Tiskovni predstavnik grške vlade Teodor Rusopulos je v nedeljo zvečer povedal, da je pilot letala v svojem zadnjem sporočilu omenil težave s pritiskom. Pilota dveh grških vojaških letal, ki so ju po izgubi stika s ciprskim letalom poslali v iskalno akcijo, pa sta videla, kako je "kopilot sklonjen, mogoče tudi nezavesten, pilota pa sploh ni bilo videti".

V pilotski kabini sta opazila tudi aktivirane kisikove maske in dve osebi, "ki sta poskušali prevzeti nadzor nad letalom, vendar ni znano, ali sta bila člana posadke ali potnika", je še dodal Rusopulos.

Ciper je po nesreči razglasil tridnevno žalovanje, Grčija pa se bo žrtev spomnila z dnevom žalovanja v torek. Gre za najhujšo letalsko katastrofo v zgodovini Grčije. Sožalje ob nesreči so Cipru izrazili že mnogi državniki, danes tudi papež Benedikt XVI.

SORODNI ČLANKI