Tujina

Nikolić priznal krivdo za Srebrenico

Haag, 07. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji poveljnik srbskih vojaških sil v Srebrenici Momir Nikolić je pred haaškim sodiščem priznal, da je odgovoren za poboj več kot tisoč civilistov leta 1995. Nikolić bo pričal tudi proti trem soobtožencem za zločine, v zameno za sodelovanje pa je tožilstvo opustilo obtožbo za genocid.

Momir Nikolić
Momir Nikolić FOTO: Reuters

Nikolić, ki je deloval kot načelnik za obveščanje razvpite brigade Bratunac, je priznal, da je poleti leta 1995 nadzoroval poboj več kot tisoč muslimanskih civilistov - 12. julija tudi obglavljenje približno 100 zapornikov, ki so jih zakopali v grobiščih v okolici Srebrenice.

Nikoliću, ki se je sprva izrekel za nedolžnega, bodo sodili zaradi zločinov proti človečnosti, vendar pa bo najverjetneje, namesto dosmrtne ječe v Scheveningenu, obsojen na 15 do 20 let zapora. Nekdanji srbski poveljnik je v zameno za nižjo zaporno kazen pripravljen pričati proti soobtožencem za zločine v Srebrenici - Vidoju Blagojeviću, Draganu Obrenoviću in Draganu Jokiću. Sojenje proti trojici se na haaškem sodišču začne prihodnjo sredo.